Duivensport, Leuke hobby!

Duivensport, leuke hobby!

Zondag 18 mei 2014. Na een drukke dag vol leuke en minder leuke zaken de hoogste tijd voor een weekstuk. Een weekstuk dat ‘even snel klaar moet’. Een weekstuk over twee uitersten qua vluchten. Hiervan was namelijk wel sprake. De wedvlucht van vorige zondag (moederdag) vond  plaats in de gietende regen en de wedvlucht van zaterdag 17 mei werd gehouden onder de best denkbare omstandigheden. Dit alles binnen een tijdsbestek van zes dagen, waarvan de duiven er iets meer dan vier op het hok konden doorbrengen omdat de eerste donderdaginkorving op stapel stond.

Zondags arriveren in de gietende regen naar een calvarie tocht van 100 kilometer door een soort natte moesson met een gierende Zuidwester op de staart. Vier dagen in een gelukkig steeds warmer wordend hok om vervolgens na twee nachten mand op zaterdag op te moeten boksen tegen een aantrekkende Noordoosten wind met een afstand van zo’n 320 tot 390 kilometer voor de boeg. Kortom er bleek deze week maar weer eens waartoe de moderne duif in staat is. Opvallender nog was dat degenen die ze vorige week thuishielden veel slechter pakten dan degenen die ze kleddernat thuis kregen. Wie het weet mag het zeggen. Rust lijkt in ieder geval te roesten ….

Roesten doen de duiven niet bij good-old Bert Braspenning. Na zijn verkoop in de winter van 2012/2013 speelde hij in het seizoen 2013 al alle liefhebbers naar huis met zijn jongen, in 2014 wordt deze lijn ogenschijnlijk moeiteloos doorgetrokken met zijn ploeg oude duiven die logischerwijs veelal uit jaarlingen bestaat. Bert boekte zaterdag al zijn derde rayonoverwinning van het seizoen en dat op zes vluchten. Deze overwinning was gelijk goed voor de eerste in de afdeling, dus een teletekstvermelding, want ook op enkele Midfondvluchten is er inmiddels Teletekst.

Dat de winst viel in het midden van de afdeling (en dan zelfs een beetje aan de Oostelijke kant van het midden) was wel opmerkelijk gezien de windrichting. Wellicht heeft de topvorm en het feit dat er bij de start niet veel wind was ervoor gezorgd dat de NL02-1472781, de krasse zeventiger, de afdelingszege schonk. Met een overigens indrukwekkende snelheid van ruim 1.304 meter per minuut. De andere ereplaatsen waren voor de combinatie Reumann & de Jong uit Haarlem en Jan en Joke Kaman uit Wormerveer.

De winnaars per Rayon

Rayon A:             Lex Udo, Heiloo                                                              1293,894 mpm

Rayon B:              Reumann & de Jong, Haarlem                   1302,652 mpm

Rayon C:              Bert Braspenning, Wijdewormer             1304,097 mpm

Rayon D:             Graham Sakey, Abbekerk                           1261,885 mpm

Rayon E:              Jan & Piet Schutte, Amsterdam Noord 1282,478 mpm

Rayon F:              Gebr. Fanger, Badhoevedorp                   1291,490 mpm

Beduidend hoger waren de snelheden op de verregende vlucht van vorige week vanuit Quievrain. Nadat op zaterdag de lossing net niet kon plaatsvinden werden de duiven enigszins tegen de verwachting in op zondagmorgen om 8:30 uur in vrijheid gesteld.  Het werd een bar slechte vlucht met hoge snelheden. De concoursen verliepen nog redelijk vlot maar de duiven arriveerden als verzopen katten op hun hokken. De snelste viel in de Oostelijke voorhand. In Driemond bij Johan van Zuilen en zijn maat de Wit. Voor de volledigheid ook hier de winnaars per rayon.

Rayon A:             Peter Beers, Alkmaar                                       1794,876 mpm

Rayon B:              Cees & Jeffrey Weel, Heemskerk           1790,037 mpm

Rayon C:              Rob van Braam, Wormerveer                    1814,061 mpm

Rayon D:             Willem Freesen, Hoorn                                               1852,026 mpm

Rayon E:              van Zuilen & de Wit, Driemond                 1916,687 mpm

Rayon F:              Jaap Könst, Aalsmeer                                   1897,719 mpm

OP EIGEN HOK

Is duivensport soms weer een beetje een leuke hobby. Het varieert nog een beetje van dag tot dag maar afgelopen zaterdag wist ik weer waarom ik ooit op de een of andere manier besloten heb om duiven te gaan houden. Het wachten in schitterend weer en een aanstormende duivin die in een klap op de plank landt daar doe je het voor. Vooral als de aankomsten zich regelmatig opvolgen en er zich uiteindelijk 36 van de 61 duiven in de prijzen klasseren. In de afdeling waren dit er zelfs 40 maar daar zaten we ook wel een beetje gunstig.

De duivin die mijn humeur na een teleurstellende vrijdag (waar ik u verder niet mee zal vermoeien) goed maakte was de NL13-729, Gemma genaamd. Ze is een mix van Willem de Bruin (Zoon Floris)x Ad Schaerlaeckens (kleindochter Orleansdoffertje) die als jong goed naar huis kwam maar zich nog niet in de absolute top van de uitslag had weten te klasseren. Hier kwam op deze zaterdag een eind aan want ze boekte een 2e in de club tegen 471 duiven en een 7e in het rayon tegen 3166 duiven. Haar zusje die op Duffel al een keer mijn eerste was klasseerde zich als 7e respectievelijk 33e. Jammer dat ik niet meer van dergelijke jaarlingen bezit. Hierin zit ik überhaupt een beetje krap. Het slechte jonge duivenjaar van 2013 laat zich nog voelen. De vliegploeg bestaat dan ook grotendeels uit   tweejarigen.

Hopelijk kan ik in 2014 wel voldoende duivinnen overhouden om de ploeg weer eens goed te verjongen. Van de eerste ronde heb ik er inmiddels een kleine zestig die in de rondte beginnen te vliegen. Van de tussenronde zitten er inmiddels twaalf (nadat ik deze week twee prachtige jongen kreeg van Buck en Martijn de Kruif en een mooi vaal Heremans doffertje van Piet Rol). In het speenhok zitten er ondertussen bijna vijfentwintig. Het eigen kweekhok begint voorzichtig weer voor enige aanvoer te zorgen. Deze aanvoer werd vandaag nog een beetje versneld doordat ik 2 jongen ophaalde van de combinatie van Heteren uit Doetinchem. Deze combinatie heeft zeer goede banden met de grootmeester uit Baarle Nassau en daarom probeer ik jaarlijks 2 bonnetjes van ze te kopen.  De duiven van deze bonnen haalde ik dit keer niet in het verre Doetinchem maar lekker dichtbij in Zoeterwoude waar Frans en Betsy op bezoek waren bij de combinatie met de bijzondere naam P.T.T. (Pim en Tineke Turk). Van deze toppers kreeg ik spontaan nog 4 jongen uit hun beste lijnen. Pim wilde ze niet meer tussen zijn vliegploeg gooien en ik nam ze gretig aan. De combinatie timmert namelijk al jaren aan de weg met o.a. in 2009 nog 3e beste liefhebber WHZB.

Duivensport bleek voor de zoveelste keer dit jaar toch weer een leuke hobby!

Op naar volgende week. De eerste dagfondvlucht van het seizoen staat op het programma. Chateaudun. Frankrijk geeft een Zuidwestenwind door maar het KNMI geeft Oost als windrichting. Deze week maar goed de weersites volgen!

Tot volgende week.