Cees van Vliet, kampioen uit Aalsmeer

Cees van Vliet, Kudelstaart, kampioen natour 2007 rayon F afdeling Noord Holland Wie over sterk spel op de natour spreekt, spreekt in Noord Holland over o.a. Cees van Vliet. Al menig jaar is hij op de navluchten één van de specialisten in de afdeling en in rayon F. Van Vliet beschouwt de navluchten als een lekker ‘toetje’. Na een seizoen waarin aan alle vluchten wordt deelgenomen, maar waar de aandacht vooral uit gaat naar de Vitesse- en midfondvluchten. Dit gaat ook ‘van dik hout zaagt men planken’ zoals de concurrentie wekelijks ondervind. In 2004 en 2005 resulteerde dit bijvoorbeeld in het 1e kampioenschap Midfond in rayon F. Op de natour wordt er nog een schepje bovenop gedaan! Alle oude duiven worden dan op het puntje gebracht en zeer secuur gespeeld (waarover) later meer.

De resultaten zijn al jaren meer dan geweldig. Menig eerste plaats in het sterke rayon F viel hem ten prooi. Echter veelal kostte een mindere vlucht of een vlucht met verkeerde wind hem de titel. In 2007 vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats. De gemiddeld meer dan 100 ingekorfde duiven marcheerden dusdanig goed dat er na 3 vluchten zelfs in Noord Holland geen hok sterker bleek. Echter een missertje van de aangewezen, wat later, zorgde voor kleine terugval in de eindstand. Met het punten systeem één duif per tiental en één van de bovenste drie, nog een ongelofelijke prestatie gezien het grote aantal duiven dat van Vliet wekelijks op de natour speelt. In het rayonspel, waarin de eerst aankomende duif de punten verzamelt, werd de concurrentie echter ruim op afstand gehouden.

Tijd dus voor een (hernieuwde) kennismaking. De Liefhebber‘Rooie’ Cees zoals van Vliet ook wel genoemd wordt vanwege zijn kenmerkende haarkleur is natuurlijk geen onbekende in duivenland Nederland. Cees begon zijn duivencarrière als jonge jongen. Naast duiven was voetbal zijn grote passie. Er werd direct goed gespeeld. Met het vorderen der jaren werden de successen steeds talrijker. Vooral op de jonge duiven werd meer dan uitstekend gepresteerd. De landelijke top werd gehaald toen de tandem van Vliet – van Mastrigt werd gevormd. Tot aan het midden van de jaren negentig maakte hij met compagnon Jan van Mastrigt de vluchten van de afdeling Zuid Holland, toen nog afdeling West, onveilig. In de beroemde CC Leiden werd maar liefst 4 maal het generale kampioenschap opgeëist. In de afdeling West zelfs eenmaal.In 1995 werd de combinatie ontbonden en de duiven verkocht via een publieke verkoop.In 1996 startte Cees opnieuw. Op dezelfde hokken maar dan verplaatst naar Schiphol Rijk.

Op het industrie/bedrijven terrein Schiphol Rijk ligt het lasbedrijf van de familie van Vliet. Om praktische redenen werden de hokken daar achter de bedrijfshal geplaatst. Met nazaten van de duiven, die de hokken van de combinatie in het naburige Rozenburg bevolkten, werd het de concurrentie al spoedig weer zeer moeilijk gemaakt.Reeds de eerste jaren na terugkeer in de afdeling Noord Holland viel er alweer menig vroege duif op hokken aan de Boeing Avenue . Er werd o.a. een 1e gevlogen op de NPO vlucht vanaf Tours. Qua kampioenschappen werd (en wordt) er jaarlijks hard aan de boom geschut. In rayon F is Cees vaste klant bij de kampioenen Vitesse, Midfond en Navluchten. En dan niet als 9e of 10e kampioen, maar meestal bij de eerste vijf kampioenen tegen 200 hokken