Een onverwacht genoegen

Een onverwacht genoegen

Zondag 1 december 2013. Sommige zondagen vraag je je als stukjesschrijver af waar over te schrijven. De ene week dienen de onderwerpen zich namelijk makkelijker aan dan de andere. Vandaag was zo’n dag waarop ik dacht waarover moet ik schrijven? Over de paratyfus, over The Best of the Best, over de NPO Quote Top 100 van Nederland, over diverse interessante mailtjes die ik de laatste weken ontving of toch over iets anders? Meestal maak ik de keuze op zondagmorgen in het duivenhok tijdens het wekelijkse groot onderhoud. Vandaag kon ik niet echt een keuze maken, een echt ‘groot onderwerp’ ontbrak.

Daarom rondde ik eerst maar even de reportage over Gerard en Bas Verkerk af (binnenkort te lezen op Duivenvaria). Tijdens het schrijven hiervan flitste er een mailtje langs. Een maitje van de secretaris met hierin de agenda voor de najaarsvergadering  van de afdeling Noord Holland, die hoe gek het ook mag klinken in januari 2014 gehouden zal worden. De agenda was in tegenstelling tot de meeste jaren een onverwacht genoegen. Na de gebruikelijke jaarlijkse prietpraat was er namelijk een vrijwel nieuw vliegprogramma bijgesloten.

Werkelijk een onverwacht genoegen want het bestuur lijkt daadwerkelijk een nieuwe weg te willen inslaan.  In het oude duivenseizoen zijn namelijk de dubbelvluchten geschrapt en met de jonge duiven worden ook puntenvluchten voor de oude duiven georganiseerd. Voor dit laatste pleit ik al sinds het moment dat ik ooit in het bestuur plaatsnam. Het moet ergens in 1998 geweest zijn en dan is het wel prettig als dit dan ook daadwerkelijk gerealiseerd wordt. Althans voorgesteld wordt door het afdelingsbestuur.

Aangezien het overzicht bij de agenda niet helemaal duidelijk is heb ik het hieronder met kleurtjes een beetje geduid.

Vliegprogramma 2014 concept

Hoe de kampioenschappen  precies ingedeeld worden is mij niet helemaal duidelijk maar het biedt naar mijn smaak voldoende mogelijkheden voor een ieder. Voor het Vitesse kampioenschap Oud zouden namelijk in theorie maar liefst 15 vluchten kunnen tellen. Wellicht is dit nog op te splitsen in deelkampioenschappen (oud, jong en oud 1e tour, jong en oud 2e tour) want hoe meer kampioenen hoe meer vreugd. Dit geldt ook voor de Midfond want hierop zijn door het openstellen van de jonge duivenvluchten ook voldoende vluchten beschikbaar, 8 vluchten in het totaal.

De dagfondspecialisten behouden hun 6 wedvluchten evenals de overnacht-mannen. De liefhebbers van het spel met de jonge duiven komen ook prima aan hun trekken. Met een verlate start op 12 juli wordt meer ruimte geboden voor opleiding en training. Ook zorgt deze datum voor een betere aansluiting op Sens. Ook het aantal vluchten met 2 nachten mand zal veel mensen aanspreken. In het totaal zijn dit er 3, nog zonder Sens. Met Sens erbij zijn er dus 4 mogelijkheden om de jongen voor te bereiden op hun bestaan als oude duif. Ideaal zou ik haast zeggen.

Het enige minpuntje is misschien het feit dat er op 6 september geen jonge duivenvlucht van de 1e tour geprogrammeerd staat. Hierdoor dienen ze teruggezet te worden op een vlucht van de ‘jong en oud 2e tour (= voorheen de natour). Is mogelijk, maar persoonlijk zou ik graag nog een extra vlucht van rond de 300 kilometer vliegen. Echter een kniesoor die hierop let, in principe is het gewoon een goed programma waarin het alleen wel te hopen is dat we uiteindelijk niet 6 maal Meer gaan vliegen.

Een ander waar genoegen was de brief van de NPO die afgelopen week in de bus viel. Naast het feit dat het altijd verrassend blijft om post uit Veenendaal te ontvangen (want dat gebeurt niet zo vaak) was de inhoud heel vleiend voor mijn (duiven)ego. Het onderwerp van de brief was “De NPO Quote Top 100 van Nederland”.  Om uit te leggen wat hiermee bedoelt wordt citeer ik uit de eerste alinea van de brief:

Beste sportvrienden, U zult waarschijnlijk wel een beetje verrast zijn door deze tekst. Toch willen wij u graag feliciteren met deze aanspreek titel want in nauw overleg met alle afdelingen hebben we getracht een lijst samen te stellen van spelers die naar onze gezamenlijke mening recht hebben op die titel. Waarom dan wel zult u zich afvragen. Dat gaan we uitleggen: Tot voor kort organiseerde de NPO een jaarlijkse bonnenverkoop met willekeurige schenkers. In goed overleg tussen het NPO bestuur en het veilinghuis Toppigeons is het idee ontstaan dat een bonnenverkoop t.b.v. de NPO meer inhoud verdient dan nu het geval is. Samen hebben we voor een andere opzet gekozen. Het is de bedoeling om dit uit te bouwen tot een NPO Sales evenement met medewerking van de absolute top van Nederland, noem het de NPO Quote Top 100 van de Nederlandse duivensport. Hiervoor hebben we alle afdelingen het verzoek gestuurd om aan te geven welke liefhebbers daar, naar hun inzicht, in thuis horen en hieruit hebben we een selectie moeten maken. U mag dus trots zijn op uw prestaties want op grond daarvan behoort u tot deze selectie.”

Zoals hierboven al geschreven: erg vleiend voor mijn ego …..

Na de klappen van de vorige weken was het  voor mijn duivenziel toch al een week met onverwachte genoegens want ook in de competitie ‘The Best of the Best’  vielen er nog een tweetal appeltjes uit de boom. Femi bekroonde haar topjaar met een 3e plaats Jaarling en een 4e plaats Allround. Op naar de prijsuitreiking zal ik maar zeggen. Het wordt nog druk in Februari met de Gouden Duif en TBOTB.

Eindstand Jaarling TBOTB

Ook bijzonder inspirerend was de mailwisseling die ik had met Cor Kouwenhoven uit de Hoekse Waard. De 75-jarige liefhebber doet sinds een paar jaar weer mee aan de vluchten met bijzonder aardige resultaten. Vooral wanneer in ogenschouw wordt genomen dat deze prestaties behaald worden op het hieronder zichtbare minihokje! Cor wees mij ook op de ringenrace die in de omgeving van Dordrecht georganiseerd wordt. Met een beetje goede wil zal ik hieraan deelnemen.

Minihokje Cor Kouwenhoven

Tenslotte mailde ik een aantal maal met een jonge sportvriend uit Deurne. Hij is erg scherp op zijn duiven en ziet en hoort alles wat er in onze sport speelt. Hij reageerde op de gezondheidsproblemen bij mijn duiven. Terloops verhaalde hij ook over zijn duiven en de gezondheidsproblemen, de diagnose en de voortgang. Erg leuk en bovendien een goede zaak dat er nog zulke fanatieke jonge liefhebbers opstaan!

 

OP EIGEN HOK

Begint de normale gang van zaken weer zijn beloop te krijgen. De duiven lijken goed te reageren op de paratyfus enting. Bij de zomerjongen lijkt dit zelfs te leiden tot najaars-forme. Bij het mooie weer van gisteren waren ze meer dan een uur op stap! De overige duiven lijken de injectie ook goed verteerd te hebben, nu maar hopen dat ze echt weerstand op gaan bouwen. Om dit te stimuleren hebben ze de hele week BONY  SGR door het water gehad, of beter gezegd door de thee. Ze doken in ieder geval weer gretig het bad in.

Deze week probeerde ik ook mijn kweekhok te versterken. Op GPS-auctions stond een broertje van de beste Jaarling van de TBOTB te koop. Gekweekt door Frans en Stephan Göbel. Het finale bod ging echter helaas mijn budget te boven.  Wellicht komen er nog nieuwe buitenkansen, afwachten maar weer. Tot volgende week!

Michel Beekman