Een week als vele anderen

Zondag 16 Juni 2013. Er zijn van die weken dat er niet zoveel gebeurt. Weken zoals vele anderen. Qua weer, qua vlucht, qua organisatie en qua verzorging valt er niet veel te melden. In het wielrennen en met name de Tour de France noemt men zoiets ‘une etappe sans histoire’. Afgelopen week was dus zo’n week.

Een week zonder geschiedenis. De wind blies krachtig uit het Zuidwesten en de lossers wachten keurig op het betere weer. De duiven kregen hierdoor een relatief makkelijk te verteren opdracht op hun bordje. Voor degenen die rechtstreeks van losplaats naar hok vlogen wel te verstaan. Degenen die driftig hun hok voorbij vlogen kwamen van een koude kermis thuis want zij moesten tegen een zeer krachtige tegenwind opboksen (en dit leidde op eigen hok tot twee gewonde duivinnen).

De wind zorgde ook dat de vroege prijzen vielen waar ze op voorhand verwacht werden. In de achterhand en aan de IJsselmeerkust. De snelste was voor Joop Striet uit Den Helder. Zijn 3e getekende , de NL2012-1482059, bleef twee duiven van clubgenoot Laurens Hoffmann nipt voor. Het verschil tussen duif 1 en 2 was slechts 0.05 mpm. Wel heel erg weinig want dit komt, als ik het goed heb uitgerekend, neer op een verschil in aankomsttijd van minder dan een halve seconde!

Ook in rayon D vielen ze vlot. Eens te meer wordt bewezen dat hier ook gewoon goede duiven zitten maar dat men door hun ligging op de Noodoostelijke achterhand gewoon afhankelijk is van de wind.

In alle rayons waren de prijzen vlot verdeeld. Concours duur per rayon: A 20 minuten, rayon B 17 minuten, rayon C 18 minuten, rayon D 17 minuten, rayon E 15 minuten en rayon F 13 minuten.

De winnaars per rayon:
Rayon A: Joop Striet, Den Helder
Rayon B: Theo van der Wel, Haarlem
Rayon C: Joop Rijmers, Midden Beemster
Rayon D: Marco Braspenning, Wieringerwerf
Rayon E: Ton snoek, Volendam
Rayon F: John van Duren, Amstelveen

In de vroege ochtenduren waren de duiven van St. Vincent gearriveerd. Door de gunstige wind hadden de duiven het relatief makkelijk (het blijft tenslotte ruim 1030 – 1100 kilometer voor NH). De snelste was voor Jan Teer en zijn maat Chris Mulder. Een duivin op 10 dagen broeden als ei bekomen van de gebroeders Jacobs bracht deze outsiders hun eerste grote zege. Gezien de ambities wellicht de eerste van velen. De toekomst zal het leren. De winnares was duidelijk de vroegste want nummer 2 vloog ruim 80 meter per minuut trager.

Ook hier de vroegste per rayon.
Rayon A: Nico Volkens, Bergen
Rayon B: Comb. Hoogeboom, Heemskerk
Rayon C: Gerard Dekker, Assendelft
Rayon D: Piet Chattelon, Abbekerk
Rayon E: Combinatie Boogaard & van Buuren, Amsterdam Noord
Rayon F: Combinatie Teer & Mulder, Ouderkerk aan de Amstel

Een klein verhaal was er gisteren (zaterdag 15 juni 2013) uiteindelijk toch nog. De afdeling Zuid Holland besloot haar jonge duiven over te laten staan op de drachtvluchten vanuit Essen-Nispen en Meer. Het weer was naar de smaak van de lossingsverantwoordelijken door de veel te harde wind niet geschikt voor het lossen van jonge duiven. Een moedig besluit dat gezien de aankomsten op zondag prima uitpakte. Volgens mij staat harde wind ook in de risico tabel lossingen, al zal het altijd arbitrair blijven want waar waait de wind precies harder dan 6 beaufort. Op zich denk ik dat het uitstellen van een oefenvlucht helemaal geen slechte zaak hoeft te zijn. De duiven raken vertrouwd met de mand en leren waarschijnlijk drinken. Dat is winst voor later. Ze kunnen dan al drinken op het moment dat er (veel) grotere afstanden moeten worden gevlogen.

In Noord Holland loste men de jonge duiven wel. Bij ons in de club had niemand mee. Ik heb dan ook geen idee over het verloop, al viel mij wel op dat ik maar liefst 5 vreemde jonge duiven had zitten. 2 in mijn oude duivenhok en 3 in het hokje met laten!

Op eigen hok
Was het ook een week zonder groot verhaal. Zoals gebruikelijk haalde ik weer een duif op die te ver was gevlogen. Ditmaal in het mooie stadje Vollenhove. De liefhebber waar de aanvlieger zat had een leuke liefhebberij met een prachtig zicht op de vlieglijn.

Op vrijdagavond plaatste ik mijn jonge duiven in de mand met als doel ze vertrouwd te maken met de reismand en om ze te leren drinken. Hiertoe zitten ze dan een dag of drie in de mand. Samen met sportvriend Henk druppelde ik ze daarnaast tegen de luizen en schreef ze alvast op. De stand van de rui viel mij niet mee. De nekken waren nog alles behalve glad. Om deze reden stop ik maar zo snel mogelijk met verduisteren. Deze week in 3 stapjes terug naar de gewone daglichttijden. De extra daglicht tl-lampen om ze vervolgens te gaan belichten komen als het goed is deze week binnen zodat vanaf het moment dat de dagen serieus beginnen te korten met belichten begonnen kan worden. Dit laatste is een beetje afhankelijk van het weer. Donker of licht weer maakt veel verschil.

Qua vluchtresultaat was het deze week vlees nog vis. Eigenlijk zelfs niet goed genoeg gezien het aantal duiven en de moeite die ik ervoor doe. 2e in de club tegen 271 duiven en 26e in het rayon tegen 1887 duiven is niet superslecht, maar het kan en moet nog veel beter. Dit moet zeker met het prijspercentage want dit was gewoon te laag 31 van de 113. Een beetje gerustgesteld word ik door het feit dat vrijwel niemand in de absolute voorhand zijn prijzen goed draait. De meeste duiven kwamen namelijk diep terug vanuit het Noorden. Slechts de eerste duif zag ik daadwerkelijk uit de goede lijn komen. Deze duivin, Femi, maakte een prachtige duikvlucht, weliswaar met een grote boog, die direct op de plank eindigde. Het was haar tweede achtereenvolgende goede resultaat op de Midfond. Vorige week kwam ze nog te laat van Orleans, kennelijk waren de omstandigheden haar toen te machtig.

Op naar volgende week, de tweede echte Dagfondvlucht vanuit Salbris staat op het programma. Een voor mij (en de rest van Noord Holland) onbekende losplaats gelegen op 574 kilometer van mijn hok. Gezien de voorspellingen voor komend weekeinde (wind uit richtingen tussen Zuid en West) denk ik een grote ploeg te spelen. Afwachten maar weer hoe ze herstellen van deze week en er donderdag voorstaan ….

Tot volgende week!

Michel Beekman