Combinatie Verwey-Castricum, Mijdrecht, wederom outstanding op de Middaglossing in 2012
Er zijn van die duivenliefhebbers waar qua prestaties jaar in jaar uit niet aan te ontkomen valt. Iedereen kent wel het selecte groepje toppers dat ieder seizoen dusdanig hard aan de weg timmert. Of het nu het spel met de jonge duiven, de dagfond of de overnachtfond betreft ieder onderdeel kent zo zijn grootheden. Eén van die grootheden speelt bij mij in de afdeling op de overnachtfond. Het is de combinatie Verweij-Castricum uit Mijdrecht.
Sinds zo’n 10 jaar maken Michel en Jan in het winterseizoen vrijwel in alle competities de huldigingspodia ‘onveilig’ door de excellente prestaties van hun vliegploeg in de maanden juni en juli! Voor degenen die dit gemist mochten hebben (hetgeen feitelijk onmogelijk is, een bloemlezing van de prestaties). Vanwege het ruimte gebrek beperkt ik mij slechts tot de absolute hoogtepunten van de laatste 8 jaar wat echter toch al leidt tot een duizelingwekkend rijtje:
1e,2e,2e,3e,4e,6e kampioen sector 2
1e,1e,1e,2e,2e NPO kampioen afd NH
1e,1e,1e,2e,3e,3e,7e,8e kampioen fondclub NH
1e,1e,1e,1e,1e,1e,1e,2e,2e kampioen rayon F NH
1e,1e,1e,1e,1e,1e,1e,2e,2e kampioen district Amsterdam
2x Marathon Noord kampioen middaglossing
3e Nationaal Kampioen Marathon
3e Int. Zware fond gouden duif
4e Olympiade duif Marathon Oostende
2e West Ned kampioen.
Winnaars Golden Double Barcelona
Dit jaar (2012) behaalde men dit niet mis te verstane rijtje kampioenschappen (beter kan bijna niet):
1e kampioen Noord Holland NPO 2012
1e kampioen fondclub NH O.A. 2012
1e kampioen fondclub NH A.G. 2012
1e kampioen district Amsterdam 2012
1e kampioen rayon F NH 2012
Wanneer u zich realiseert dat deze kampioenschappen behaald worden op een accommodatie van slechts 9 meter dan neemt de bewondering nog verder toe. De concurrentie op deze categorie is namelijk in het algemeen veel ruimer gehuisvest. De kwaliteit van de duiven op dit hok moet dan ook wel zeer hoog zijn. Dit wordt bevestigd door de vele landelijk kopstukken die de weg hebben wisten te vinden naar Mijdrecht. Mannen als Vincent Vork (Noorden, Nederlands kampioen Marathon 2010), Arie Pastor (Amsterdam Noord, Marathon Noord ZLU kampioen 2012), Jan Schreurs (Nieuw Vennep, Marathon Noord ZLU kampioen 2008 en Beste Marathon Noord ZLU duif 2009-2012), Richard van der Berg (De Kwakel, 1e NPO kampioen NH 2011), Cor Limmen (St. Maartensvlotbrug,1e Nat Barcelona duivinnen 2008) en Tim Hage (Woerden, 2e Kampioen Sector 2 ) dankten op zijn minst een deel van hun roem aan de inbreng van de duiven uit Mijdrecht.
Het soort
De duiven die deze successen brachten en brengen stammen voor een groot deel af van de Toon, de NL2001-1675062. Deze doffer maakte Jan en Michel zo ongeveer in zijn eentje wereld beroemd door gedurende zijn vliegcarrière een ongeëvenaarde serie kopprijzen neer te zetten. Hij won de volgende prijzen bij de eerste honderd nationaal op St. Vincent ( 1058 km) en Mont de Marsan ( 1007 km ); 5e , 10e , 15e , 36e , 48e , 77e nationaal. In de eerste jaren van het afgelopen decennium was er naar mijn bescheiden mening vrijwel nergens geen betere doffer te vinden.
Wat echter nog van groter belang bleek was zijn enorme kweekwaarde. In vrijwel iedere duif van de combinatie is het bloed van Toon terug te vinden. Al dan niet in combinatie met zijn vaste duivin gedurende zijn vliegcarrière, Heintje. De duivin die Michel en Jan vertegenwoordigde op de Olympiade in Oostende. De Toon kwam als eitje van zijn naamgever Toon van Beek. De ultrakleine liefhebber uit Wilnis vloog in het midden van de jaren negentig van de vorige eeuw met een zeer beperkt aantal duiven ijzersterk. Hij werd winnaar in de Fondspiegel van 1993 t/m 1995 (de categorie kan ik niet meer achterhalen, red). Toen van Beek zijn duivenjas aan de wilgen hing was Michel er als de kippen bij om de kleine kolonie over te nemen. Een gouden greep zoals later zou blijken. Hierbij dient te worden opgemerkt dat de Toon niet werd verkregen bij deze aankoop. Hij werd in het seizoen hiervoor verkregen als ei!
Natuurlijk lukt het ook een groot kampioen niet om met één basislijn door te kweken. Daarom huizen er in het kweekhok dat de combinatie samen met Peter de Haan bezit ook duiven van andere tophokken. O.a. van Nico Volkens uit Bergen Noord Holland, Gebroeders Jacobs uit Nes aan de Amstel, en nog wel enkele anderen. Recent werd er ook gekweekt uit de super van Fred Stet, Monnikendam. Deze duivin (Bolletje genaamd) vloog in 2011 anderhalf uur los in de Sector op Bergerac en zoals elke goede liefhebber betaamt is ook (metname) Michel altijd op zoek naar goede duiven.
Door een intensieve selectie (en een beetje geluk) kweekte het drietal een soort duiven dat door Michel inmiddels ‘de moderne fondduif’ wordt genoemd. Dat wil zeggen een middelgrote, mooie en vitale duif. Die in staat is onder vrijwel alle omstandigheden aan de kop weet te vliegen. Niet alleen op de overnacht maar zelfs op de kortere afstand. Dat dit laatste geen grootspraak is bleek enkele jaren geleden. De forme fee was iets te vroeg geland op het hok en de duiven speelden op de Vitesse het eerste kampioenschap in de vereniging Rond de Amstel. Leuk maar het bleek uiteindelijk een voorbode van een wat magerder seizoen omdat de duiven te vroeg ‘op punt’ stonden.
Huidige sterkhouders van dit kampioenenhok zijn o.a. Villa, Amy, Barry, Messie, Ballotelli, Late Night Lady (zie de foto’s).
De verzorging
Binnen de combinatie Verweij Castricum is er sprake van een duidelijke taakverdeling. Om dit in wielertermen uit te drukken. Michel Verweij is de kopman en Jan Castricum is de meesterknecht. Dit betekent dat Michel de strategie bepaalt. Dat wil zeggen hij maakt de koppelingen, de planning welke duif op welke vlucht gespeeld wordt en korft ze uiteindelijk ook in. Dit is het moment waarop hij de finale beslissing neemt of de duif gespeeld wordt of niet. Jan neemt de feitelijke verzorging op de hokken grotendeels voor zijn rekening neemt. Of beter gezegd nam dit voor zijn rekening want aan het eind van het jaar scheiden de wegen. In goede harmonie heeft Jan besloten het een beetje rustiger aan te gaan doen. Niet langer de druk van ‘het moeten’. Jan deed de verzorging namelijk bijzonder contentieus. Van de vloer kon je eten en de atleten trainden tweemaal daags.
De verzorging an sich spitst zich vooral toe op de periode dat het dient te gebeuren. Op de overnachtfond duurt het echte seizoen slechts 2 maanden. In het totaal 3 maanden wanneer de maand voorafgaand aan de eerste vlucht erbij wordt betrokken. In deze periode komt dan ook wel de onderste steen boven qua verzorging en begeleiding. Na een start op weduwschap wordt de duiven gekoppeld om op nest gespeeld te worden. Door de start als weduwe of weduwnaar is de conditie goed opgebouwd en wordt er vervolgens aan de motivatie gewerkt door een goede neststand te creëren. De favoriete stand is natuurlijk voor iedere duif anders maar de voorkeur gaat uit naar jongen van 3 tot 5 dagen of grote jongen met eieren in de schotel.
Twee weken voor het inmanden op een marathonvlucht krijgen de geplande duiven een vlucht van ongeveer 300 kilometer voor hun kiezen. Deze dienen ze vlot af te werken. De zaterdag of zondag erop worden ze het liefst zo’n 60 kilometer weggebracht. In de periode tussen thuiskomst hiervan en de inmanding worden de duiven zelf gelapt, ’s avonds op een geringe afstand van zo’n 15 kilometer!
Qua voeren is er niet zoveel nieuws onder zon. De basisvoeding wordt verstrekt in de voerbak. De duiven die ingemand moeten worden krijgen de laatste dagen extra vet voer in de broedbak. Dit mengsel van pinda’s, hennep, snoepzaad en mais gaat er natuurlijk gewillig in.
In de medische hoek wordt niets aan het toeval overgelaten. Naast de gebruikelijke entingen tegen de 3 P’s worden de duiven in het seizoen echt op punt gezet. Waar traditionele overnachtfondspelers wars zijn van medicijnen is dit bij de combinatie absoluut niet het geval. In de periode dat het er om gaat wordt met een behoorlijke regelmaat gecheckt hoe de duiven ervoor staan. Dierenarts van der Sluis woont vlakbij en wordt dan ook frequent opgezocht. Als er iets mankeert wordt er direct ingegrepen. Door het intensieve spel van de 64 vliegduiven (24 jaarlingen en 40 meerjarigen) wordt er ook vaak individueel behandeld.
Om de gezondheid een handje te helpen wordt het water regelmatig aangezuurd, 2x per week appelazijn en in de winter ook vlierbessensap. Verder krijgen hun gevederde vrienden een aantal natuurproducten van DHP, zoals Natee ( probiotica) en Superbiomix, een soort allerhande wat de duiven graag lusten en wat ze van het veld moet houden. Ook de colli bij de jonge garde wordt zo veel mogelijk bestreden met een product van DHP, met colinol plus lukt het zeer behoorlijk dit vervelende probleem te beteugelen!
Tenslotte
De combinatie Verweij Castricum was een toonbeeld van een combinatie. Men deed alles (bijna alles) samen. In goede harmonie en met veel wederzijds respect. Komend jaar zal Michel er alleen voor staan, met enige ondersteuning van zijn vrouw Silvia. Ik ben benieuwd wat de toekomst brengt want met de werkkring van Michel is het verzorgen van een topkolonie geen sinecure. Gezien het talent van de duiven en het fanatisme / de toewijding van de echte liefhebber vermoed ik echter dat de concurrentie ook de komende jaren nog veel te stellen houdt met de duiven uit Mijdrecht!
Aalsmeer, Michel Beekman
.