Een mooie zaterdag na het seizoen ….

Een mooie zaterdag na het seizoen ….

Zondag 29 september 2013. Het leven zonder wedvluchten begint een beetje te wennen. De absolute druk van de verzorging is wat minder dan tot voor twee weken en dat voelt goed. Wel kriebelde het gisteren behoorlijk. Het was prachtig vliegweer. Een strak blauwe hemel in combinatie met een kalme wind uit Oostelijke richtingen. Misschien niet helemaal ideaal duivenweer voor de ‘taartjongen’ die nu gespeeld worden maar wel voor een oudere groep duiven. D.w.z. ervaren jonge duiven  en oude duiven.

Waar wil hij heen zal de niet voorbereide lezer denken. Wel ik heb via via een inkijkje kunnen nemen in de plannen / uitwerkingen van de commissie Sport en Spel die de NPO eind vorig jaar / begin van het jaar in het  leven geroepen werd. Deze commissie presenteert haart uitkomsten in de loop van week 42 aan de afdelingsbesturen. Een van die plannen is om het vliegseizoen in het laatste weekeinde van september te beëindigen met een Midfondvlucht voor jong en oud van zo’n 450 kilometer voor het centrum van iedere afdeling. Revolutionair zou ik bijna zeggen. Met de mooie nazomers van de laatste jaren moet het kunnen al hoewel het voor de werkenden wel lastig wordt om in deze tijd van het jaar twee groepen duiven in de race te houden.

Deze laatste vlucht betekent voor de jonge garde het 10e vluchtweekeinde hetgeen een late start van het seizoen impliceert. Een goede zaak als je het mij vraagt want er moet eens iets gebeuren. We kunnen niet doorgaan met de huidige gang van zaken. We starten nu vroeg en leveren voortdurend jonge duiven in. Of dit komt door het vroege starten durf ik niet te zeggen maar iets veranderen biedt in ieder geval kansen op verbetering. Veel te verliezen is er niet want de late start verlicht ook de druk van de programmaspelers. De jonge duivenvluchten starten pas als het oude duivenseizoen erop zit. Dit is om meerdere redenen fijn. Alleen al het feit dat de onervaren jongen de oude duiven niet meer hinderen tijdens het reguliere oude duivenseizoen is een gegeven dat mij vrolijk stemt.

Ook de overnachtfondspelers en de werkenden zullen blij zijn met een late start van het jonge duivenseizoen. Het biedt de mogelijkheid om iets later te kweken en het zorgt ook voor meer kansen om de duiven op te leren in de maand juni/juli. De dagen zijn dan lekker lang en dan kan de jonge garde na de arbeid nog even opgeleerd worden. Kortom ik zie veel voordelen in het nationale vliegprogramma dat men beoogt voor 2015.

Het nieuwe programma biedt ook de mogelijkheid om als het ware een dubbelprogramma te spelen. Mensen met weinig tijd in het voorjaar, zoals ik, zouden er voor kunnen kiezen om het reguliere oude duivenprogramma met duivinnen te spelen en laatste tien vluchten van het jaar (die gecombineerd worden met de jongen) de doffers van stal te halen. Dit haalt de druk van het voorjaar omdat niet meer alle duiven gelaten dienen te worden. Nog maar een ploeg die dagelijks naar buiten moet in plaats twee. Kortom ik zie wel iets in het programma.

Als ik al een puntje van kritiek heb is, is dit het feit dat in de laatste weekeinde van het reguliere oude duivenseizoen een Midfond- en een Dagfondvlucht geprogrammeerd worden. Vaak zijn dit dezelfde duiven dus zal dit nopen tot splitsen. Makkelijker voor de grote melkers dus een nadeel voor de kleine hokken .

Hopelijk kunnen de vaak erg  traditionele afdelingsbestuurders eens over hun schaduw heen springen en eens kiezen voor verandering in de sport. Het
wordt naar mijn mening hoog tijd, misschien is het al te laat om de noodzakelijke veranderingen door te voeren. Wellicht kunnen ze een voorbeeld nemen aan hun collega’s in België waar het nieuwe nationale programma dat men in 2013 vloog een groot succes is gebleken. We zullen zien, het is nog lang tot 2015 ….

De tijd na het seizoen is een tijd op de teugels dus even te laten vieren. Om eens leuke dingen te doen. Al dan niet met duiven.

Het duiven eldorado

Een van deze superleuke dingen was mijn zaterdagse bezoek aan de combinatie van Wanrooy uit Geffen. Het was een denkbeeldig verjaardagscadeau om eens bij deze sterspelers uit de afdeling Oost-Brabant in de keuken te kijken. Samen met de gekende sportvriend uit Den Bosch toog ik naar het landelijke Geffen waar een geweldige ontvangst volgde door John van Wanrooy, diens vrouw Anja en diens verzorger Rien Clement. Het werd een geweldige middag met openhartige gesprekspartners.

John heeft als drukbezet zakenman een waar duiven eldorado weten te creëren. Een prachtig huis met dito tuin en dito duivenhokken. Direct grenzend aan zijn zakelijk imperium. Ideaal om zo de duivensport te kunnen beoefenen. Opmerkelijk is ook hoe John met zijn duiven bezig is ondanks zijn vaak drukke zakelijke beslommeringen ….

John en Rien

Geweldig is bovendien om te zien hoe John en nog enkele grootheden uit de omgeving de duivensport in en rond Geffen op een hoger peil proberen te brengen. Een bruisend verenigingsleven met steeds sterker wordende prestaties. Niet alleen van de kopstukken maar ook van de mannen die zich niet bij de suprematie van deze grootheden willen neerleggen.

Veel meer hierover in een nog verder uit te werken reportage! Wellicht in het Spoor anders op Duivenvaria.

 

OP EIGEN HOK

Is het nog steeds rustig en dit zal het hopelijk blijven. Het virtuele mes heb ik nog niet gehanteerd. Wel staat de selectie al grofweg op papier maar de feitelijke uitvoering heeft nog niet plaatsgevonden. Gisteren vierde ik mijn verjaardag en vandaag keek  ik naar het WK Wielrennen op de weg. Zoals hierboven al gememoreerd even geen duivenverplichtingen, slechts leuke dingen doen!

Tot volgende week!

Michel