En hoe nu verder …..

En hoe nu verder …..

Zondag 30 Augustus 2015. Buiten is het deze morgen nu nog grijs. Gelukkig is het voor de afdeling die vandaag haar concours heeft alleen nog boven de rivieren slecht vliegweer (dat snel beter wordt). Fijn voor deze melkers want ook daar werden vorig weekeinde mokerslagen uitgedeeld qua verliezen.

De afdelingen die gisteren vlogen troffen het gelukkig ook goed qua weer. Het weer was een stuk vriendelijker dan tijdens het vorige, zo dramatisch verlopen, weekeinde. De wind blies kalmer dan voorspeld was uit een iets meer Zuidelijkere richting, de temperatuur was stukken lager en ik vermoed, want ik weet niet waar ik dit kan terugvinden, dat het inversie niveau of type ook minder risicorijk was.

Echter ook niet helemaal toevallig lager de losplaatsen van alle, met name jonge, duivenvluchten niet zo extreem Westelijk of was de afstand tot de verfoeide Belgische kust langer. De afdeling Zuid Holland koos er zelfs voor om behoorlijk het binnenland in te rijden (respectievelijk naar Charlesville Mezieres en Troyes) . Van dit besluit zal men zeker geen spijt hebben gehad.

De grote vraag die nu rijst is “en hoe nu verder”. Er moet namelijk wel iets veranderen in ons jonge duivenspel. De verliezen zijn namelijk te groot en dat kost de sport op diverse fronten de kop als we niet oppassen. Als we ons tot de sport zelf beperken kost het namelijk liefhebbers die uit frustratie over de grote aantallen achterblijvers de stofjas aan de wilgen hangen. Dit kunnen we natuurlijk niet hebben in een sport die toch al zo sterk vergrijst is en nog verder zal vergrijzen.

Op de sociale media en op punten waar veel melkers in levende lijve bij elkaar komen circuleren al weer diverse mogelijke oplossingen en hierop wil ik even inhaken, lees verder voortborduren. Dat er iets veranderen moet is mijns inziens klip en klaar. Het aantal deelnemende duiven daalt namelijk zeer sterk gedurende het jonge duivenseizoen en het erge is dat het blijft dalen waar het vroeger tot stilstand kwam. Om de ongelovige Thomassen onder ons verder te overtuigen wat cijfers uit de afdeling Noord Holland.

Bij ons in de afdeling Noord Holland werden er op de eerste vlucht vanuit Meer 16.826 duiven in concours gezet (het werkelijke aantal zal wel wat hoger liggen maar dan vlogen ze als invliegduif). Op de laatste vlucht die gisteren vervlogen werd waren dit er nog 2.842. Een daling van 83%.

Natuurlijk vertekent dit getal, alle duiven die gisteren niet  meer werden ingekorfd zijn niet weg want soms stoppen de liefhebbers ook met het inmanden van het aantal duiven dat wel thuis gekomen is. De cijfers bevestigen dit want van de 591 liefhebbers die op Meer nog meededen (schrikbarend weinig eigenlijk) namen er op de laatste vlucht vanuit Pont nog 232 deel. Een afname van 61%.

Een reële schatting van het percentage verloren duiven is dus moeilijk te maken daarom nog een laatste poging op grond van wat andere cijfers en inschattingen.

Als ik naar de ingekorfde aantallen van de vluchtwinnaars van gisteren kijk (dit zijn in de regel de betere liefhebbers)  korft men gemiddeld maar liefst 67 procent minder duiven in (zie onderstaande tabel). Dit heeft zo zijn redenen want de meeste van onderstaande korven ook een aantal jonge duiven in op de navlucht die parallel verloopt aan de jonge duivenvlucht. Als ik van het aantal jonge duiven in concours op Asse Zellik een schatting maakt komt de daling van het aantal jongen dat op Meer gespeeld werd en nu op Pont neer op een percentage van 53 procent minder ingekorfde duiven. Veel te veel dus want zoals gezegd op de laatste jonge duivenvlucht winnen in de regel de betere jonge duivenspelers dus hun verliezen zullen minder hoog zijn dan die van de “gewone” liefhebbers.

Rayon Naam Plaats Meer Pont Asse  
            Zonder  Asse Met Asse
A Gerard Tromp Castricum 30 11 3* 63 % 53 %
B Combinatie Kroon en Kroon Zandvoort 79 31 9* 61 % 49 %
C George Roelofsen Zaandam 29 7 8* 76 % 49 %
D Aad Kors Westwoud 60 15 14 75 % 52 %
E Combinatie Geutskens Purmerend 55 15 10* 73 % 55 %
F Gebroeders Fanger Badhoevedorp 94 34 6* 64 % 57 %

* een schatting

Wat nu?

Naar mijn mening moet er een aantal zaken veranderen. Hieronder een opsomming van de belangrijkste punten:

  • De opbouw van het jonge duivenseizoen moet anders. In een aantal afdelingen kent men het principe van een herstart. De eerste 3 vluchten worden in groepen gelost en vervolgens worden min of meer dezelfde vluchten gevlogen met (een iets) massale(re) lossing (bijvoorbeeld met de helft van de afdeling) geprogrammeerd. Dit heeft een aantal voordelen.
    • Op de eerste vluchten vliegen de duiven niet massaal te ver. Ze komen dichter bij hun hok tot de conclusie dat ze te ver zijn.
    • Er kan bovendien gevarieerd worden met de losplaatsen, de voor en achterhand kunnen vliegen vanaf verschillende losplaatsen waardoor de groepslossingen elkaar ook niet zo makkelijk inhalen.
    • Eventueel gestrande junioren kunnen bij de herstart weer ingevoegd worden
    • De duiven zijn al een beetje gewend aan de massale lossing

      Bovenstaande betekent dat er iets eerder (voor de start van het nationale jonge duiven programma) gestart moet worden. Bijvoorbeeld het laatste weekeinde van juni.

  • Na 3 groepslossingen en de herstart met bijvoorbeeld 4 lossingen met de helft van de afdeling beginnen vanaf de Franse vluchten de afdelingslossingen (3 of 4). Hierop kunnen de jonge duivenspecialisten / kampioenschap-spelers zich uitleven zodat de aansluiting naar de voormalige Derby gemaakt kan worden. De liefhebbers van het korte spel kunnen de jongen doorspelen op de natoer!
  • De losplaatsen moeten meer landinwaarts gekozen worden vooral bij wind uit richtingen tussen Oost en Zuid. Bij extreme Westen wind zou gekozen kunnen worden voor een omgedraaide beweging.
  • De introductie van een aftrekvlucht voor het jonge duiven kampioenschap. Dit biedt melkers de mogelijkheid de duiven eens thuis te houden. Als ze niet in orde zijn, bij een slechte weersvoorspelling of gewoon voor een weekje weg. Dit laatste is in onze gezinsonvriendelijke sport ook misschien wel eens aardig.

Wellicht zouden we zelfs nog dramatischere maatregelen moeten nemen d.w.z. geen kampioenschap voor de junioren organiseren en alleen gaan voor “dagsuccesssen”.  Ik vrees echter dat de geesten hier nog niet rijp voor zijn ….

Ik ben überhaupt benieuwd of er komende winter nu echt eens spijkers met koppen worden geslagen ….

De vluchten

De vluchten van gisteren want uit Pont St Maxence en Asse Zellik verliepen dus gelukkig goed. Het verloop was op beide vluchten normaal al had ik persoonlijk op Asse Zellik een veel hogere snelheid verwacht. Ook hadden de junioren die voor de 3e keer de mand ingingen het wederom niet makkelijk met de Zuidelijke wind (die in de middag een beetje naar het Westen draaide).

Andre Geutskens

De winnaars van Pont staan boven in de tabel. De winnaars van Asse Zellik hieronder. Opvallend of eigenlijk niet is dat er bij mooie omstandigheden vrijwel alleen gekende namen in deze rijtjes staan. Nog opvallender is de derde achtereenvolgende rayonoverwinning van Cees van Vliet uit Kudelstaart op de natoer. Voor zover ik weet is dit niet veel vaker vertoond in de recente geschiedenis.

Winnaars Asse Zellik

Rayon A: Joop Striet – Den Helder, 1497 mpm

Rayon B: Joop Jansen – Haarlem, 1493 mpm

Rayon C: Jan Kuijzer – Krommenie, 1503 mpm

Rayon D: Marco Braspenning – Wieringerwerf, 1493 mpm

Rayon E: Jaap Wormsbecher – Landsmeer, 1500 mpm

Rayon F: Cees van Vliet – Kudelstaart, 1507 mpm

 

OP EIGEN HOK:

Bleven de jonge duiven voor de tweede achtereenvolgende week thuis. Of het een goede beslissing was zal de tijd leren. Ik probeer ze komende week nog een tweetal keer te lappen en dan beslis ik of ze naar Quievrain gaan of niet. Mocht dit niet lukken dan overweeg ik ze te spelen op de taartvluchtjes die in Soest worden georganiseerd ….

De oude duiven hadden Asse Zellik op het programma staan. Met nog net voldoende of iets te weinig veren bracht ik 116 duiven aan de start. 2 minder dan vorige week. Zoals al geschreven kwamen ze minder snel dan verwacht maar toen ze eenmaal kwamen regende het duiven. Zelfs mijn persoonlijke doelstelling werd makkelijk gehaald. Als ik er 100 of iets meer mee geef wil ik er altijd zo’n 70 in 10 minuten thuis hebben. Gisteren was dit voor het eerst deze navlucht geen probleem hetgeen aangaf dat de vliegomstandigheden normaal waren en de duiven behoorlijk in conditie. Kennelijk hebben de twee beroerde vluchten (qua verloop) van de afgelopen twee weken het kompasje op scherp gezet.

Dit gold in ieder geval voor het kompas van mijn beste duif. Gini werd namelijk weer eens als eerste afgevlagd. Helaas werd deze bijzondere duivin wat gehinderd in haar val door een steeds beter presterende jaarling want anders was de rayonoverwinning nog niet zo ver uit beeld geweest. Nu werd ze afgevlagd als 7e, tegen 2.042 duiven, nog altijd een prima prestatie. Haar hokgenoot werd 2 seconden later geconstateerd hetgeen goed was voor de 8e plaats. Hierna haperde de motor een beetje omdat de duiven toch een beetje moeite hadden met vallen. Ze vielen steeds in groepjes en dat zie je ook terug in de uitslag. Van de 116 klasseerden er zich 50 in de prijzen op rayon niveau.

Nog 2 weken te gaan, komende week staat er tegen wind op het programma. Hopelijk houden de duiven de pennen en overige veren en veertjes nog even vast. Het zal lastig worden, ook door alle junioren die in voorbereiding op Sens een natoer-vluchtje krijgen en de klassementen een beetje zullen verstoren maar toch zal ik deze week nog mijn uiterste best doen om vooral de dames nog eens op het puntje te zetten.

Afwachten of dit lukt! Tot volgende week,

Michel Beekman