Anti reclame

Anti reclame

Zondag 8 juni 2014. Buiten schijnt de zon maar in mijn hoofd dondert en bliksemt het nog. Ik schrijf dit weekstuk namelijk een beetje met een (denkbeeldige) kater.  Mijn humeur is een beetje aangetast door de vluchten van gisteren. Het is niet verstandig om je humeur door de duiven te laten beïnvloeden maar er zijn van die dagen dat ik het toch niet  kan uitsluiten dat mijn stemming enigszins negatief wordt door mijn ‘hobby in de achtertuin’.

De vluchten van gisteren waren namelijk echte anti reclame voor onze sport want ze verliepen zeer bedroevend. Niet zozeer op eigen hok maar eigenlijk overal in Westelijk Nederland. Hoofdoorzaak was zoals wel vaker het weer en dan vooral de voorspelling. We zijn weer eens bedrogen door de meteorologen en een beetje door de lossers / beslissers. Voor beide geldt eigenlijk dat als het moeilijk is men fouten maakt. Van de lossers en beslissers kan ik het nog wel begrijpen. Dat zijn goedwillende amateurs die veel vrije tijd steken om onze sport mogelijk te maken. Helaas neemt men dan wel eens een verkeerde beslissing.

Het was namelijk een verkeerde beslissing om met de toch wel harde Oostelijke wind met Zuidelijke invloeden te gaan lossen in Quievrain. Natuurlijk het aantal alternatieven in België is door het dwaze beleid van de Belgische bond beperkt maar dit weer schreeuwde eigenlijk om de losplaats Nijvel, of zelfs nog meer naar het Oosten (Chimay).  Tessenderloo was ook een Oostelijk dus veilig alternatief geweest.

Ik vraag me oprecht af of het in de kringen der lossingsverantwoordelijken serieus overwogen is. Het resultaat van een lossing in Quievrain met aflandige wind staat namelijk op voorhand vast. Duiven op de kustlijn of boven zee. Dit laatste wordt altijd ontkend, vooral door liefhebbers uit de kuststreek die naar mijn mening enigszins kortzichtig kijken naar hun eigen gewin, maar is wel degelijk waar. Gisterenavond hoorde ik namelijk al van een duif van Peronne (ook zo’n dwaze losplaats met aflandige wind) van Zuid Holland Oost die uit zee gevist was. Deze duif was zeker niet alleen en gezien het verloop en de locatie van de vroege duiven, op een enkeling na, aan de kust is dit ook gebeurd met Noord Hollandse duiven. Er zijn er op dit moment dan ook nog zat weg van deze lossing.

Erger echter nog vind ik de prestaties van de meteorologen. Op de inzichten van deze professionals moeten duivenmelkers en lossers zich baseren.  Als fanatiek melker kijk ik zodra er vluchten zijn buiten Nederland iedere dag naar tenminste 3 weersites, www.meteofrance.fr, www.kmi.be en www.knmi.be . De hele week hebben ze gesproken over Zuidelijke tot Zuidoostelijke wind om de dag na inkorving (vrijdag) te gaan ‘draaien’. In het geval van de wind zelfs letterlijk waar in Nederland meewind werd voorspeld kregen de duiven tegenwind (of in ieder geval schuin tegen) op het menu. Nu houd ik er met voeren geen rekening meer mee maar met inkorven wel. Bij meewind speel ik meer duiven op een dagfondvlucht dan met tegenwind. Zo gingen er donderdagavond 32 duiven de mand in. Een aantal vaste waarden en een groot aantal probeersels. Bij tegenwind in de voorspelling daalt het aantal probeersels.

Erger dan de windvoorspelling was de onduidelijkheid over de storingen die ons uiteindelijk op zaterdagmorgen en het eerste deel van de middag troffen. Deze waren aanvankelijk helemaal niet voorzien. Pas op vrijdag begonnen de meteorologen hierover te spreken nadat men eerst de hele week het mooiste weer ter wereld aangekondigd had. Zucht en dat voor duur betaalde, wetenschappelijk geschoolde krachten die de duurste en modernste apparatuur tot hun beschikking hebben. Het is dat de ‘burger in de straat’ niet te vaak stilstaat bij de kwaliteit van de weersvoorspelling want anders zouden er volksopstanden optreden.

Het resultaat van dit alles, 2 draken van vluchten. Op de Vitesse duurde het veel te lang voor dat er duiven kwamen en vervolgens waren de gaten belachelijk groot.  Als melker vraag je je iedere keer vertwijfelt af wanneer dan eindelijk eens de volgende duif komt.  Met een dagfondvlucht  vanuit Salbris (voor mij 574 km) onderweg is dit dan helemaal geen prettig vooruitzicht.

Een vooruitzicht dat helaas bewaarheid werd. Grote gaten en veel verkeerde duiven voorop al dient de eerlijkheid te zeggen dat de winnaars in Noord en Zuid hun eerstgetekende voorop pakten. In Noord was de winnende duif van de relatief nieuwe liefhebbers Leon en Claudia Leadbitter uit Hensbroek. In Zuid werd de winnende duif geklokt in Beverwijk, door John Laan ook niet iemand die ik direct in mijn prognose zou hebben genoemd. Met alle respect overigens!

Het duurde lang voordat de prijzen weg waren op de Vitessevlucht vanuit Quievrain, ruim 30 minuten. De eerste van de afdeling viel volgens verwachting aan de kust in Zandvoort bij de combinatie Paap & Paap. Op Salbris viel de concours duur an sich nog wel mee met een concoursduur van eveneens zo’n 30 minuten. Echter het peloton (75%) dat na de prijzen nog moest komen liet erg lang op zich wachten. Vooral na 16:30 uur vielen de aankomsten compleet stil. Bij het vallen van de duisternis ontbrak op de meeste hokken nog 15 tot 25% van de duiven. Door de regen in de nacht en ochtend viel het aantal nakomers deze zondag vies tegen.

foto van de 115 en 103 008

Om de winnaars de eer te geven die ze toch verdienen de eersten per rayon. Hierbij dient te worden opgemerkt dat de Leadbitters hun duiven wel erg goed geprepareerd hadden want ze winnen in rayon D beide vluchten! Voor de goede orde hierbij ook de winnaars van Agen! De npo-winnaar, Fred Stet, komt zoals altijd weer uitgebreid voor het voetlicht in het Spoor.

Quievrain

Rayon A:             Rijkom-Sentveld, Castricum                      1441,834 mpm

Rayon B:              Comb. Paap & Paap, Zandvoort                1455,411 mpm

Rayon C:              Frans Otter, Krommenie                             1438,596 mpm

Rayon D:             Leon & Claudia Leadbitter, Hensbroek    1327,725 mpm

Rayon E:              Grigoleit-Schrijver, Amsterdam                1420,736 mpm

Rayon F:              John van Duren, Amstelveen                    1435,501 mpm

Salbris:

Rayon A:             Cees Nagel, Den Helder                               1448,726 mpm

Rayon B:              John Laan, Beverwijk                                  1492,593 mpm

Rayon C:              Jan & Joke Kaman, Wormerveer              1472,905 mpm

Rayon D:             Leon & Claudia Leadbitter, Hensbroek    1458,077 mpm

Rayon E:              Comb. Pouw, Nederhorst den Berg           1490,200 mpm

Rayon F:              Comb. Van Ackooy, Hoofddorp                  1420,731 mpm

Agen:

Rayon A:             Jan Hommes & Zonen, Akersloot               1122,964 mpm

Rayon B:              Nick Kwant, IJmuiden                                  1108,595 mpm

Rayon C:              Margreet Koeman-Kok, Wormerveer         1097,588 mpm

Rayon D:             Terpstra-Koper, Hem                                     1011,198 mpm

Rayon E:              Fred Stet, Monnickendam                            1141,866 mpm

Rayon F:              Orly Pals, Bovenkerk                                     1129,601 mpm

OP EIGEN HOK

Was het weer het weekje wel. De duivinnen vlogen prima en ik korfde ze ook met veel plezier in voor Salbris. Op vrijdag voor Quievrain liet ik ze zelf even trainen om een beetje stoom af te blazen. Ik was bang dat ze anders te ver door zouden vliegen onder invloed van de voorspelde Zuidzuidoosten wind. Ze waren maar liefst een half uur uit het zicht. Vol vertrouwen ging ik ook op vrijdagavond inkorven. Ik droomde zelfs al een beetje van een Gouden Duif uitslag want op beide vluchten had ik 3 duiven bovenaan staan die de laatste weken goed liepen.

Hoe anders pakte het zaterdag uit. Op Quievrain vlogen de duiven veel langzamer dan verwacht en toen ze eenmaal arriveerden bleek ik de eerste duif niet gezien te hebben. Onbegrijpelijk eigenlijk want  ik had de hele tijd zitten ‘letten’ op een klein ogenblikje na toen ik even de dam op liep omdat ik een duif dacht te hebben gezien. In de tussentijd is de eerste duif het hok ingewipt. Zonder een seconde te verspelen want mijn buurman wist mij later te melden dat mijn eerste duif een blauwe was die op ’39 zat hetgeen klopte als een bus. Dit tijdstip werd mij echter pas duidelijk toen ik checkte of mijn tweede duif waarvan ik op dat moment dacht dat het mijn eerste was, was geklokt. De klok wees toen 2 duiven geklokt aan en dan sta je raar te kijken …

Nog vreemder ging ik kijken toen ik na mijn derde duif op ’44 maar liefst 8 minuten moest wachten op mijn vierde. Foute boel. De duiven kwamen slecht, vaak minuten lang niets. Geen prettig vooruitzicht met een dagfondvlucht op komst.  Schade uiteindelijk 1 achterblijver, qua resultaat ging het niet eens slecht. 1e, 2e en 5e in de club. 5e, 10e en 15e in het rayon met respectievelijk 14 en 13 prijzen op 27 duiven.

Zoals hierboven al beschreven ging het op de dagfond zo ongeveer helemaal mis. De eerste duif arriveerde veel later dan ik gedacht had en in de club zaten reeds 3 duiven voor me. Ook kan ik mij niet heugen een duif zo kapot te hebben zien zitten. Ze kon letterlijk niet meer op haar poten staan en ze moest ook in haar broedhok geplaatst worden om haar te beschermen tegen de hitsige doffers op het hok. Resultaat 4e in de club, 19e in het rayon en 143e in de afdeling, Slechts 8 prijzen bovendien op 32 duiven. Bovendien nog 6 weg waaronder 2 alleszins redelijke duiven.

Om gek van te worden. Duiven goed inkorven en door externe omstandigheden op je broek krijgen en nog duiven verliezen op de koop toe. Dat is duivensport, maar lastig/frustrerend is het wel. Gelukkig werd gisteren niemand gespaard want ook een aantal tophokken kreeg zware klappen. Onbegrijpelijk want ze domineerden de uitslagen de week ervoor nog als nooit tevoren.

Uithuilen en opnieuw beginnen. Het zal lastig worden een knap ploegje op de been te brengen voor de volgende Midfondvlucht. Volgens het programma vliegen  we Nanteuil le Hadouin. 377 kilometer met wind op de kop vereist in ieder geval fitte duiven. Afwachten of dit lukt ….

Tot volgende week!

Michel Beekman