Fora en ander leuk tijdverdrijf

Fora en ander leuk tijdverdrijf

Zondag 19 oktober. Het weer van gisteren voelt bijna als een grapje van moeder natuur. Ongelooflijk het leek wel zomer! Een verschil met het langjarig gemiddelde van zo’n kleine 10 graden. Op ons vertrouwende vakanties adres in Partij Wittem, bij Harry en Resie van Wersch, steeg de temperatuur gisteren tot maar liefst 24 graden Celsius. Op het terras voor ons prachtige appartement was het in de volle zon bijna niet uit te houden. Lekker, voor het vierde jaar op een rij hebben we in onze herfstvakantie prima weer. Echter dagen als deze (en waarschijnlijk vandaag) zijn natuurlijk ongelooflijk uniek. Of het te maken heeft met het veranderende klimaat weet ik niet maar als vakantieganger buiten het vertrouwde vakantieseizoen zijn het kleine kadootjes.

Ook de koeien hadden het warm

Tijdens mijn vakantie was er voldoende tijd om uit te rusten. Lekker in de zon zitten en een boek lezen is een voor mij een niet zo gebruikelijk tijdverdrijf. De vakantie is hier een uitgelezen moment voor. Ook om letterlijk eens van een afstand te aanschouwen wat er in de (Noord Hollandse) duivenwereld speelt.  Een bijzonder leuk maar soms een beetje wrang tijdverdrijf (waar ik anders ook niet altijd tijd voor heb).

Zo nam ik met een besmuikte lach kennis van het schrijven van de vier afgetreden Noord Hollandse afdelingsbestuurders. De mail / brief was duidelijk geschreven door één man maar kennelijk vonden de andere drie het nodig om hun naam er ook onder te zetten. Of het verstandig is/was de publiciteit te zoeken / de leden te voorzien van ‘hun waarheid’ waag ik te betwijfelen. De zaak is immers ‘onder de rechter’ en dan is het niet gebruikelijk laat staan verstandig om met informatie naar buiten te komen. Het lijkt erg op het redden van het eigen hachje door het beïnvloeden van de publieke opinie.

De liefhebbers die van niets weten worden misschien zelfs door het schrijven op het verkeerde ben gezet. Het resterende bestuur hult zich namelijk wel in stilzwijgen en hierdoor is het niet goed mogelijk tot een objectieve mening te komen. Het wordt daarom naar mijn mening hoog tijd dat de feiten naar buiten komen.

Limburg in optima forma

Ook nam ik met een glimlach kennis van het meest recente blog van Jos Nijman. Ik ken Jos als een prima man die fanatiek met zijn duiven speelt en iemand die met de beste bedoelingen de duiven probeert te lossen. Jos antwoordt ook altijd naar eer en geweten op mijn vragen en dat kan ik zeer waarderen. Des te groter was dus mijn verbazing over hetgeen Jos schreef over het afgelopen seizoen.

Ik begrijp dat het moeilijk is om bepaalde fouten onder ogen te zien. Ook heb ik begrip voor het feit dat onze losser de mensen verdedigt waarmee hij wekelijks contact heeft en werkt. Dit neemt echter niet weg dat er gewoon een aantal zaken bijzonder fout zijn gegaan dit seizoen.

Een aantal lossingen kende een hoge pechfactor, een aantal lossingen was gewoon slecht. Vooral na de bewuste rampzalige Midfondvlucht leken de betrokkenen het Noorden een beetje kwijt. Of te voorzichtig, waar ik niet zoveel moeite mee heb. Of te wild, zoals bijvoorbeeld op de navluchten en dan in het bijzonder op de één na laatste navlucht toen de duiven veel te laat door veel te slechte omstandigheden werden gestuurd. Niet toevallig werden deze duiven gelost door de tweede man in de commissie …. Niet toevallig was de schrijver van de blog toen zelf op vakantie. Het pleit voor Jos dat hij zijn medelosser verdedigt maar dit moet naar mijn bescheiden mening niet tegen beter weten in. Wat recht is is recht en wat krom is is krom.

Dit geldt ook voor het verdedigen van de kwaliteit van de verzorging van de duiven. Deze verzorging was op een aantal vluchten gewoon ondermaats. Ik ga me niet verliezen in zaken die ik niet kan controleren zoals lekke slangen of niet gevulde watertanks of wat dan ook.  Er zijn echter een aantal zaken waaraan wel te zien is dat de duiven niet goed verzorgd zijn. Natuurlijk is dat niet leuk om te lezen (en ook niet om te schrijven) maar op een aantal vluchten met meer dan één nacht mand kwamen de duiven bij mij op het hok gewoon vuil thuis. Duiven die schoon waren vertrokken en waarvan een hokgenoten op dezelfde vlucht op teletekst vlogen of zich vroeg klasseerden in rayon en afdelingsuitslag! Dus geen wrakke zieke duiven maar gezonde atleten.

Dit alles wijst op een slechte verzorging. Bewijzen kan ik het niet maar te weinig voer en rijden met niet geleegde waterbakken zijn een simpele verklaring. Beide zaken zijn ook even simpel op te lossen. Gewoon meer voeren, afgestemd op het aantal duiven per mand, en niet rijden voordat de waterbakken leeg zijn.

Al met al vind ik hetgeen door onze losser geschreven wordt veel te kort door de bocht. Het staat een ieder vrij om op zijn site of in zijn blog te schrijven hoe hij of zij er over denkt ( ik doe nooit anders) maar dit betekent niet dat de ogen moeten worden gesloten voor de zaken die er misgaan (en voorkomen hadden kunnen worden).

Brouwketel

Tijdens mijn vakantie zoek ik naast het gebruikelijke vakantievertier ook altijd wat duivenvermaak. Vorig jaar bezocht ik het tophok van Jo en Florian Hendriks uit Nijswiller, dit jaar bracht ik een bezoek aan dierenarts Boskamp om onder het genot van een stukje Limburgse vlaai eens rustig bij te praten.

Een deel van het forum 2

Ook werd op vrijdagavond het beroemde forum in Turnhout bijgewoond. Bart van Oeckel en zijn mannen weten daar altijd een top-forum in elkaar te timmeren. Ditmaal was mijn vriend Henri van Doorn forumlid. Dit en de aanwezigheid van andere toppers als Ulrich Lemmens, Kurt Platteeuw en last but not least Arjan Beens deden mij besluiten om op vrijdagavond het mooie Partij-Wittem te verruilen voor Oud-Turnhout. Het was iets verder dan gedacht, maar het weer was goed en het verkeer was rustig.

Spijt kreeg ik er dan ook niet van. Het werd een enerverend forum. Ten eerste was geen van de forumleden dezelfde mening toegedaan over welk onderwerp dan ook. Men sprak, op een enkeling na, frank en vrij over alle zaken in onze o zo moeilijke, maar o zo boeiende sport.

Men ergerde zich echter ook openlijk aan elkaar. Enige animositeit tussen de Belgische toppers kwam zelfs aan de oppervlakte toen de voor buitenstaanders totaal onbegrijpelijke regelgeving omtrent de puntentelling voor de nationale kampioenschappen aan de orde kwam. Arjan Beens wreef dit gezever er nog even fijntjes in …. De no-nonsense aanpak van Arjan was overigens helemaal een prettige gewaarwording. Vele overnachtfond spelers zouden eens een bezoekje aan een forum moeten brengen waarin Arjan het woord neemt.

Ulrich Lemmens en Bart van Oeckel

Veel nieuwe informatie voor mijn spelletje leverde de avond niet op. Eens te meer bleek dat er vele wegen naar Rome leiden. Echter vermakelijk was het zeker en misschien is dat wel het hoofddoel van een forum. Het is gewoon een leuk tijdverdrijf en dat is in het algemeen toch de essentie van onze hobby. Al schijnen sommigen dit laatste nog wel eens te vergeten …..

Wie overigens nog wat gedetailleerde informatie over dit forum wil lezen kan terecht op de site van PIPA. http://www.pipa.be/nl/newsandarticles/reports/het-topforum-in-oudturnhout-was-een-grandioos-succes

OP EIGEN HOK

Helaas valt hier voor een aantal vaste volgers die dit deel van het blog het leukste vinden niet veel over te melden. Het enige hok dat ik namelijk de afgelopen 10 dagen van binnen zag was dat mijn gastheer Harry. Met enige regelmaat werd een bezoek gebracht aan zijn ruime en ingenieuze hok. De duiven stonden er goed op! Morgen zal ik eens kijken hoe die van mij er voor staan. Ik heb er alle vertrouwen in want sportvriend Henk verzorgt ze altijd meer dan prima!

Tot volgende week!

Michel Beekman