Herfst

Herfst!

Zondag 13 oktober 2013. Buiten giet het pijpenstelen. Al uren aan een stuk, het waait bovendien ook pittig. De meeste bladeren zitten nog aan de bomen maar kleuren wel al aardig bruin. De vlier is al bijna kaal en ook de bessen zijn door de houtduiven en de spreeuwen zo goed als allemaal opgegeten. Kortom het is herfst. Als je er van houdt een mooie periode van het jaar met de bomen in prachtige herfstkleuren. Afgelopen week reed ik over de autobaan heen en weer richting Würzburg en kon ik op mijn gemak de prachtige kleuren aanschouwen. Ik blijf me altijd verwonderen over de vele tinten. Het lijkt er soms op dat iedere boom zijn eigen kleur heeft.

Herfstkleuren 2

Herfst is ook de rustige periode voor de melkers. Op de meeste hokken is de selectie (zo goed als) voltooid. Dit geeft ruimte en lucht en biedt de duiven die mogen blijven betere mogelijkheden om deze voor hen wel zware periode te doorstaan. Het wisselen van het verenkleed in een periode van twee tot drie maanden blijft een hele opgave. Goed  en voldoende voer in combinatie men goede bijproducten zijn nu naar mijn mening onontbeerlijk voor een goede wisseling van de vele duizenden veren die onze gevederde vrienden hebben.

Zelf maak ik de mengeling altijd veel rijker dan standaard uit de zaak ruimengeling komt. Ik voeg altijd onkruidzaad, snoepzaad, hennep, P40 en zelfs nog pinda’s toe. Deze laatste alleen omdat ik ze over had van het seizoen. Dit deed ik vroeger al maar vorig jaar bewaarde ik ze tot dit jaar en dat is mij zeer slecht bevallen. De pinda’s zijn inmiddels op dus de mengeling is ietsje armer.

Tweemaal in de week wordt er eiwitpoeder over het voer gegeven. Het voer is aangemaakt met vlierbessensiroop. De duiven lijken dit lekker te vinden want ze aarzelen nooit om te gaan eten. Dit doen ze wat meer met het voer met biergist dat ze eenmaal per week voorgeschoteld krijgen. Ze lijken dit minder lekker te vinden …..

Het voer en de voersamenstelling was ook een thema op het jaarlijkse forum van Habru. Ditmaal bezocht ik het altijd leerzame forum samen met vriend Johan uit het naburige Hoofddorp. Johan wilde bovendien de gelegenheid te baat nemen om eens een blik te werpen op de diverse Habruproducten. Persoonlijk voel ik me altijd een beetje ‘een jongentje in een speelgoedwinkel’ als ik de prachtige producten van Habru aanschouw ……

Aandachtige luisteraars tijdens Habru forum

Voerdeskundige Willem Mulder was een van de forumleden en dan is het logisch dat het regelmatig over voer en bijproducten gaat. Willem Mulder had een aantal aardige onderwerpen maar in het oog sprong zijn opmerking dat de voersamenstelling uit de beste zak voer niet goed genoeg is om de duiven het zware deel van het vliegseizoen te doen doorkomen. “Geef ze tenminste extra eiwit en een goede olie met voldoende Omega 3 vetzuren”, sprak hij duidelijk tot de goede gevulde zaal. Ook pleitte hij voor het gebruik van een goede rustmengeling in de periode tussen rui en kweek. ‘Om de darmflora op peil te brengen’, aldus de voerkenner.

De kleine 400 aanwezigen kregen overigens een enorme stroom aan informatie over zich uitgestort door de overige forum leden, Bart van Oeckel, Peter Janssen en Stefan Steenbergen. Opvallend waren de verschillen in benadering tussen de diverse forumleden. Bijvoorbeeld bij de aanpak van het opleren van de jonge duiven.  Waarbij de één kiest voor het veelvuldig opleren kiest de ander voor het zo beperkt mogelijk opleren om verliezen te voorkomen.

Nieuw voor mij was het verhaal over de kunstmatige inseminatie dat de sympathieke Bart van Oeckel vertelde. Hij lichtte toe hoe het zaad werd afgenomen en hoe het bevruchten van de duiven in zijn werk ging. Ook vertelde hij over de bevruchtigingspercentages en het (juiste) moment waarop dit inbrengen van het zaad moet plaatsvinden. Het succes wordt bepaald door de juiste beoordeling van de cyclus van de duivin en de kracht van het zaad van de doffer. Dit lukte vorig seizoen beter dan dit jaar. Door middel van deze methode had hij vorig jaar drie top jonge duiven uit één  van zijn stamduiven weten te kweken. De overige melkers in het forum hingen overigens de natuurlijke methode aan ….

Een ander interessant onderwerp was de opbouw naar het seizoen toe. De in Nederland spelende Duitser Peter Janssen  (woonachtig te Kleve en spelend in afdeling 9) deed dit via de winterkweekmethode met een koppeling eind November. Na de jongen staan de duiven vanaf Februari op weduwschap.  In maart komen de duiven dan nog een klein weekje samen.  Deze week wordt vooral gebruikt om de duiven het weduwschap te leren. Dit gebeurt door veelvuldig lappen. Hierbij dient te worden opgemerkt dat Janssen altijd een half uur wacht als hij op de losplaats is aangekomen voordat hij de duiven in vrijheid stelt.

De twee spelers uit Vlaanderen prefereerden de ‘droge methode’. Met een koppeling eind Februari of begin Maart. Na enkele dagen broeden gaan ze dan op weduwschap. De gedachte hierachter  is dat de duiven in België vanaf medio mei wekelijks (duivinnen) of tweewekelijks (meestal de doffers) 500 tot 700 kilometer moeten vliegen en dat de kweek te veel van ze vergt. Ook zijn ze vaak niet eerder klaar met de rui ….

Door de bekwame leiding van Gertjan Beute en de vaak interessante antwoorden van de sprekers vloog de tijd voorbij. Jammer is wel dat door het aandachtige luisteren er weinig gelegenheid is om even met sportvrienden uit de zaal de spreken. Ik zag vele bekenden maar kwam er nauwelijks aan toe om met een van hen een praatje te maken. Dit kon eigenlijk alleen na het forum en de verloting t.b.v. het KWF.  Dit mocht de pret natuurlijk niet drukken.

Speelgoed

Na een kort (na)praatje met de diverse forumleden en enkele nog overgebleven aanwezigen werd de thuisreis tegen 17:45 uur aangevangen. Doetinchem is altijd wat verder weg dan je denkt dus arriveerde ik om 19:10 thuis. Het was al aardig schemerig. Snel de duiven gevoerd en voorzien van schoon water. Het schrappen van de hokken schoot er even bij in maar dat mag best een keertje in deze rustige herfst periode.

Resumerend kan worden vastgesteld dat het forum van Habru inmiddels staat als een huis. Het is er goed toeven doordat het altijd prima georganiseerd wordt door Hans Bruns en zijn mannen. Op naar volgend jaar.

 

OP EIGEN HOK

Heb ik vanmorgen de herfst wel een beetje vervloekt. Tijdens het ochtendritueel goot het letterlijk pijpenstellen. Bovendien staat/stond de regen frontaal op mijn volières dus regent het lekker in. De vloeren werden vanmorgen al drie maal met de trekker droog getrokken. Veel nut heeft dit niet want inmiddels staan ze weer blank. Vanavond maar weer droog maken ….

Pijpestelen

Over mijn duiven valt weinig te schrijven anders dan dat ze op dit moment de (na)jaarlijkse paratyfuskuur in het drinkwater hebben. Eind vorige week twijfelde ik een beetje over de gezondheid en besloot ik de kuur iets eerder op te starten dan gepland.

Voor het overige valt nog te melden dat de verzorging van mijn gevleugelde vrienden tijdens mijn dienstreis naar Duitsland prima is verlopen …..

Tenslotte stond gisteren sportvriend Jos op de stoep met een van mijn ontsnapte duivinnen. Een opsteker. Nog 11 te gaan …..

Afwachten of er her of der nog eentje naar binnen is gelopen. Tot volgende week!

Michel Beekman