Gesol met de losplaats van de Derby der Junioren?

Gesol met de losplaats van de Derby der Junioren?

Zondag 1 september 2013. Enkele uren na de aankomst van de jonge duiven, die hun ooit zo fameuze Derby afwerkten. Dit jaar voorlopig voor de laatste maal als Derby. Dit is naar mijn mening hoogstwaarschijnlijk het begin van het einde van deze klassieker. Het gesol met de losplaats voor sector 2 is hiervan wellicht een voorbode. Het was werkelijk een soap.

Op de geprogrammeerde losplaats kon niet gelost worden omdat er een week geleden zeven duiven uit de manden gestolen werden van de afdeling Limburg. Gedoe op de losplaats is het laatste wat we met zijn allen willen dus dat er om deze reden van losplaats veranderd werd valt te billijken. Echter ik vraag mij wel af hoe het mogelijk is om duiven te stelen uit afgesloten containers ….

Gekozen werd voor Etampes, een oude bekende onder de losplaatsen want tot voor een jaar of 10 geleden vlogen we vaak vanaf dit station. Gek genoeg schoof men met de keuze voor Etampes zo maar 90 kilometer meer naar het Westen. Gezien de windverwachting was dit niet onlogisch.

Helaas een zaterdagse weekmarkt gooide roet in het eten. Lossen op Etampes was daardoor niet mogelijk. Inmiddels was het donderdagmiddag en na wederom koortsachtig overleg kwam Troyes als losplaats uit de koker. Schrik niet, zo’n 70 kilometer Oostelijker dan Sens. Een merkwaardige keuze als er gelost wordt door de drie afdelingen uit het Westen van het land (Zuid Holland, Kuststrook en Noord Holland). Er schijnt over gestemd te zijn en alleen Noord Holland was tegen …..

Ik weet niet wat de criteria van de voorstemmers waren maar erg logisch kan ik dit besluit niet vinden. In het geruchtencircuit gonsde het donderdagavond al dat de beslisser van de afdeling Zuid Holland uit de omgeving van Dordrecht kwam. Ik weet het niet, maar een ding stond op voorhand wel vast. De mannen in Dordrecht zaten op ‘pole-position’ door de combinatie van de ligging van de losplaats en de windrichting.

Volgens de mailwisseling tussen het bureau NPO en de afdelingen waren er geen alternatieve losplaatsen beschikbaar die aan de criteria voldeden. Hierover heb ik zo mijn twijfels. De Belgen lossen wekelijks op Dourdan en/of Angeville. Ook Melun heb ik wel eens op de lossingspagina’s zien staan. Een telefoontje naar de Belgische bond had naar mijn bescheiden mening een beter alternatief op kunnen leveren dan Troyes. Wellicht volgt hierover een vergelijkbaar grondig onderzoek als bij het uitstellen van Dax/Albi. Gezien de beperkte belangen van de programmaspelers zal dit wel niet plaatsvinden.

Het resultaat van dit alles zagen we pas op zondag omdat de weergoden zaterdag een lossing versjteerden. De duiven, zelfs degenen die nog redelijk op tijd waren, kwamen diep uit het binnenland. In de uitslag van de sector zal ‘Dordt’ en omgeving de boel domineren. Topfavoriet Kees Bosua pakte heel knap de zege. De achterhand had het moeilijk. Slechts enkele duiven slechtten de kaap van de 1200 mpm.  De beste was van Jeugdlid Tim Reeuwijk uit de Kwakel, zijn 2e getekende doet nog dapper mee met een metersnelheid van 1225 mpm. Als eerste liefhebber in Noord Holland laat hij alle senioren zijn hielen zien, evenals als alle senioren uit de afdeling De Kuststrook. In Zuid Holland moet hij 13 duiven voor laten gaan. Hieronder 11 duiven uit de regio Dordrecht …….

De 100% zelfstandige jeugdleden zijn toch goed vertegenwoordigd want de sectorwinnaar van 2 jaar geleden, Danny van Leeuwen uit Rijsenhout, neemt de 12e plaats in. Beide de jeugdleden spelen alleen met de jonge duiven en dit blijkt een goed recept om op jonge leeftijd succes te hebben. Tim zal de komende week in Het Spoor nader voor het voetlicht gehaald worden.

Een blunder van formaat werd overigens gemaakt door Pigeon Village. Zij plaatsen de duiven van afdeling 7 bij die van Troyes. Hierdoor werd een groot aantal liefhebbers qua aankomsttijden behoorlijk op het verkeerde been gezet. Niet zo handig als je DE meldsite wilt zijn …..

Wolvertem:

De weergoden waren de liefhebbers van de korte afstand zaterdag wel redelijk gunstig gezind. De regen en zware bewolking maakte in de loop van de morgen plaats voor oer-Hollands weer. De lostijd werd 13:30 uur en toen was het weer vrijwel perfect. Wolken en zon met een krachtige Noordnoordwestelijke wind. Ideaal vliegweer voor duiven. Goed zicht en veel zuurstof in de lucht. Ook weer waarbij, door de krachtige tegenwind, de verschillen fors kunnen oplopen. De voorhand zit bij dergelijke wind ‘gebakken’. Dit bleek ook zaterdag want de duiven in rayon F en in mindere mate B kwamen duidelijk sneller naar huis dan hun soortgenoten in de overige rayons. De snelste van de lossing viel wederom in de omgeving Aalsmeer. Voor de derde maal smaakte ik het genoegen om de vroegste van de afdeling te mogen constateren. Zoals altijd de winnaars per rayon.

Rayon A: Comb. Bleeker, St. Pancras

Rayon B: Joh. Janssen, Haarlem

Rayon C: Rob van Soest, Koog aan de Zaan

Rayon D: Jelger Klinkenberg, Schermerhorn

Rayon E: Harry Reith, Landsmeer

Rayon F: Beekman-Tilmans, Aalsmeer

 

OP EIGEN HOK

Werd dus zaterdag voor de derde maal in korte tijd de snelste duif van de afdeling afgevlagd. Of beter gezegd de snelste twee. Ook dat was voor de derde maal het geval en dat maakt het  voor mij toch wel een beetje bijzonder. Na het succesjaar 2007 met twee ‘gewone eerste prijzen’ duurde het immers bijna 6 jaar voordat ik een volgende winst pakte. En dan nu drie keer in twee maanden … Het kan verkeren …..

Het was wederom een duivin die mij de victorie bracht. Een zuiver Leo Heremans duivinnetje dat ik kreeg van Amsterdammer Piet Rol. Piet bezit inmiddels 15 koppels rechtstreekse Leo Heremans duiven. Vorig jaar kreeg ik er vier omdat ik een tekst schreef voor zijn nog niet gerealiseerde site. Afgelopen voorjaar had ik er nog twee. Twee zusjes uit één nest. Ze begonnen goed maar helaas verspeelde ik er eentje op de moeilijke eerste Midfondvlucht. Het tweede zusje kwam twee weken later licht geblesseerd aan een van haar vleugels terug van de zware Soissons. Ik vermoedde dat ze naar het kweekhok moest verhuizen. Duiven zijn echter sterke dieren en dit bleek ook nu weer. Ze vloog na drie weken weer mee met de koppel en daarom speelde ik haar weer op de jonge duivenvluchten. Dit ging prima en na een aantal vluchten zat ze op een vlucht met tegenwind al knalvroeg. Ruim voor alle jonge duiven uit de afdeling, maar ja … geen uitslag. De weken daarna bevestigde ze haar herstel op een Midfondvlucht. Op de eerste twee navluchten vloog ze prijs maar daar was ook alles mee gezegd. Ze bewaarde kennelijk al haar energie voor de vlucht vanuit Wolvertem.

Ze werd gevolgd door een hokgenoot. Een jonge doffer die ik als jong mocht ophalen bij Willem de Bruin. Hij speelde het hele jonge duivenprogramma met wisselend succes (5 prijsjes). Ik wilde hem niet spelen op Sens / Troyes dus ging hij vanaf vorige week de natoer op. Vorige week zat hij net te laat maar kennelijk had hij er voldoende van opgestoken om deze week zeer vroeg te spelen. Hij landde samen met de winnende duivin (zoals u op de later te publiceren film kunt zien). Echter op zijn hok kon hij niet geconstateerd worden. Doordat er niet meer ‘op superval’ geklokt mag worden (een m.i. belachelijke zaak) had ik de spoetnik afgesloten. Gelukkig sprong hij gretig achter de duivin op de spoetnik van de grote volière waar hij natuurlijk wel regulier geklokt werd. De rest van het verhaal is geschiedenis.

De vlucht vanuit Troyes verliep op mijn hok moeizaam. De duiven kwamen traag en ‘de verkeerden’ zaten voorop. De duiven die de laatste weken ‘lekker liepen’ misten vrijwel allen. Op dit moment mis ik er nog twee van de twintig waaronder een van de beste. Hopelijk komt ze morgen want ik kan iedere goed opgeleide duif goed gebruiken. Qua klassering viel de schade wel mee. Een 18e tegen 1987 duiven is één van mijn betere resultaten op de Klassieker der Junioren. Daarna viel er een gat in de aankomsten op mijn hok. Dit werd mede veroorzaakt door het landen van de traumahelikopter in de nabijheid van mij hok. Duiven hebben volgens mij een hekel aan helikopters en dit bleek ook nu weer. Van landen was geen sprake. Gelukkig speel ik nergens voor, anders dan een leuke vlucht. Voor de patiënt in kwestie was het erger ….

Al met al een goed weekeinde. Hopelijk zakken de laatkomers nog af. Afwachten maar weer. Nog 2 weken te gaan!

Tot volgende week!

Michel