Code Rood op komst?

Code Rood op komst?

Zondag 28 juni 2015. Tot voor enkele minuten geleden dacht ik een weekstuk te schrijven over het leuke duivensport weekeinde dat achter mij ligt. Op vrijdagavond had ik namelijk de nationale en feitelijk ook internationale winnaar van Agen/Bordeaux in mijn handen toen ik een bliksembezoekje bracht aan de combinatie Michel Verweij en Peter de Haan (zie foto). Op zaterdag draaide ik (en bijna ons hele dorp) lekker op de Midfond vlucht vanuit Pont Ste Maxence, terwijl ik op zaterdagavond een leuk (maar kort) kijkje achter de schermen nam bij het uitslaan van de ZLU-vlucht in Duivensport centrum Oss. Dit leek op duivensport uit lang vervlogen tijden met tientallen klokken vol gummies, controle gummies, vakje opgeven, etc. Grappig ik was bijna vergeten hoe een en ander eruit zag en in zijn werk ging.

???????????????????????????????

Echter hoe leuk bovenstaande zaken ook waren de actualiteit roept.  Niet de actualiteit van een bijzonder slechte afdelingsvergadering in NH of de dramatische uitspraak van de rechter in het geschil tussen de afdelingen 5 en 12. Nee de actualiteit betreft de zomer die er aankomt. Zoals altijd in ons West Europese klimaat is het hollen en stilstaan met Het Weer. Als de voorspellingen uit komen gaan we figuurlijk keihard hollen. Figuurlijk omdat met de voorspelde temperaturen voor komende week en weekeinde geen mens het in zijn hoofd zal halen  om op het heetst van de dag te gaan hollen natuurlijk. Als het buiten 35 graden is blijft de gemiddelde mens binnen of laaft hij/zij zich aan voldoende vocht op een schaduwrijk plekje.

Onze duiven hebben die keuze niet dus staat onze sport weer voor een lastige keuze. Een keuze die nog eens bemoeilijkt wordt doordat er ‘grote’ vluchten met de oude duiven op het programma staan. Het komend weekeinde is het weekeinde van de nationale Dagfondvlucht vanuit Chateauroux. Daarnaast staan er voor de overnachtfond voor alle sectoren middaglossingen op het programma, vliegen de jongen duiven in alle afdelingen oefen- of wedvluchten en staat tot overmaat van ramp ook nog de klassieker van de ZLU, Barcelona, op het programma.

Dit laatste maakt de zaak er niet eenvoudiger op. De Belgen die die Barcelona organiseren zullen de ZLU duiven van Barcelona aanstaande vrijdag gewoon buiten smijten. Dit doen ze namelijk vrijwel altijd omdat de ‘inrichters’ zakelijke belangen hebben qua transport, etc.  Dit in tegenstelling tot bij ons waar de afdelingen de vluchten organiseren en faciliteren.

Dat de Belgische loswijze lang niet altijd goed uitpakt bewees de recente vlucht vanuit Pau nog maar eens ….. Echter vele duivenmelkers zijn kort van memorie.

De lossing door de Belgen zal echter de te nemen maatregelen door NPO en afdelingen behoorlijk onder druk zetten. Normaal gesproken zou er een Code Rood op komst moeten zijn maar alle acties zullen met argusogen gevolgd worden en zullen op de sociale media weer keihard beoordeeld worden.

Onterecht overigens als je het mij vraagt. Duivenmelkers moeten naar mijn mening tegen zichzelf in bescherming worden genomen want achter een koel pilsje is het makkelijk wachten en na een paar pilsjes is het zeker makkelijker oordelen ….. ook op voorhand ….

Ik vraag mij echter af welke bestuurder het durft om voor het tweede achtereenvolgende jaar de vlucht vanuit Chateauroux af te lassen. Vorig jaar was er namelijk ook al sprake van de nodige polemiek toen de NPO op voorspraak van het IWB dit wel aandurfde. Ik heb zo’n vermoeden dat niemand dit jaar deze handschoen durft op te pakken. Daarom maar eens wat gedachten hoe wel met deze vlucht om te gaan.

Naar mijn mening zouden de oude duiven gewoon ingemand kunnen worden maar dan niet op donderdag maar op vrijdag. Dit kan makkelijk omdat de jonge duivenvluchten naar mijn idee gewoon moeten worden afgelast. De jonge duiven hebben het namelijk al zeer moeilijk gehad in de afdelingen waar al is gevlogen om het maar eens eufemistisch uit te drukken dus waarom zou je mogelijk leed verder opzoeken.

De lossing van Chateauroux zou dan uitgesteld moeten worden naar de zondag of desnoods maandag omdat dit qua weer beter lijkt te passen. Overigens lijkt het weer op zaterdag toch al te leiden tot een lossing op zondag maar we kunnen beter het zekere voor het onzekere nemen en de duiven een dag en een nacht mand besparen. Het is dan jammer voor die paar zaterdagvliegers maar ik vind niet dat de duiven van een overgrote meerderheid moeten leiden onder de overtuiging van ‘een paar’ principiële melkers …..

Ook zou ik de nationale vlucht ‘ontbinden’, d.w.z. de lossingsverantwoordelijkheid terug geven aan de afdelingen. Niemand behalve een enkele grote commerciële naam zit te wachten op een Nationale vlucht met een vaak geforceerde lossing. Als de afdelingen zelf mogen lossen kunnen ze veel genuanceerder vaststellen of de lossing mogelijk is of niet. Of dat men bijvoorbeeld korter bij komt. Chateaudun (voor Noord Holland tussen de 520 en 590 km) is bij de verwachte omstandigheden voor de meeste duiven al veel te ver ….

Het is dan wel zaak dat de NPO en de afdelingen op tijd communiceren over de wijzigingen zodat de melkers er op tijd op in kunnen spelen. Veel makkelijker zou het echter zijn om komend weekeinde de vluchten gewoon af te lassen. Gewoon Code Rood, dan krijgen we tenminste weer de nodige discussies op de Sociale Media en binnen diverse fora maar dan hebben we nog wel alle duiven op het hok. Maar zoals gezegd de meeste liefhebbers hebben niet zo’n sterk lange termijn geheugen. Ik ben benieuwd wat de uitkomst zal worden …

PONT STE MAXENCE

Deze week hadden we in Noord Holland de vijfde van zes Midfondvluchten. Het werd weer een harde maar open vlucht door de enigzins oplopende Noordwesten wind. Voor de derde keer werd er gevlogen vanaf Pont Ste Maxence omdat in het geplande Meaux geen lossing meer mogelijk was. Wat mij betreft vliegen we alle Midfondvluchten vanaf dit station of desnoods drie vanaf Pont en drie vanaf Nanteuil le Hadouin. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.

Goed, de duiven moesten er deze week weer behoorlijk aan trekken maar dit deerde degenen die goed in condities waren niets. Deze duiven trotseerden de bij vlagen krachtige Noordwesten wind richting Noord Holland en behaalden snelheden die ruim boven de 1350 meter lagen.

De snelste was voor Ton Duivenvoorde uit het schilderachtige De Hoef (nabij Uithoorn). Ton  laat zien dat er bij hem toch nog altijd klasse duiven onder de pannen zitten door de eerste te draaien van deze pittige vlucht. Zijn 14-943 vliegt de concurrentie op bijna 2 absolute minuten en dat is geen geringe prestatie. De voorhand van rayon F is meer dan dominant aanwezig in de uitslag. De duiven kwamen duidelijk de provincie binnen in de buurt van Uithoorn en Aalsmeer want bij de eerste 13 duiven van de afdelingsuitslag staan maar liefst 10 duiven uit deze regio.

In tegenstelling tot afgelopen weken was de achterhand op voorhand (bijna) kansloos door de in kracht toenemende wind. Opvallend zijn en blijven daarom de prestaties van Jan Schutte, superstar, uit Amsterdam Noord omdat hij niet in de absolute voorhand woont. Wederom een 1e in rayon E en een 4e in de afdeling. Ongelooflijk is ook het prijspercentage van ruim 92% (24 prijzen van de 26).

De winnaars per rayon:

Rayon A: Sander de Graaf, Limmen – 1323 mpm

Rayon B: Joop Jansen, Haarlem – 1343 mpm

Rayon C: Gebroeders Kat & Zoon – 1346 mpm

Rayon D: Graham Sakey, Abbekerk – 1334 mpm

Rayon E: Jan en Piet Schutte, Amsterdam – 1370 mpm

Rayon F: Ali Khodair, Aalsmeer – 1375 mpm

 

OP EIGEN HOK

Was het wederom een prettig duivenweekeinde. In de club moest ik weliswaar de eerste prijs laten aan sportvriend Cor Buis (plus senior) maar met vier vroege duiven waarvan twee op Teletekst is er geen enkele reden tot klagen.

Teletekst 29 juni

De duiven waren vlot thuis bovendien hetgeen resulteerde in een aantrekkelijk prijspercentage, vooral in de afdeling (43 van de 61 in de prijzen). Kortom de dames zijn nog steeds in goede doen, hetgeen ze ook al afgelopen woensdag en donderdag toonden toen ze over de Aalsmeerderweg daverden tijdens de training.

Nu maar hopen dat deze vorm nog even aanhoudt. De voorspelde temperaturen zijn met het volière systeem in de regel niet in mijn nadeel maar duivensport is alles behalve een absolute wetenschap. Afwachten maar weer! Tot volgende week,

Michel Beekman