Chateauroux, St. Job en Buitenspel

Chateauroux, St. Job en Buitenspel     

Zondag 19 juli 2015. De day after the night before. De dag na Chateauroux onze enige nationale Dagfondvlucht dus. Een vlucht waarop ik een beetje met ambivalente gevoelens terug kijk. Sportief maar ook op de vlucht an sich.

Laten we eerst kijken naar het sportieve. Het is lastig om van alle afdelingen de winnaar te bepalen omdat op het moment dat ik dit schrijf nog niet van alle afdelingen, laat staan van alle sectoren, de uitslagen op teletekst staan, waarschijnlijk omdat de Compuclub niet alle uitslagen logisch ordent voor de afdelingen die hun eigen rekenaar hebben.

De site van Pigeonvillage lijkt iets meer richting te geven maar compleet is deze zeker niet. Zo ontbreekt het winnende hok van Chateauroux in de afdeling Noord Holland, Jan en Piet Schutte.

Het ziet er wel naar uit dat in bijna alle afdelingen de vluchten gewonnen worden door de gekende dagfondvedettes en de hokken in vorm. Opmerkelijk is daarbij de spreiding van de vroege duiven. De eerste zit Dordrecht bij Peter van de Merwe en de tweede naar schatting zo’n 80 kilometer Oostelijker in Geffen bij John van Wanrooij en zijn mannen.

Bas en Gerard Verkerk bewijzen nogmaals dat er met hen niet te spotten valt op de Dagfond, zelfs bij een landelijke  lossing met voor het Westen geen ideale wind. Deze wind maakt het des te opvallender dat bij de eerste landelijke duiven er toch 4 uit Zuid Holland zitten waarbij duif in Rijnsburg van de combinatie van Delft & Driebergen wel een erg goede prestatie levert (om in deze hoek zo vroeg te zitten).

Opvallend is gezien de windrichting op het laatste deel van het traject het feit dat het Oosten van het land de absolute kop niet weet te pakken. In de prognoses werden de vedettes van afdeling 9 al genoemd als mogelijke winnaars. In de praktijk komen ze veel meters te kort.

Een echte verklaring heb ik hier niet voor, anders dan de trek van de duiven. Ogenschijnlijk zijn ze toch in een soort brede corridor van het Zuidwesten naar het Noordoosten over Nederland getrokken waardoor de duiven in het uiterste Zuid- en Noordwesten en uiterste Oosten er eigenlijk niet goed aan te pas komen. De lichte tegenwind bij de start en de variabele wind op de rest van het traject hebben de duiven waarschijnlijk Westelijk Parijs doen passeren. Na de wind verandering naar Westzuidwest zijn de duiven ogenschijnlijk wat later afgedreven richting het Oosten.

Door de landelijke lossing en de windverandering is de spreiding van de duiven wel goed. Ook binnen de afdelingen al valt op dat de echte topspelers op de dagfond uit Reeuwijk en Geffen in hun afdeling (en sector) domineren. Klasse verloochent zich namelijk nooit.

Piet en Jan Schutte op een archief foto uit 2007

Deze klasse verloochende zich ook niet in Noord Holland. Bij ons won namelijk het hok in vorm van Jan en Piet Schutte uit Amsterdam Noord! Jan en Piet steven naar mijn inzicht af op de titel beste liefhebbers van Nederland want op hun prestaties staat al het hele oude duivenseizoen geen maat. In hun rayon (E) vliegen ze al weken steenhard met geweldige series en vele eerste plaatsen.

Deze week is het echter ook raak in de afdeling. Voor het eerst sinds 2003 toen winnen ze een NPO-Dagfondvlucht en ook de serie is weer om je vingers van af te likken (12 mee, 11 prijzen). Vroeger was dit altijd de achilleshiel van deze mannen maar daar is de laatste jaren en in het bijzonder dit jaar niets van te merken. Gisteren klokten ze hun 2e getekende om 15:42:30 uur, omgerekend ruim 1,5 minuut voor de eerste duiven van Karel Bleijenberg uit Weesp (2e) en Peter en Mike Bosse uit Uithoorn (3e).

Ook in Noord Holland is de trek van de duiven goed zichtbaar want van de eerste 15 vallen er 9 in de Zuidoostelijke hoek van de afdeling. Opvallend goed is de 4e plaats van Nico Volkens uit Bergen want deze duif maakt een hoge snelheid terwijl hij/zij naar de kust moest! Ook de serie van Richard Faber mocht er zijn.

De winnaars per rayon:

Rayon A: Nico Volkens, Bergen – 1385 mpm

Rayon B: Combinatie Reuman & de Jong, Haarlem – 1363 mpm

Rayon C: Richard Faber (1 t/m 5), Westzaan – 1381 mpm

Rayon D: Familie Vijselaar, Lutjebroek – 1332 mpm

Rayon E: Jan en Piet Schutte, Amsterdam Noord – 1393 mpm

Rayon F: Peter en Mike Bosse, Uithoorn – 1488 mpm

 

In de ochtenduren vlogen de jonge duiven hun tweede wedvlucht. Losplaats was niet Duffel maar St. Job in ’t Goor. Dit laatste blijft irritant want niet alleen was het natuurlijk mogelijk om van te voren te weten dat er kermis in Duffel stond (die staat er regelmatig lijkt het) maar het is vooral irritant dat er bij onmogelijkheden om te lossen altijd wordt uitgeweken naar een kortere losplaats! Jaar in jaar uit wordt hierover door de Zuidelijke liefhebbers geklaagd maar de beslissers lijken doof voor deze woorden.

De junioren hadden het op hun tweede vlucht een stuk makkelijker dan bij hun debuut. Debet hieraan was het zuurstofrijke weer en de Westzuidwesten wind. De vroegste van de drie lossingen valt in Hoorn bij Willen Freesen. Zijn eerst aankomende duif haalt net de kaap van 1500 mpm per minuut niet.

De winnaars per rayon.

Rayon A: Combinatie Bleeker, St. Pancras – 1460 mpm

Rayon B: Combinatie Kerssens-Krom, Akersloot – 1455 mpm

Rayon C: Sjoed Bierlee, Assendelft – 1469 mpm

Rayon D: Willem Freesen, Hoorn – 1496 mpm

Rayon E:
Elbert Uithuisje, Marken – 1488 mpm

Rayon F: Gerard van den Bergen, Kudelstaart – 1479 mpm

 

Buitenspel

Deze opmerkelijke afdelingsnaam kunnen de bezoekers van de voorlopige uitslagen op de site van de Compuclub al enige weken lezen. De toevoeging ‘afdeling 17’ maakt al meer duidelijk. Het is de som van 5 en 12, respectievelijk de afdeling waarin men had willen vliegen en de afdeling waarnaar men van de rechter moet vliegen.

Het is de trieste resultante van het conflict tussen Kuststrook en Zuid Holland na de onbegrijpelijke consequenties van de uitspraak van de rechter. De verenigingen willen niet meer terug en hebben als reactie feitelijk een klassieke wilde bond opgericht. Het gevolg is wel dat ze slechts met jonge duiven kunnen spelen en dat men bijvoorbeeld niet kon meedoen aan de nationale vluchten die na de gerechtelijke uitspraak op het programma stonden.

Natuurlijk had men deze laatste kunnen meedoen als men was teruggekeerd naar De Kuststrook, echter ik kan mij wel voorstellen dat de leden van deze 12 verenigingen hiervoor niet stonden te trappelen (om het mild te verwoorden). Het had De Kuststrook in mijn ogen namelijk gesierd als ze deze leden het oude duiven programma hadden laten afmaken in afdeling 5. Dan hadden de gewone leden die slechts hun sport willen bedrijven gewoon hun kampioenschappen af kunnen maken waaraan ze al begonnen waren …. Dit was in mijn ogen niet eens zo’n groot gebaar omdat er reeds nu al sprake is van gesprekken over het definitieve verdwijnen van de afdeling Kuststrook in 2016. Dus waarom het spel nu zo hard spelen.

Dit harde spel kan ook wel eens grote consequenties hebben voor het NPO-bestuur en de NPO in zijn geheel. Persoonlijk hoop ik niet dat de soep zo heet wordt gegeten als ze opgediend lijkt te worden maar het lijkt erop dat de kwestie voor de NPO en haar bestuurders nog een staartje krijgt. Voor zover mijn kennis van de zaak toereikend is lijkt de NPO buiten haar boekje gegaan te zijn met het ontzeggen van het lidmaatschap van de NPO (of de conclusie die men verbindt aan het opzeggen van het lidmaatschap van de afdeling 12). Dit is althans wat iemand met de nodige juridische kennis mij influisterde. Deze ontzegging zou hebben moeten plaatsvinden na een besluit van de algemene ledenvergadering en dit is niet het geval geweest.

Al met al veel juridische haarkloverij over de ruggen van de gewone leden die slechts willen vliegen met hun duiven …. Wordt zonder twijfel vervolgd met waarschijnlijk een bijzondere algemene ledenvergadering.

OP EIGEN HOK

Overheersen de ambivalente gevoelens over Chateauroux. Niet zozeer de sportieve resultaten want die bleven redelijk op peil ( 1 t/m 5 in de club tegen 117 duiven en 7e tegen 909 duiven in het rayon) maar het ambivalente gevoel werd veroorzaakt door het matige prijspercentage. De duiven die deze week toch echt tekenen van herstel toonden kwamen namelijk matig naar huis met slechts 7 van de 20 in de prijzen.

Vooral het feit dat een aantal van mijn geroutineerde duivinnen misten maakte niet gelukkig. Twee duivinnen die sinds de start van het seizoen 2014 niet misten op de dagfond waren nu ‘buiten tijd’. Gelukkig wel terug maar gewoon een uur te laat. Ze kwamen afgevlogen uit het Noordoosten terug!!!! Meegevlogen met de massa die een Oostelijkere koers vloog.

Niet intelligent en wellicht een teken van het ontbreken van de absolute topvorm maar toch heb ik er de smoor over in. Ik vraag mij namelijk af waarom we Chateauroux überhaupt Nationaal moeten lossen. Waarom niet gewoon per sector want nu is het toch wel kampioenschap bepalend. Eén vlucht gaat anders los dan alle andere vluchten de rest van het jaar. Bovendien is er van een echte Nationale vlucht toch geen sprake omdat er in het Noorden (terecht gezien de afstanden) nauwelijks wordt meegedaan. Kortom helemaal blij word ik niet van een vlucht als Chateauroux.

Voor het overige valt er weinig te melden. De jonge duiven bleven deze week ondanks het goede weer thuis. Eerlijk gezegd loop ik te knoeien met de jonge duiven. Tijdgebrek en angst om ze te verspelen spelen mij een beetje parten.

Afgelopen week gingen ze wel twee keer op stap , eenmaal duurde het de hele dag en waren er uiteindelijk 55 van de 57 terug. Zoals het er nu uitziet blijf ik ze de komende weken opleren en zal ik ze spelen op de navluchten. Wederom niet ideaal. Komende winter zal ik dan ook vroeger gaan kweken want in dit gedoe heb ik eigenlijk geen zin.

Ieder nadeel heeft zijn voordeel en dit betekent wel dat ik nog twee weken maximale aandacht kan schenken aan de oude duivinnen. Omdat mijn klok mij dit jaar in tegenstelling tot de afgelopen twee jaren nog niet in de steek gelaten heeft sta ik nu in de tussenstand Oude duiven wel nog steeds op “pole position”. Echter de concurrentie staat zeer kort bij en heeft de duiven ogenschijnlijk iets beter in vorm. Kortom het zal nog een hele toer worden met als afsluiter Argenton …. Tot volgende week.

Michel Beekman