Heet, heter, heetst

Heet, heter, heetst!

Zaterdag 27 juli 2013. Het is 23:05 uur. De  temperatuur is buiten aangenamer dan binnen. De opgewarmde bakstenen in de voorgevel stralen de warmte uit die de zon er de afgelopen dagen heeft ingebrand. In de hokken is het al niet veel anders. Ook hier is het nog warm ondanks het tijdstip. Zojuist heb ik de ramen gesloten en de schuiven geopend.

de zon

Veel last lijken de duiven niet van  de hittegolf te hebben, ze hebben het in de warme hokken prima naar hun zin. Wel staan ’s avonds vanaf het moment dat de doorgangen naar de volières worden gesloten dus de schuiven in het plafond wagenwijd open. Inmiddels is mij wel duidelijk dat de duiven de  extreme warmte goed kunnen verteren zolang er maar voldoende zuurstof aanwezig is. Eigenlijk iets wat ik al ‘100 jaar’ wist maar wat ik in het middenstuk van het seizoen onderschat heb. De schuiven waren ’s nachts vrijwel geheel gesloten en ook in de volières was er overdag te weinig frisse lucht. Toen ik bij toeval ingreep kwam de vorm en hiermee de resultaten.

In de containers is het ook heet, misschien nog wel heter dan in het gemiddelde hok. Natuurlijk wordt de lucht ververst maar ik vraag me af in hoeverre dit resultaat heeft wanneer de duivenwagens niet in de schaduw kunnen worden opgesteld. Vroeger heb ik weleens metingen gezien en die waren alleszins redelijk. Ik hoop echter dat de installaties nog even goed functioneren.

Hoe dan ook, ik ben met dit weer geen voorstander van het overstaan van de (jonge) duiven. Gelukkig namen ons bestuur en lossingscommissie deze week een verstandig besluit door zowel met de oude als de jonge duiven terug te gaan naar Nijvel. Slechts 190 kilometer voor mij maar toch nog 260 kilometer voor het hoge Noorden van onze afdeling. Ver genoeg gezien de omstandigheden, warm, benauwd met een wind uit richtingen tussen Noordoost en Oost. In combinatie met het moedige lossingsbesluit (om 8:10 uur los) werd de ingreep in het programma een groot succes.  De meeste duiven wisten het onweersfront namelijk net voor te blijven. Degenen die dit niet lukten kwamen na het front nog goed door.

Warm weer

De oude duiven kwamen vooral in de voorhand van onze afdeling formidabel naar huis. Gek genoeg kwam echter ook het merendeel van de jonge garde zonder al te grote kleerscheuren door het moeilijke weekeinde. Ze lijken te wennen aan de lastige omstandigheden. Qua snelheid deden de eerste jongen namelijk al bijna niet meer onder voor de oude duiven. Voor het eerst dit jaar.

Het heetst was het afgelopen weekeinde in Zuid Frankrijk. Zo heet dat er vanuit NPO kringen werd besloten de laatste marathonvlucht van het seizoen te verplaatsen naar komend weekeinde. Een actie die niet bij iedereen op begrip kon rekenen. Om het mild te verwoorden, want vele marathoncracks waren bepaald niet in hun sas met het genomen besluit. Problemen met standen, problemen met andere vluchten, etc. De toekomst zal leren of het een verstandig besluit is geweest. Komende week worden er namelijk voor vrijdag weer temperaturen boven de 30 graden Celsius voorspeld voor Zuid en Midden Frankrijk. De vraag is dus of de beslissers consequent zijn …

Benieuwd ben ik ook naar het feit of binnen onze afdeling nog actie wordt genomen inzake de laatste dagfondvlucht. Weliswaar wordt er wind uit Zuidelijke richtingen voorspeld, een vlucht van 675 met temperaturen boven de 30 graden Celsius is bepaald niet ideaal. Zelf zou ik kiezen om de vlucht in te korten tot Sens. Qua ligging mooi Oostelijk en ook qua afstand nog goed te doen voor oude duiven  in de juiste conditie. De conditie verschilt op dit moment van hok tot hok aanzienlijk getuige de uitslagen van afgelopen weken.

De snelste oude  duif in de afdeling was deze week voor Hans van Grieken en Leo van Leeuwen uit Aalsmeer. Deze mannen, echte toppers van weleer,  hebben de laatste weken echt topvorm en draaien ze aan de lopende band.

In de breedte vielen de vroegste oude duiven vooral in de Westelijk Voorhand en aan de kust. De vroegste jonge duiven werden daarin tegen vooral geklokt in rayon F en dan vooral nog in de regio Uithoorn / de Kwakel. De snelste jonge duif was voor afdelingsbestuurder Willem Wijfje. Vorige week pakte hij zijn jonge duiven al prima en deze week werd dit bezegeld met een echte kopprijs. De afdelingsbestuurders waren überhaupt goed vertegenwoordigd in de top van de uitslagen want ook voorzitter Cees de Wildt was in zijn rayon de primus met de jonge garde. De winnaars per rayon:

Nijvel Oud:

Rayon A: Sander de Graaf, Limmen

Rayon B: Simon Durge, Heemskerk

Rayon C: Gebroeders Kat & Zoon, Westzaan

Rayon D: Jelger Klinkenberg, Schermerhorn

Rayon E: Karel Bleijenberg, Weesp

Rayon F: van Leeuwen & van Grieken, Aalsmer

 

Nijvel Jong:

Rayon A: Cees de Wildt, Castricum

Rayon B: Carlo van Hazebroek, Haarlem

Rayon C: Bert Braspenning, Wijde Wormer

Rayon D: Anne van Meerkerk, Beets

Rayon E: Harry Reith, Landsmeer

Rayon F: Willem Wijfje, De Kwakel

 

Op eigen hok

Werd de goede vorm van de laatste weken bij mijn oude duiven bevestigd. Een 16e in afdelingsverband, een 9e in het rayon en 1 t/m 5 in de club geven aan dat de dames er nog steeds zin in hebben. Ook het prijspercentage wijst hierop. In de club 26 van de 41 prijsduiven (55 mee), in het rayon 24 prijzen en in de afdeling zelfs 34 prijzen. De eerst aankomende duif op mijn hok was mijn 1e NPO van vorige week. Opmerkelijk want ze zat vorige week zaterdag aardig stuk na haar exploot op Bourges. Hopelijk kan ik haar accu deze week nog eenmaal vullen voor Argenton of welke vlucht dit ook mag worden.

Met de jonge garde gaat het beduidend minder. Mijn eerste junior klasseert zich als 70e in het rayon. Dit had een aantal plaatsen eerder kunnen zijn als we nog ‘op superval’ zouden mogen klokken. Het jonkie liep namelijk achter de oude dames aan, het oude duiven hok in en werd dus geklokt in de verkeerde klok. Het herstel hiervan kostte ruim 1,5 minuut want ik had het eerlijk gezegd niet direct in de gaten. Gelukkig doe ik al niet meer echt meer voor de hoofdprijzen. Hoofddoel is om toch nog wat jongen op te leiden voor komend jaar. Dit lijkt voorzichtig iets beter te gaan want in het rayon klasseerden 15 junioren zich binnen de prijzen. Qua percentage de beste uitslag van het seizoen. Nu hopen dat ze ook nog eens wat naar voren in de uitslag willen komen …. Afwachten maar weer.

Tenslotte wil ik een ieder die mij op welke wijze dan ook gefeliciteerd heeft met mijn NPO overwinning van vorige week langs deze weg hiervoor hartelijk bedanken. De meer dan 100 adhesie betuigingen waren werkelijk hartverwarmend.

Tot volgende week,

Michel Beekman