ER HAD MOETEN WORDEN UITGESTELD!

ER HAD MOETEN WORDEN UITGESTELD!

Zondag 7 september 2014. Dit wordt voor de tweede achtereenvolgende week geen happy weekstuk. Debet hieraan zijn de lossingsverantwoordelijken. Of beter gezegd alle lossingsverantwoordelijken die het gisteren verantwoord vonden om te lossen, hieronder helaas de lossingsverantwoordelijke van onze afdeling. Kennelijk wist geen van de lossingsverantwoordelijken in Nederland gisteren middag rond 14:00 uur dat het zondagmorgen stukken beter zou worden qua weerbeeld … Waarschijnlijk hadden ze geen zin in weer een dag met lossingen want anders kan ik de dramatische beslissingen om gisteren te lossen niet begrijpen.

Er wordt volstrekt onnodig risico genomen met onze duiven. De duiven werden met zichten van kleiner dan 3 kilometer het luchtruim ingestuurd. Of het mist was of laaghangende bewolking kon (en kan) ik niet goed beoordelen maar tijdens de Brussels Cycling Classic die werd uitgezonden was duidelijk de gesteldheid van Het Weer te zien. Op de vergezichten waren de slechte vliegomstandigheden onontkoombaar te zien. Als de helikopter van boven filmde schoten de flarden bewolking onder de camera door. Bij dergelijke omstandigheden durf ik mijn duiven nog niet op 5 kilometer te lossen en een groot deel van Nederland besluit dan toch hun duiven in vrijheid te stellen! Te gek voor woorden!

Deze beelden werden echter gezien na de lossing en dan is een lossing niet meer terug te draaien. Helaas voor alle lossers logen de satellietbeelden ruim voor alle lossingen niet. Boven Nederland en België hing de hele dag een grijze massa die slechts af en toe en vooral tijdelijk even lichter werd. Hetgeen volgens mij betekende dat de bewolking dan even dunner werd. Goed werd het echter nooit en dat was prima te zien om de bewegende satellietbeelden. Net op het moment dat je dacht “het wordt iets beter” trok de lucht weer dicht. Een beeld dat ook gewoon buiten te zien was. Niet een uurtje maar de hele ochtend en begin van de middag lang!

Toen omstreeks 13:00 uur op de site van Noord Holland werd aangekondigd dat er rond 15:00 uur gelost zou worden bestempelde ik dit al als gekkenwerk. Met de windrichtingen uit West en Noordwest zou de achterhand zelfs bij een goed verloop maar een klein uurtje de tijd hebben om de duiven te draaien. Om 20:00 uur begint het namelijk al donker te worden en zeker met zoveel bewolking als gisteren (6/9).Onervaren duiven hebben dan geen schijn van kans om op de dag van lossing thuis te komen.

Ik postte deze reactie dan ook op een bericht op Facebook. Van de dramatische omstandigheden die onze duiven kort na of wellicht al bij de start tegen zouden komen kon ik toen nog geen vermoeden hebben. De schrijver van het oorspronkelijke bericht sprak overigens zelf het vermoeden uit dat we uitgesteld zouden worden. Logisch gezien het weerbeeld en de voorspellingen.

Op vrijdag was namelijk al duidelijk voorspeld hoe Het Weer zou worden. De meteogrammen op Vliegweer voor Duiven lieten duidelijk zien dat de zware bewolking in Nederland boven rivieren de hele dag zou blijven hangen (zelfs met kleine hoeveelheden neerslag) en dat onder de rivieren (en in België) deze bewolking iets lichter zou zijn maar dat er van opklaringen niet of nauwelijks sprake zou zijn. Als ze er al kwamen dan slechts heel tijdelijk! In tegenstelling tot de lange termijn voorspelling/verwachting klopt dit weerbeeld de laatste tijd zeer behoorlijk en dit bleek op zaterdag. Geen mens verwachtte daarom rond 14:00 uur nog lossingen.

Foto Aarschot 1655 uur

Omstreeks 15:00 uur bezocht ik SBS teletekst en zag dat de vluchten kort boven Parijs waren uitgesteld. Logisch. Helaas bleken de vluchten rond de Franse grens vanuit Peronne gelost. Kennelijk heeft dit onze lossers ongerust gemaakt want een kwartier eerder dan men op de site van de afdeling Noord Holland schreef werd er gelost in Quievrain (voor mij net geen 221 km). Onbegrijpelijk zoals uit de satellietbeelden zou blijken. Beelden die door opnamen tijdens de koers en foto’s vanaf de grond werden bevestigd. De foto’s werden toegestuurd door enkele Belgische sportvrienden die bij de foto’s hun ongeloof uitspraken over onze lossing(en). Hun duiven waren vanwege dezelfde condities uitgesteld.

Foto Geraardsbergen 1650 uur

Aanvankelijk, voor het zien van de beelden op televisie en de foto’s van sportvrienden, had ik nog de illusie dat de geroutineerde duiven (oud en jongen van de eerste toer) er nog redelijk door heen zouden komen. Wel voorspelde ik grote snelheidsverschillen. Naar mijn mening zouden enkelen de mist / damp trotseren en de rest zou in paniek raken en met grote moeite hun hok bereiken.  Dit laatste was overigens al op vrijdag te voorzien. De bewolking werd dusdanig zwaar verwacht dat dit de oriëntatie moeilijk zou maken. Vanwege dit weerbeeld had ik (gelukkig) mijn ploegen onervaren navlucht jongen thuis gehouden. Ik vrees echter dat ik hier volgend jaar alsnog de tol voor betaal.

Tijdens het wachten op de duiven werd het mij al spoedig duidelijk dat het weer een rampzalige vlucht zou worden. Om 17:15 uur waren en namelijk geen duiven, om 17:30 uur niet, om 17:45 uur niet en ook niet om 18:00 uur.

Op live-duiven  bleek dat de duiven uit Zuid Holland die om 14:05 uur gelost werden in Peronne kennelijk iets beter op koers hadden kunnen komen want ze vielen traag maar beter. Kennelijk doet het gezegde dat als duiven eenmaal op koers liggen ze veel aankunnen weer opgeld. Die van ons hebben ogenschijnlijk nooit de kans gehad om op koers kunnen komen gezien de foto uit Gerardsbergen (40 kilometer ten Noorden van de losplaats).

Uit de berichten op Facebook sijpelde door dat er om 18:09 gedraaid was door van Lammeren in het naburige Bovenkerk. Later zou blijken dat bij onze zustervereniging de duiven vielen vanaf 18:04 uur. Op mijn hok arriveerde de eerste duif op 18:19 uur. 2 stuks echter op dat moment was alle interesse in een goede uitslag al verdwenen want hoe zou het aflopen met de goede duiven die ik had ingemand.

Op zulke moment been ik driftig door de tuin en kun je bij mij ook beter niet in de buurt komen. Gelukkig begon het vanaf 18:30 uur gestaag te druppelen met de duiven. Om 18:47 uur waren en 19. Echter bij mijn directe buren waren er respectievelijk 0, 3 en 0 en ze hadden er bij elkaar 110 mee. Twee van de drie hadden jongen mee, kaal en bij de een wel ervaren en bij de ander niet. De derde had wel oude duiven mee maar kreeg ze slecht. Hoe moest dit aflopen op de verre afstanden.

Uiteindelijk bleek vanochtend dat de eerste duiven (jongen) om 19:21 Den Helder bereikten. De melkers uit het hoge Noorden hadden begrijpelijk niet veel zin om gisterenavond laat nog even snel uit te slaan.

Op zich lijken alle concoursen nog wel gisteravond te sluiten. In de Noordelijke rayons echter pas rond 20:30 tot 20:50 uur. Vooral duidelijkheid deze laatste duiven vielen in het DONKER en toen was er op deze afstanden nog slechts 25% thuis! Bizar voor een navlucht!

Ergerlijk en onbegrijpelijk eigenlijk. Woorden schieten feitelijk tekort. Dit is Duivensport zoals het NIET bedoeld is. Ellende voor mens maar vooral dier die vermeden had kunnen en moeten worden. Er had namelijk gewoon uitgesteld MOETEN WORDEN. Tijdens het typen van het weekstuk is het al 3 uur prachtig weer en dit geldt ook voor de vlieglijn.

Dit geeft eens te meer aan dat de huidige losser (de hoofdlosser was op vakantie) niet geschikt is voor zijn taak. In het bedrijfsleven is er na herhaaldelijke blunders maar een uitweg voor mensen die teveel fouten maken, namelijk DE UITGANG. Als de losser van gisteren verstandig is houdt hij de eer aan zichzelf en stapt hij op!

De uitslagen plaats ik niet meer , misschien als we weer normale vluchten krijgen want de laatste weken is het een competitie geworden van ‘wie heeft de beste spoorzoekers’ en heeft het met regulier winnen niets te maken.

Tot volgende week!

Michel Beekman

P.S.

De teller staat hier inmiddels op 59 van de 61 gezette duiven. De schade lijkt te gaan meevallen. Het heeft echter mij dit weekeinde geen enkel moment ook maar enige vorm van plezier gebracht en dat zou toch wel het geval moeten zijn want dat is toch de reden dat we duiven houden ….