Foutje bedankt

Foutje bedankt

Zondag 16 augustus 2015. Het is wederom een grijze morgen. Evenals gisteren. Hierdoor worden onze duiven in ieder geval niet voor 9:00 uur gelost. In tegenstelling tot normale wedstrijddagen komt mij dit vandaag goed uit. De reden, er zitten 25 gevoerde latere jongen op het dak van mijn duivenhok. De  oorzaak, gisteren ben ik vergeten het hok dicht te zetten. Een bezoekje aan de Japanner en de drang om naar het voetbal op TV te kijken verstoorden het dagelijkse ritme waarin ik na het vallen van de duisternis het hokje altijd afsluit.

Gisterenavond dus niet en toen ik vanmorgen wakker schrok dacht ik “Oh shit de jongen zitten nog buiten”. Bij een blik uit het raam leken er maar 2 jongen buiten te zitten. Direct in mijn onderbroek naar buiten gerend maar het was net te laat. De laatste jongen vlogen juist naar het dak van het oude duivenhok.

Hierdoor wordt het een lastig natoer-vluchtje. Of de duiven schrikken van zoveel duiven op het dak of ze de duiven op het dak vliegen op. Misschien gaan de doffers er zelfs wel achter achteraan als die op het dak landen, het is namelijk de eerste keer dat ze, op weduwschap, een wedvlucht afwerken. Mijn enige kans is dus een late lossing waardoor de meesten jongen alsnog naar binnen kruipen. De kleine poortjes zijn echter niet populair als ingang en honger hebben ze ook niet. Foutje bedankt dus.  

Ook wellicht een klein foutje vind ik persoonlijk de gang van zaken op een wedvluchtdag als afgelopen zaterdag. Het weer was op voorhand slecht voorspeld en helaas kwam deze voorspelling (wel) uit. De lossingsverantwoordelijken van onze afdeling bleven echter twijfelen, lossen of niet. Nu heb ik altijd geleerd bij twijfel niet oversteken dus ook niet lossen zeker niet laat in de middag waardoor onervaren jonge duiven maar een kort venster hebben om thuis te komen.

Het duurde voor de korte vlucht vanuit Minderhout echter bijna de hele dag om tot deze beslissing te komen. Pas na 13:30 uur stond de mededeling tot uitstel op de overigens zeer informatieve site van de afdeling Noord Holland. Weg zaterdag, want door de geringe afstand (voor mij 100 km) was/is vrijwel iedere melker aan huis (of directe omgeving) gekluisterd.

Natuurlijk begrijp ik het dilemma van de lossers want ze doen het nooit goed. Een groep melkers zal zeggen dat het tot ruim na 21:00 uur nog licht is. Ook zullen ze wijzen op de familie-activiteiten op zondag (waarvan ik mij afvraag hoeveel er daadwerkelijk plaatsvinden maar dit terzijde). Een andere groep (waartoe ik behoor) zal pleiten voor een vroeg besluit tot uitstel omdat dan de zaterdag nog enigszins “vrij” besteed kan worden. In weekenden zoals deze week met instabiel weer valt het weer op zondag ook vaak tegen waardoor beide dagen bijna “uitvallen” voor overige activiteiten. Vandaar mijn betoog voor een vroege beslissing om uit te stellen. Of het laat uitstellen dan ook echt een foutje is valt dus te betwijfelen.

NPO

Een duidelijk fout werd wel gemaakt door het vorige NPO bestuur en de toenmalige directeur van de NPO. Zij verkochten namelijk iets aan Pigeon Village (PV) dat zij niet bezaten. Vrij vertaald verkochten ze de levering van zo goed als alle wedvluchtinformatie aan PV. Helaas bezat de NPO deze informatie niet zelf maar moest deze komen van haar verenigingen. De verenigingen moesten de juiste D&W bestanden wekelijks leveren. Met deze informatie zou PV een databank opbouwen die PV natuurlijk commercieel ten gelde zou kunnen maken.

Natuurlijk leverden de verenigingen (voor een deel) niet de gewenste bestanden waardoor de databank niet 100% juist was en hierdoor  waarschijnlijk niet verkoopbaar was. Dit alles, en naar mijn smaak ook de sterk verslechterde relatie tussen NPO-bestuur en PV na het aftreden van het vorige bestuur, heeft geleidt tot een serie van rechtszaken of hoe je de bijeenkomsten ook mag noemen culminerend in een arbitragezaak. Hierin heeft de arbiter op 7 augustus 2015 uitspraak gedaan en dit ziet er naar mijn bescheiden mening niet goed uit voor de NPO (en dus ook uiteindelijk voor de leden).

Naast het feit dat de NPO wordt veroordeeld tot de kosten van de arbitrage (ter waarde van ruim €22.000) heeft PV ook gelijk gekregen ten aanzien van zijn eisen over de rechtsgeldigheid van de overeenkomst en de levering van de D&W bestanden. Dit leidt er toe dat de arbiter de NPO dwingt de overeenkomst volledig na te komen (lees dat alle verenigingen D&W bestanden moeten insturen op de nationale vluchten en de vluchten die meetellen voor de nationale kampioenschappen) en dat de arbiter de NPO veroordeelt tot vergoeding van de door PV geleden schade. Deze schade moet nog worden opgemaakt (“bij staat en vereffent volgens de wet).

Tegen deze uitspraak is geen beroep mogelijk!

De NPO (en dus ook de leden) zit voor de zoveelste keer in (financieel) zwaar weer want de door PV geleden schade kan weleens zeer aanzienlijk zijn. Niet toevallig stuurt het huidige NPO bestuur de leden namelijk een vluchtschrift over de uitspraak en de mogelijke consequenties. Als de schade groter is dan de NPO kan betalen wordt deze namelijk verhaald op de leden (afdelingen) …. Een duidelijke zaak van “foutje bedankt” vorig NPO bestuur, directie en kiesmannen die uiteindelijk het besluit om met PV in zee te gaan hebben geaccordeerd.

 

OP EIGEN HOK

Wordt het dus een lastige zondag. Jammer want de dames stonden er goed op. We zullen echter zien wat het wordt, misschien duikt er een duif als een kamikaze piloot op de klep. Volgende week leest u het resultaat, dan volgen ook de rayon-winnaars van de vluchten vanuit Quievrain (jonge duiven) en Minderhout.

Tot volgende week!  

Michel Beekman