Even bijkomen

 

Even bijkomen

 

Zondag 2 augustus 2015. Buiten schijnt de zon hetgeen betekent dat ik in de tredmolen die duivensport heet zo direct mijn doffers zal gaan pakken om ze voor het eerst dit jaar een stukje weg te brengen. Komende vrijdag is namelijk de eerste en enige opleervlucht van de navlucht en daarop moeten ze mee. Veel zin heb ik er eigenlijk niet in maar het moet en van mijn vriend uit Reeuwijk heb ik geleerd dan het beter is het gewoon te doen dan zaken maar uit te stellen!

 

Debet aan de weinige zin is de mentale vermoeidheid na de laatste oude duivenvlucht vanuit Argenton sur Creuse. Het opgepompte bandje loopt dan letterlijk leeg. Na gisteren nog iets harder dan anders. Ik moet er even van bijkomen maar zo beroerd als Greg van Avermaet voel ik mij niet (want die werd in de Classica San Sebastian in gewonnen positie door een motor van de sokken gereden) maar helemaal okselfris ben ik niet doordat mijn concurrent mij in de eindstand Oude duiven in het rayon toch nog net voorbij ging.

 

Geklopt op waarde want Dave van Zon deed dit op een geweldige wijze. Dave pakte namelijk niet alleen in het rayon de overwinning maar deed dit in afdelingsverband nog even dunnetjes over! Ook zijn 2e duif wist zich nog voor mijn eerste duif te klasseren. Zijn 7e getekende haspelde de afstand van bijna 687 kilometer af met een snelheid van 1177 mpm. Hiermee bevestigde de “14-377” maar weer eens de klasse van het hok van Zon op de dagfond waarop al vele NPO-overwinningen behaald werden. Na een tweetal jaar zonder overwinning was het nu op de laatste vlucht wel raak voor deze in het algemeen zeer rustige Amsterdammer.

Dave van Zon 2

 

Ook bijzonder knap zijn de prestaties van de NL2014-1493314 van Nico Volkens. Deze nestdoffer van het soort van Van den Berg uit IJsselmuiden, soort op de dagfond voor de 3e maal een al dan niet denkbeeldige teletekst notering voor deze gekende overnachtfondspeler. Ditmaal een 2e , na een 4e op Bourges en een 4e op Chateauroux. Ik weet niet meer hoe de tellingen voor de NPO-kampioenschappen lopen en of de vlucht vanuit Argenton nog meetelt maar anders zou deze nestdoffer zeer hoog gekomen zijn.

 

De 3e plaats op het denkbeeldige podium was voor de gebroeders Kat en zoon Jannus.

 

Opvallend goed waren overigens de prestaties van de liefhebbers op de achterhand want behalve Nico Volkens uit Bergen klokten ook Johan Hoogland uit Alkmaar en Peter Crans plus de combinatie Hoffman & Regtop uit Den Helder vroeg.

 

In het oog springen doen ook de series van sommige liefhebbers die ze nog echt goed in conditie hebben. Hans Half uit Uithoorn klokt er 20 van de 22 binnen de prijzen en Martin Vinkenborg uit Volendam doet dit zelfs nog ietsje beter met 17 van de 18!

 

De winnaars per rayon

 

Rayon A: Nico Volkens – Bergen, 1176 mpm

 

Rayon B: Henk Widurski – Beverwijk, 1120 mpm

 

Rayon C: Gebroeders Kat & Zoon – Westzaan, 1164 mpm

 

Rayon D: Ben Ooms- Hoorn, 1131 mpm

 

Rayon E: Martin Vinkenborg – Volendam, 1160 mpm

 

Rayon F: Dave van Zon – Amsterdam, 1170 mpm

 

In de ochtenduren vlogen de jonge duiven hun 4e vlucht vanuit Quievrain. Helaas deed Quievrain zijn beruchte naam als duivenkerkhof weer eens eer aan. Quievrain ligt behoorlijk Westelijk en in combinatie met Oost en of Zuid in de wind drijft dit de duiven naar zee, vaak met dramatische gevolgen. Zo ook gisteren.

 

Aangezien bovenstaande een bekend probleem is, vooral bij onervaren of jonge duiven, was er even sprake van een uitwijkmanoeuvre naar het wat Oostelijker gelegen Feluy. Echter op vrijdagmiddag werd op grond van de weersvoorspelling of beter gezegd windvoorspelling besloten toch naar Quievrain te gaan. Helaas was de voorspelde windrichting (Oostnoordoost kracht 2) anders dan de werkelijke windrichting en troffen de junioren (en enkele oude duiven) een bij tijd en wijlen een Oostzuidoostelijke wind aan op het traject naar huis. Voor oude duiven al lastig maar voor jonge duiven zeer problematisch, vooral voor de absolute voorhand en de Oostkant van de afdeling. Het resultaat was een relatief lange concoursduur terwijl er ’s avonds nog de nodige duiven ontbraken op het appel.

 

Natuurlijk vielen de duiven aan de kust het beste en ook bij de gekende jonge duivenspelers. De winnaars per rayon

 

Rayon A: Jan & Kees Bleeker – St. Pancras, 1377 mpm

 

Rayon B: Henk Beentjes – Heemskerk, 1378 mpm

 

Rayon C: Rob van Braam – Wormerveer, 1365 mpm

 

Rayon D: Aad Kost – Westwoud, 1333 mpm

 

Rayon E: Bram ten Klei – Purmerend, 1358 mpm

 

Rayon F: Cees van Wees – Amsterdam, 1373 mpm

 

 

 

Door de verjaardag van mijn dochter had ik vorige week geen tijd voor een uitgebreid weekstuk en ontbraken de winnaars van respectievelijk Asse Zellik en Cahors.

 

Asse Zellik:

 

Rayon A: Jan & Kees Bleeker – St. Pancras, 1768 mpm

 

Rayon B: Combinatie Paap & Paap – Zandvoort, 1789 mpm

 

Rayon C: Marcel Kroon – Assendelft, 1750 mpm

 

Rayon D: M. Haas – Hoorn, 1755 mpm

 

Rayon E: Elbert Uithuisje – Marken, 1734 mpm

 

Rayon F: Gebroeders Fanger – Badhoevedorp, 1784 mpm

 

Bergerac:

 

Rayon A: Jan Sevenhuysen – Den Helder, 1191 mpm

 

Rayon B: Dennis Hensen & Andre de Nijs – Velsen Noord, 1217 mpm

 

Rayon C: Vokko Brugge – De Rijp, 1180 mpm

 

Rayon D: Cor Blokdijk – Hoorn, 1204 mpm

 

Rayon E: Henk Bos – Purmerend, 1212 mpm

 

Rayon F: Gebroeders Molleman – Amstelveen, 1173 mpm

 

 

 

OP EIGEN HOK

 

Terug naar Argenton. Met de twee vroege duiven zou Dave van Zon mij echter nog niet inhalen omdat mijn eerste duif (wederom Gini) zich aanvankelijk als 3e klasseerde in de voorlopige rayon uitslag. Echter de mannen uit Uithoorn en omgeving (Hans Half en Peter Bosse) die ze de laatste vluchten uitstekend pakten op de dagfond toonden ook deze week dat de duiven nog niets van hun vorm verloren hadden. Samen met de vreemde eend in onze uitslag (Kees Roelofsen uit Breukelen) veroordeelden ze mij tot plaats 6 in de rayonuitslag hetgeen niet voldoende was om mijn geringe voorsprong te behouden.

 

Wederom dus ambivalente gevoelens ondanks plaats 14 in de afdelingsuitslag en 11 van de 16 dames in de prijzen. Erg jammer dat het niet lukte om op papier aan te tonen dat bijna voor het 3e achtereenvolgende jaar de sterkste oude duiven speler in rayon F in Aalsmeer woonde. De twee voorgaande jaren was dit voor de concurrentie niet zichtbaar omdat de ruime voorsprong te niet werd gedaan door een vlucht zonder punten (in 2013 door een ontbrekend D-bestand en in 2014 door een niet werkende klok).

 

Daarnaast doet het ook altijd een beetje pijn dat er nog een goede duif op het appel ontbreekt, namelijk mijn goede Belg van Eric Mebis. Op Chateauroux speelde ik haar niet omdat ik twijfelde. Van Duffel en het lapvluchtje was ze er vlot en om het hok trainde ze prima dus toch besloten haar op Argenton te spelen. Hopelijk komt ze nog maar ik ben bang dat het uiteindelijk een keertje te veel was …..

 

Maar goed wat resteert is een uitstekend oude duivenseizoen met veel ereplaatsen en op alle onderdelen bij de kampioenen in rayon F. In mijn kleine clubje met een supersterke concurrent (Cor Buis) en een paar bij tijd en wijlen sterke spelers werden zelfs voor het eerst sinds lange tijd alle eerste plaatsen onaangewezen binnen gehengeld. Kortom nog even doorbijten en proberen te vlammen op de navluchten!

 

Tot volgende week,

 

Michel Beekman