Doping in Duivenland staat weer op de kaart

Doping in Duivenland staat weer op de kaart.

Woensdag 23 oktober 2013. Het voordeel van het hebben van vakantie is dat je ook eens tijd heb om op internet alle berichten rond onze fantastische sport goed te bekijken. Naast al het leuke leesvoer op met name Facebook en diverse andere sites wordt de duivenpubliciteit ook beheerst door de recente dopingaffaire in het voornaamste duivenland dat de wereld kent: België.

De KBDB heeft extra stalen die het afgelopen seizoen (2013) genomen  werden laten onderzoeken door een onafhankelijk laboratorium in Zuid Afrika en de uitkomsten zijn verbijsterend. De stalen zaten vol met verboden stoffen. Waaronder het nieuwste van het nieuwste …..

Voor mij persoonlijk niet verrassend want in de eerste maanden van dit jaar schreef ik al over deze problematiek en ook over het feit dat mensen in het algemeen al weinig scrupules kennen om doping te nemen laat staat dit aan dieren te verstrekken. (Voor de geïnteresseerden staan beide artikelen weer op de site).

Het mag dus duidelijk zijn, doping in Duivenland staat weer op de kaart. Ik ben zeer nieuwsgierig hoe de bonden uit andere landen en dan met name de NPO hierop zullen reageren ….. Ik ben bang dat we (zoals altijd) lang moeten (af)wachten …..

Michel Beekman

 

Voor de volledigheid de twee artikelen over de ‘nieuwe’ doping die ik op internet vond.

Artikel 1 kent nog wat sensatiezucht. Artikel 2 is een interview met de president van de KBDB naar aanleiding van de publiciteit die opstak.

 

Artikel 1: bron www.komkom.be

Verbijsterende cijfers: 1 op 5 liefhebbers bezondigen zich fluitend aan DOPING…

Sportcomitévoorzitter Dirk Schreel bindt de kat de bel aan…

Vooral anabolen en bloedverdunners blijken in het duivenpeleton populair te zijn…

Duivensport (?) is niet meer te vertrouwen en niet meer geloofwaardig!

GAAT ER NOG IETS TE REDDEN
VALLEN? WANNEER EN
HOE?

Dirk Schreel, president van het nationaal sportcomité, heeft een bom gegooid. Hij heeft het land en de duivensport laten weten dat mogelijk (?) één op de vijf duivenliefhebbers zich zou bezighouden met DOPING. Eén en ander zou blijken uit het onderzoek van anonieme meststalen (en mengstalen) door een labo in Zuid-Afrika. De KBDB heeft in samenspraak met Landbouw (zeggen ze) de “strontjes” naar ginds verzonden. Met de vraag één en ander te analyseren. En wat blijkt? De ontvangen resultaten zijn rondduit schokkend en schrijnend. In TWINTIG procent werden anabolen en bloedverdunners gevonden. En als dat klopt, is de conclusie heel erg simpel. Dan is de duivensport tot op het bot rot en vuil en smerig… Als klopt wat klopt zijn coureurs, atleten en bodybuilders simpelweg makke schapen…

Vraag is alleen op welke manier je dit soort rampspoed mogelijk weer recht getrokken krijgt? Hoe diep en hoe ver zit de dopingplaag geworteld in het peleton van duivenmelkers? Heel diep kennelijk… Dat de controles die begin negentiger jaren ingevoerd werden lang niet meer adekwaat zijn, kon je vermoeden. Maar niet bewijzen. Nu weten we het wel… Maar laat ons wel wezen: op deze manier nog langer proberen opboksen tegen TWINTIG procent schuinmarsjeerders… Dan is de pret er gauw af. Vraag is nu of Dirk Schreel en
de KBDB alsog de zaak gaan kunnen recht trekken? Hoe en tegen wanneer? Wel lovenswaardig is het feit dat iemand als Dirk Schreel zoveel valsmunterij heeft durven benoemen… Maar zit het venijn niet al veel te diep geworteld in wat nog steeds een vrolijk hobby zou moeten zijn? Nog langer spelen tegen één op vijf die het boeltje voor eigen glorie belazeren… Verstandige en weldenkende mensen doen dan maar beter de boeken dicht.

Tenzij straks het hele dopingreglement binnen de kortste keren compleet herschreven kan worden. Alleen dopingonderzoek met de meest moderne technieken (juist en snel) zou mogelijk de pijn kunnen verzachten. Want wat blijkt: de duivensport loopt onderhand al tien jaar achter de feiten aan. Gevolg: op dit moment is weinig nog geloofwaardig. Met heel veel aandacht gaat uitgekeken worden naar de algemene nationale vergadering van komende woensdag. Als daar geen nagels met koppen kunnen geslagen worden, zou het er wel eens heel slecht kunnen uitzien voor onze sport. Bedot worden door klooiende collega’s: oprechte duivenmelkers kunnen daar niet mee leven. De passie mag dan nog zo groot zijn… Met twintig procent knoeiers onder ons is verder met duiven spelen een niet te nemen hindernis. Alleen met een strikte onderzoeksmethode, met hoge straffen en nog hogere boetes kan onze sport mogelijk gezuiverd worden. Maar dat moet dan wel vanaf morgen en volgend seizoen kunnen… De duivensport heeft geen tijd meer van wachten…

 

Artikel 2: Bron www.p-bay.be

Nagels met koppen slaan: de dopingproblematiek!

Schokkend nieuws: 

Diverse stalen van 2012 en 2013 testen ‘positief’ op ontstekingsremmers en zelfs op cocaïne! En ja… Wij hebben de namen van het meest gebruikte product…

“- Het is de bedoeling dat we nu vooral lessen hieruit trekken en onze reglementen aanpassen. De lat moet gelijk… Voor iedereen!”

(Stefaan Van Bockstaele, nat. voorzitter KBDB)


HALLE. – Op de vooravond van de Algemene Vergadering van de KBDB, die morgen doorgaat, brengen wij in de allerhoogste exclusiviteit U het allerlaatste nieuws van de KBDB. Wij hadden zonet de nationale ‘president’ van de KBDB aan de telefoon. Voor een exclusief ‘mini-interview’. Simpel: vragen en antwoorden. Dat is wat de liefhebberij de dag van vandaag wil. En Van Bockstaele stak zich niet weg. Integendeel: zijn GSM-batterij was leeg, maar wou ze toch opladen… Om toch maar even de waarheid aan de Belgische duivenliefhebberij te melden. 

Van Bockstaele steekt van wal: “- We kwamen in contact met een professor die een lezing gaf in Kaapstad. Zuid-Afrika, weet je wel… Via diverse contacten werd het contact met deze vooraanstaande professor meer en meer ‘persoonlijker’. Duivensport… Daar had hij nog nooit eerder contact in gehad. Maar, zo zei hij, geef me één pluim en ik zeg je gedetailleerd wat die duif het afgelopen jaar allemaal moeten ‘slikken’ heeft. En ja… de delegatie van de KBDB keek elkaar aan… Hoe kan dat zo’n professor zoiets kan beweren? Hij moet echt wel heel zeker zijn van zijn stuk. En komt daar nog eens bij dat deze professor in hoogsteigen persoon Lance Armstrong wist te ‘pakken’, terwijl geen enkel ander dopinglaboratorium hem eerder kon ‘klissen’. Raar toch?”

Van Bockstaele en Schreel: ze zaten met een probleem. Hoe moesten ze in godsnaam de liefhebberij sensibiliseren om toch maar even te kunnen nakijken welke producten er gebruikt worden in de duivensport? Een raar fenomeen… Want niemand gaat willen meewerken. 

Stefaan Van Bockstaele: “- We hebben dan maar zelf de knoop doorgehakt en de kat zelf de bel aangebonden. Alle dopingcontroles, uitgevoerd in 2013, werden met een extra staalname ‘belast’. We namen een derde staal (terwijl de eerste twee staalnames dienen voor de labo’s in België. Voor het ‘gewone’ onderzoek en de tegenexpertise) voor de Zuid-Afrikaanse professor. En voor de rest lagen in de diverse Belgische labo’s nog ‘mengstalen’ van controles die we deden in 2012. We centraliseerden. We verstuurden naar Zuid-Afrika. En we wachtten op het verdict…”

Ging iedereen zomaar akkoord met een derde staalname? 

Stefaan Van Bockstaele: “- Neen. Helaas niet. Zelfs dokter Verhulst, die zowat verantwoordelijk is voor de coördinatie van de dopingcontroleurs in België, was furieus… Duiven zijn enkel gevoelig voor corticoïden en cortisones. Dat was toch wat hij zei… Hij verbood zelfs de controleurs om een derde staal mee naar huis te nemen. Totdat dit aan onze oren kwam. De KBDB heeft dan onmiddellijk op de situatie ingespeeld en beslist dat de controleurs MOESTEN meedoen aan dit onderzoek en een derde staalname moesten nemen. Geen uitweg. Iedereen die gecontroleerd werd, moest een derde staal geven. Voor Zuid-Afrika…”

En toen ging een nieuwe wereld voor je open? 

Stefaan Van Bockstaele: “- Ik viel naast mijn stoel van het verschieten, ja…”

Hoe bedoel je? 

Stefaan Van Bockstaele: “- Wel, daar stond zwart op wit dat Belgische liefhebbers effectief ontstekingsremmers gaven, terwijl ‘onze’ Belgische laboratoria al deze stalen als ‘negatief’ bestempelden. Met andere woorden: in België vonden ze niets. In Zuid-Afrika alles…”

“- Sommige liefhebbers bedotten hun collega’s. En dat kan en mag niet!”

(Stefaan Van Bockstaele)

En dat voor een landje waar de hele wereld naartoe kijkt? 

Stefaan Van Bockstaele: “- Inderdaad. Een slecht signaal. Maar weet je wat de Belgische laboratoria ons lieten uitschijnen? Dat het budget wat de KBDB voorradig had voor de controles, ontoereikend zou zijn geworden. Met dat budget zouden ze geen geavanceerde machines kunnen kopen om de controles te vervolledigen… Zever in pakskes, uiteraard. Want nu ze weten dat we in Zuid-Afrika wel resultaat boeken, willen ze ineens wel (zelf) investeren. Ahja… Want nu vrezen ze geldverlies, aangezien we er sterk over nadenken om alle controles in de toekomst in Zuid-Afrika te laten controleren.”

Een logische stap. Da’s een feit. En hoe moet het nu verder? 

Stefaan Van Bockstaele: “- Tja… De wonden likken zeker? Sommige duivenliefhebbers bedotten echt de andere concurrenten of collega’s. En dat kan en mag niet. Die lat moet gelijk. Liever vandaag nog dan morgen…”

Dus…

Stefaan Van Bockstaele: “- Dus… moet het reglement aangepast worden. Want nu is niemand echt negatief. Maar ook niet echt positief. Een grijze zone dus… Maar er is nog een ‘heikel’ puntje. Als we vanaf volgend seizoen de controles willen laten uitvoeren door het Zuid-Afrikaans laboratorium, dan moeten we het Ministerie van Dierenwelzijn achter ons staan hebben. Want zij moeten dit labo goedkeuren. Als erkend laboratorium voor onderzoek naar doping bij reisduiven. Een federale bevoegdheid, waarvan in juli volgend jaar de bevoegdheden worden overgeheveld naar de gewesten. Tegen dan moeten we een doorbraak hebben…”

En kan je ons nu zeggen over welke producten het effectief gaat?

Stefaan Van Bockstaele: “- Neen…”

Het zou gaan over anabolica…

Stefaan Van Bockstaele: “- Fout. Anabolica hebben we nergens gevonden…”

“- Een veelvoorkomend product was Mobic… Een nagelnieuwe ontstekingsremmer!”

(Stefaan Van Bockstaele)

Maar wat dan wel? Komaan Stefaan, de liefhebberij wil klare antwoorden. 

Stefaan Van Bockstaele: “- Oké. Ik weet niet hoe je aan de informatie geraakt bent van ‘Het Duivenblad’ van vorige week, maar cocaïne is – inderdaad – gevonden. En niet bij één liefhebber… Bij diverse! Maar alsof dat nog niet genoeg was, vonden we ook diverse vervangers van Dafalgan (Paracetamol). Een veelvoorkomend product was Mobic. Een nagelnieuwe ontstekingsremmer… Ik snap niet hoe snel de duivenliefhebbers dit product gevonden hebben, maar ‘t is een feit…”

Cocaïne? 

Stefaan Van Bockstaele: “- Na de judoka die geschorst werd door het gebruik ervan, schrok ik al even niet meer. Maar cocaïne, ja… Daar hoeft de KBDB in feite niks meer aan te passen aan hun reglementen. Reden: cocaïne is zelfs strafbaar om dat in huis te hebben. Voor de Belgische wetgever is dit al een ‘schorsing’ waardig. De rest: daar moeten we op inspelen…”

We hoorden dat vooral duivinnen geviseerd werden en ‘betrapt’ werden…

Stefaan Van Bockstaele: “- Ook fout… De stalen waren ALLEMAAL mengstalen. Gemengd. Onder elkaar. Niemand kon zien of dit doffers en/of duivinnen waren. En meestal waren dit stalen van kweek- en vliegduiven… Niemand kon zeggen over welke geslacht het ging… Dus we moeten hier ook geen vooroordelen uit trekken…”

Laatste vraagje: dus we mogen stellen dat de BETRAPTE namen vermeld staan in de lijsten waar de KBDB het afgelopen jaar controles heeft uitgevoerd. De lijsten die dus in het ‘Bondsblad’ staan? 

Stefaan Van Bockstaele: “- We hebben geen namen. Alle stalen waren anoniem. Dus geen commentaar…”

Bedankt Stefaan Van Bockstaele voor uw open mening!

Het moge duidelijk zijn: duivensport zit met een nieuw probleem opgezadeld. Na de cortisones zijn er nu MOBIC en cocaïne… Er is duidelijk werk aan de winkel! (kr)