Lossen of niet

Lossen of niet

Zondag 20 mei 2018. Een weekstuk schrijven zonder dat je duiven hebt is iedere week lastig. Lastiger dan met duiven, immers geen gebeurtenissen op eigen hok, eigen erf of in de vereniging. Normaal gesproken vormen die gebeurtenissen juist de bron  van inspiratie. In het seizoen zijn daarom op dit moment de vluchten de belangrijkste inspiratiebron, al dan niet in combinatie met zaken die mij via het internet en dan vooral de sociale media bereiken.

Gisteren was zo dag waarop het bij letterlijk onderwerpen regende. Zo lijkt het erop dat de ZLU haar Noordelijken leden toch in de kou laat staan (waarover later meer als het mij geheel duidelijk is) en was er veel discussie over het lossen of niet. Ook was er discussie over de gevolgen van een thuiskomst op zondag terwijl er op donderdag weer ingemand moet worden. Tenslotte was er eerder deze week een alleraardigste vraagstelling van een beginner in de sport die vroeg wat de grootste/meest voorkomende beginners fouten/misopvattingen waren? Kortom hoe hij het beste kon beginnen.

Een onderwerp waarop ik niet kon nalaten te reageren met het volgende antwoord. “Beginnen zonder goed te weten waaraan je begint. Ik zou iedere beginner aanraden eerst een jaar mee te lopen met een liefhebber die behoorlijk speelt. Verkrijg diens aanpak en bij voorkeur ook diens duiven. Beter weinig van een goed hok dan veel van vele hokken. Kweek er mee en ga met de jongen spelen. Doe dit een paar jaar alleen met de jongen spelen en stap daarna langzaam in het oude duivenspel”. Een onderwerp dat ik in de tijd zonder vluchten nog wel eens verder zal uitdiepen.

IMG_6883

Vandaag beperkt ik mij echter tot het onderwerp “lossen of niet”. Gisteren was dit zeer actueel omdat het weerbeeld op de vluchtlijn gecompliceerd was. Op alle losplaatsen waren de omstandigheden prima. Echter vanaf Midden België werd het weerbeeld slechter. Geheel bewolkt en met in Nederland nog iets minder weer, vooral in het Westen en Midden van het Land.

De Zuidelijke afdelingen Zeeland en Limburg konden dus relatief makkelijk besluiten om relatief vroeg te lossen. Brabant 2000 had wellicht het geluk van de relatief korte afstand om zodoende te kunnen wachten op de weersverbetering die voorspeld werd. Gezien de concoursduur is dit redelijk gelukt.

Van de Zuidelijke afdelingen hield slechts Oost-Brabant de korven gesloten. Kennelijk is men daar wat voorzichtiger geworden na de vele moeilijke vluchten van de afgelopen jaren.

De overige afdelingen hadden het een stuk minder eenvoudig. Lossen of niet? Hopen dat de goede weersvoorspelling voor de zondag bewaarheid wordt? De meest Oostelijk gelegen afdelingen van Nederland, de afdelingen Oost-Nederland en Noordoost-Nederland besloten het er op te wagen. Vermoedelijk gezien het feit dat de voorspelde opklaringen uit het Oosten kwamen.

Oost-Nederland stond in Chalon en Champagne en daardoor net een tikkeltje Oostelijker dan de collegae uit het Hoge Noorden die in respectievelijk Rethel en Reims stonden. Of het de iets Oostelijkere losplaats en dito koers van de duiven geweest is of de iets eerdere lossing of gewoonweg geluk zullen we zonder GPS-tracking nooit weten maar de duiven van Oost-Nederland kenden een zeer behoorlijke vlucht terwijl de duiven van de collegae verderop het zeer moeilijk hadden om het mild te verwoorden.

Om een en ander te onderbouwen dook ik in de uitslagen om wat feiten op een rijtje te zetten.

Afdeling Station Afstand km Lostijd Aantal duiven m.p.m. Duur
Zeeland Melun 299 – 351 8:45 5.750 1210 – 1030 45 min
Spel Noord   335 – 351   849 1141 – 991 45 min
Spel Midden Peronne 157 – 191 9:35 1.652 1218 – 1009 28 min
Brab.’2000 Morlincourt 222 – 281 13:00 17.350 1229 – 1056 34 min
Limburg Lorris 395 – 483 7:15 15.148 1255 – 1103 45 min
District 1   433 – 483     1222 – 1022 75 min
O.Nederland Chalon en C 341 – 435 9:00 16.435 1270 – 1127 38 min
NO. Ned. Rethel 410 – 465 10:00 8.121 1240 – 926 ± 120 min
  Reims 404 – 463 9:45 8.183 1245 – 985 ± 90 min
             
             

 

Wat conclusies mijnerzijds op grond van deze cijfers.

Zeeland: Op Melun een redelijk traag verloop met relatief langer concoursduur maar zonder drama’s. Het Noordelijke samenspel is trager qua eerste duiven maar qua duur identiek. Op Peronne een te traag verloop. 28 minuten voor een Vitessevluchtje is veel te lang.

Brabant 2000: In het Zuidoostelijke Samenspel vallen de vroegste duiven ondanks of desondanks windrichting op het traject naar thuisbasis. De concoursduur is aan de lange kant maar er lijkt voor de rest niet veel aan de hand.

Limburg: De vroegste duiven worden geklokt in Zuidoosten en het meest Noordelijke rayon komt er nauwelijks aan te pas. Jan v.d. Pasch speelt aldaar de eerste maar is in de afdeling “slechts” 89e. Ook staat het concours in dit spel maar liefst 75 minuten open. Wellicht onder invloed van de niet klokkende fondliefhebbers want van de 164 deelnemers kan ik er ongeveer 108 in de uitslag vinden. De concoursduur in afdelingsverband is voor een vlucht met dergelijke afstanden en wind best goed.

Oost-Nederland: Kent een goede spreiding van de snelste duiven. Gek genoeg vallen de vroegste duiven in het Noordelijke deel en duurt het concours daar ook het kortst. Gezien de afstand en de wind is het concours relatief snel weg.

Noord-Oost Nederland: Kent een drama vlak voor het eerste dagfondweekeinde. De vluchten vanuit Rethel en Reims verliepen zeer slecht. Niet alleen qua concoursduur maar ook qua duiven die hun hok niet tijdig wist te bereiken.

Duidelijk wordt dat het laatste stuk dat de duiven moesten vliegen het moeilijkste was. De vraag “Lossen of niet” is dan ook in mijn ogen door de afdeling Zuid Holland, Noord Holland, Midden Nederland, GOU en Friesland terecht beantwoord met “niet”. Vooral omdat de opklaringen te laat zouden arriveren in combinatie met de te vervliegen afstand.

Van de afdelingen die losten namen de afdelingen in het Oosten van het land in mijn ogen een risico. Relatief lange afstanden en hopen op opklaringen die komen. Op dagen met weinig wind is dit altijd een beetje een gok. Een gok waar de ene afdeling mee weg kwam en waarvoor de andere afdelingen het deksel op de neus kreeg.

Vaak wordt bij zo’n 50/50 besluit om wel te lossen gekeken naar het programma van de week erop. Zondag los terwijl de week erop een dagfondvlucht geprogrammeerd staat is niet erg geliefd bij veel lossers en melkers. Ten onrechte wat mij betreft. Een duif die in een normale tijd op zondag de vlucht afwerkt is namelijk met gemak hersteld om op donderdag weer te worden ingemand. Aan twee voorwaarden moet dan wel voldaan worden. De vlucht op zondag moet geen extreem slechte vlucht worden en de duiven moeten kern gezond zijn. Dit is het allerbelangrijkste voor een vlot herstel na de vlucht.

Gezonde duiven zijn namelijk tot veel in staat. Ik herinner mij een vlucht van 2013. We vlogen op maandag (!!) een Dagfondvlucht die in het weekeinde niet gelost kon worden. De duiven (in mijn geval duivinnen) arriveerden even na 16:00 uur. Het was ook die maandag geen ideaal weer want er stond een Noordwesten wind met af en toe een beetje regen. Desondanks vielen de duiven vrij regelmatig en sloot het concours zo tussen 17:00 en 17:30 uur.

Mijn uitslag was prima en ik liep ze tot dinsdagmorgen bij hun partners. Op dinsdagavond trainden ze weer. Iets minder dan anders. Op woensdagavond was de training echter weer als vanouds en omdat dit ook op donderdagavond het geval was voerde ik ze af en korfde ze op een enkeling na allemaal in voor de Midfondvlucht vanuit Morlincourt. Met enige twijfel, maar die werd zaterdag geheel en al weggenomen. De dames klasseerden zich als 1e, 2e en 3e in het afdelingsconcours. Dit alles na amper 72 uur thuis geweest te zijn na de vorige vlucht en ondanks dat er op de Midfondvlucht in kwestie een WNW stond met wederom hier en daar een bui. Als de duiven echter “echt goed” zijn, zijn ze tot veel in staat. Vooral duivinnen.

Nu maar afwachten hoe de vluchten deze zondag verlopen. Na het optrekken van het ochtendgrijs zou het mooi moeten worden …..

 

OP EIGEN H(O)NK

Valt qua duiven natuurlijk niets te melden. Echter wel nog wat nieuws over Maleisië. Vorige week vergat ik te melden dat voor het eerst in het bestaan van dit land de verkiezingen gewonnen zijn door de oppositie. Hetgeen heel bijzonder is. Vooral door het feit dat de oppositie wordt aangevoerd door een voormalige minister-president. Nog bijzonderder wordt het doordat de aanvoerder reeds 93 jaar oud is.

Gezien zijn staat van dienst had/heeft de bevolking alhier er echter het volle vertrouwen in dat hij een aantal zaken die de vorige regering heeft ingevoerd zal veranderen of terugdraaien. In ieder geval was de bevolking er van overtuigd dat de machthebbers uit die regering “aan de beurt zouden komen”. Erg geliefd waren ze namelijk niet.

De nieuwe president, zeker nog een krasse knar, heeft er geen gras over laten groeien. De vermoedens over zelfverrijking lijken terecht gezien de eerste berichten in de media. Er is huiszoeking gedaan bij zijn voorganger en daar vond men in zijn appartementen (5 stuks!) zoveel cash geld dat het teveel was om direct te tellen. Het werd in supermarktwagentjes naar buiten gereden. Ook had zijn eega maar liefst 72 design handtassen ter waarde van 5000 euro per stuk.

De kranten staan er hier bol van en op het werk is het onder de lokale bevolking het gesprek van de dag. Bijzonder om mee te maken. Tot volgende week,

Michel Beekman