Genieten

Genieten

Zondag 7 juni 2015. Op het eerste duivenweekeinde van juni zal menig duivenmelker met plezier terugkijken. De weergoden waren liefhebber en duiven over het algemeen goed gezind. Alleen de duiven die in Argenton en Agen stonden moesten een nachtje langer in de korven blijven. Inruil hiervoor kregen deze duiven een echte klassieker voor de kiezen. Helder weer met een Noordelijke wind.

De melkers zelf hadden echter niets te klagen zij konden zowel zaterdag als zondag onder een stralende zon hun gevederde vrienden opwachten. Het was echt genieten van de aankomsten alleen diende de factor 20 wel achter de hand te worden gehouden omdat de zon zeer krachtig bleek.

In Noord Holland mochten we zaterdag genieten van twee geweldige vluchten. De duiven van Quievrain denderden met een snelheid van ruim 1485 meter naar huis. Deze snelheid was overigens alleen weg gelegd voor de eerste duif van Jan Schutte en zoon Piet uit Amsterdam Noord. Als Jan in Belgje zou wonen zou zijn naam allang van de toevoeging ‘Superstar’  voorzien zijn want de uitslagen die hij en zijn zoon toveren uit het kleine hokje in zijn kleine achtertuin gaan ieder voorstellingsvermogen te boven. Jaar in jaar uit is het top maar dit jaar slaat tot op heden alles. Hierbij alle uitslagen van 2015 in rayon E op het ‘korte werk’ (Vitesse en Midfond).

Quievrain 6 juni: 236 km 19 mee, 18 prijzen tegen 1719 duiven: 1, 2, 3, 4, 18, etc.

Morlincourt 30 mei: 341 km 28 mee, 16 prijzen tegen 1.708 duiven, 2, 3, 4, 10, 21, 25, 28, etc.

Feluy 24 mei: 210 km, 19 mee, 17 prijzen tegen 1668 duiven: 1, 2, 20, 21, 30, etc.

Pont Ste Max 17 mei: 381 km, 31 mee, 22 prijzen tegen 2427 duiven: 3, 7, 8, 16, 17, 18, etc.

Peronne 9 mei: 307 km, 32 mee, 22 prijzen tegen 3028 duiven: 2, 29, 30, etc.

Quievrain 2 mei: 236 km 32 mee, 29 prijzen: 1, 2, 3, 10, 11, 19, 20, etc.

Asse Zellik 25 april: 32 mee, 17 mee tegen 3061 duiven : 41, 45, 55, etc.

Duffel 18 april: 32 mee, 27 prijzen tegen 3309 duiven: 3, 8, 29, 30, etc.

Meer 11 april: 101 km, 32 prijzen, 19 prijzen tegen 3402 duiven: 40, etc.

Er zijn mensen die er van dromen om duiven op een dergelijke wijze in de vereniging te pakken ….

Gisteren was het dus ook weer genieten voor deze knappe melkers want ditmaal was hun eerst aankomende duif niet alleen de snelste in Rayon E maar van de gehele lossing. Ze had bovendien een ruime voorsprong want de eerstvolgende duif maakte 6 mpm minder!

De winnaars per rayon:

Rayon A: Johan Hoogland, Alkmaar – 1463 mpm

Rayon B: Jos Nijman, Heemskerk – 1459 mpm

Rayon C: Combinatie de Ster, Wormerveer – 1467 mpm

Rayon D: Gerrit Klooster, Enkhuizen – 1459 mpm

Rayon E: Jan & Piet Schutte, Amsterdam Noord – 1485 mpm

Rayon F: Beekman-Tilmans, Aalsmeer – 1479 mpm

In de middaguren was het vervolgens wachten op de duiven die om 8:00 uur gelost werden in Bourges. De snelheid viel een beetje lastig in te schatten maar met behulp van de app-berichtjes uit Zuid-Holland werd mij duidelijk dat er tussen 15:40 en 16:00 uur gedraaid moest worden (op mijn afstand). De vraag was alleen of de in de loop van de dag altijd opstekende wind de duiven zou remmen of juist doen versnellen.

Beide scenario’s werden werkelijkheid. De eerste duif, de eerstgetekende van de combinatie Gerard Tervoort en Frits Hasert was namelijk sneller dan de vroegste duiven in Afdeling 5 (van Bas en Gerard Verkerk die weer eens ‘klokles’ gaven). Het peloton was echter ruim langzamer dan dat van de ons aanpalende afdeling. Kennelijk koos de eerstgetekende van Gerard en Frits een totaal andere koers want het beestje was maar liefst 13 meter per minuut sneller dan nummer twee (van Dave van Zon) hetgeen neerkomt op een voorsprong van bijna 5 minuten. De duif van Van Zon uit Amsterdam West had op zijn beurt weer een voorsprong van bijna 5  minuten op de eerst aankomende duif van Ton Snoek uit Volendam. Opmerkelijk want pas hierna komt het concours regulier op gang en vallen de duiven regelmatig. Het duurde echter bijna een uur voordat de prijzen vervlogen waren. Kennelijk hadden de duiven het op het eerste deel van het traject  waarop ze tegenwind hadden toch moeilijker dan gedacht.

De winnaars per rayon:

Rayon A: Nico Volkens, Bergen – 1265 mpm

Rayon B: Tervoort & Hasert, Haarlem – 1291 mpm

Rayon C: Richard Faber, Westzaan – 1256 mpm

Rayon D: Familie Vijselaar, Enkhuizen – 1259 mpm

Rayon E: Ton Snoek, Volendam – 1267 mpm

Rayon F: Dave van Zon, Amsterdam West – 1278 mpm

De mannen van de lange adem konden ook genieten van prachtige aankomsten. Hun favorieten die in Agen gelost werden hadden het ook pittiger dan verwacht. Behoudens enkele vroege aankomsten werd het een echte ‘hanger’. In de provincie Noord Holland wisten de grote namen de uitslag te domineren. Toevallig of niet over beiden schreef ik afgelopen winter een reportage. De dubbelslag was voor Fred Kramer en Cees Ouwehand uit Wormer met ook in de sector een mooie 4e plaats! Echter ook de duiven van de Michel Verweij en Peter de Haan kwamen goed uit de startblokken,

De winnaars per rayon:

Rayon A: Combinatie Blokker, Den Helder – 902 mpm

Rayon B: Jan Hommes & Zonen, Akersloot – 956 mpm

Rayon C: Fred Kramer & Cees Ouwehand, Wormer – 1074 mpm

Rayon D: Combinatie Terpstra & Koper, Hem – 888 mpm

Rayon E: Henk Bos, Purmerend – 914 mpm

Rayon F: Michel Verweij & Peter de Haan, Mijdrecht – 957 mpm

Bij al dat genieten was er een minpuntje, de deelname op de dagfond en de overnachtfond. Met respectievelijk 6407 en 803 duiven is deze namelijk wel erg beperkt. Gezien het programma dat nog volgt is dit wat mij betreft ronduit zorgwekkend.

Ook nog niet helemaal zonder zorgen zijn de liefhebbers / verenigingen die de overstap maakten van Kuststrook naar Zuid Holland. De besloten vergadering, uitgeschreven door het NPO bestuur, resulteerde in een redelijk positief en verstandig besluit. Helaas echter is dit een besluit zonder veel waarde als de rechter De Kuststrook in het kort geding dat vrijdag 5 juni diende alsnog gelijk geeft. Uitspraak over 14 dagen. Ik hoop dat de rechter goede raadgevers heeft want ik vermoed dat de rechterlijke macht weinig snapt van het reilen en zeilen in onze sport.

OP EIGEN HOK

Was het deze zaterdag ook genieten. Niet alleen doken de duivinnen als straaljagers naar beneden, ze klasseerden zich ditmaal ook nog eens op een prima wijze. In de club de dubbel, in het rayon de 1e op Quievrain en de 3e op Bourges. In de afdeling was dit goed voor een denkbeeldige 2e op de Vitessevlucht en een Teletekstvermelding op Bourges (8e).

Bourges Teletekst 1

Kortom een weekeinde ‘waar je het allemaal voor doet’. Een hoogtepunt om te koesteren in een sport die zo vaak gekenmerkt wordt door tegenslag en teleurstellingen.

Bezoekje aan de combinatie van Wanrooij

Ook de zondag bracht mij nog een onverwacht ‘genietmomentje’. Door het uitstellen van de vlucht van de afdeling Oost-Brabant was ik in staat om eens duiven te letten bij John van Wanrooij en zijn mannen. Zo’n buitenkans doet zich niet iedere week voor want het gebeurt niet vaak dat de duiven van een bevriende melker thuiskomen op een andere dag dan de eigen duiven.

De duiven kwamen mooi bij John, Henri en Rien maar hadden het onderweg toch wel behoorlijk moeilijk gehad. Op het menu stond een ‘zwaar te verteren brok’, Mont Lucon, met wind op de kop. Voor Geffen zo’n 635 kilometer. Normaal gesproken kan een liefhebber op de achterhand niet winnen bij dergelijke omstandigheden maar bij de liefhebbers uit Geffen en dan in het bijzonder bij van Wanrooij weet je het maar nooit. Even naar 15:00 uur was ik ter plaatse en na een hartelijke ontvangst met mijn Teletekst notering op het scherm in de duivenkamer togen we om 15:45 uur naar de wachtplaats.

???????????????????????????????

De duiven lieten vervolgens even op zich wachten. Dit keer lukte het namelijk niet om een mirakel te verrichten. De eerst aankomende duif verspeelde veel tijd bij het binnenlopen en werd uiteindelijk als 5e geklokt!

Een aantal clubgenoten had toen al geklokt en klasseerden zich toch bij de 10 eersten van de afdeling ondanks de overvlucht.

De vroegste duiven vielen overigens op de voorhand bij Dirk en Will Geudens uit Knegsel.  Ze klokten er 8 van de 10 in de prijzen en hadden de snelste twee duiven in het NPO-concours (als de uitslag op compuclub tenminste klopt). Sportman John van Wanrooij was overigens een van de eersten om Will en zijn fanatieke zoon te feliciteren!

Tot volgende week!

Michel Beekman