Maandag vluchten, zucht

Maandagvluchten, zucht

Dinsdag 25 juni 2013. U leest het goed het weekstuk is pas net gepubliceerd! Op dinsdag! Erg laat en ook dit keer weer kort. Debet hieraan is het verstoorde duivenweekeinde van afgelopen week. De weergoden in combinatie met de lossingsverantwoordelijken maakten er een beetje een rommeltje van als je het mij vraagt. In ieder geval bij ons in de afdeling. Men stelde de dagfondvlucht van uit Salbris tweemaal uit om ze uiteindelijk op maandag alsnog door de regen te laten vliegen. Echter in tegenstelling tot zaterdag en zondag toen er een Zuidwestelijke wind stond, nu met een Westnoordwestelijke, koude wind! Jammer want de intenties van de lossers bij ons in de afdeling zijn goed!

Een vlucht op maandag is sowieso een twijfelachtige zaak. Als werkende zit ik er niet op te wachten en met mij vele anderen. Niet iedereen is in staat om zich vrij te maken van zijn dagelijkse beslommeringen. In mijn geval speelde het toeval een positieve rol omdat mijn vriendin een kleine ingreep aan haar voet zou ondergaan en ik toch eerder thuis wilde zijn. Echter een sportvriend kon zich niet op tijd vrijmaken en vond zijn redelijke vroege duiven op zijn hok. Geklokt weliswaar, maar zonder de sport waar je het als duivenmelker voor doet. Het draait in onze sport toch vooral om het zien thuiskomen van de duiven en de spanning kort voor en na de aankomst van de eerste duif.

Niet alleen dat plezier gaat verloren bij een maandaglossing, ook de brengt een vlucht op maandag nog wat problemen met zich mee qua verzorging. Immers na de vlucht is er altijd veel te doen. Dit moest in mijn geval maandagavond laat en dinsdagmorgen vroeg. Niet ideaal om het mild te verwoorden.

Ten slotte is er de verstoring van het ritme op de hokken. De aankomsten op maandag aan het eind van de middag (tot laat in de avond) zorgen ervoor dat de thuisblijvers ook niet los kunnen. Bijkomend nadeel is dat de enigszins versleten duiven direct weer tussen hun fitte soortgenoten dienen plaats te nemen. Wederom niet ideaal. Ditzelfde geldt voor de training op dinsdag. Niet alle thuiskomers zijn dan voldoende hersteld en ze houden de koppel op! Om maar te zwijgen over het feit dat er op donderdag weer ingekorfd dient te worden.

Mijn eindconclusie over vluchten op maandag is dus niet positief. Zeker bij twijfelachtig weer zoals deze keer. Lossen op maandag kan misschien nog bij het mooiste weer van de wereld maar bij slecht weer moet je volgens mij gewoon naar huis rijden.

Wie overigens denkt dat bovenstaande mening voortkomt uit een slecht resultaat komt bedrogen uit. De vlucht vanuit Orleans (want men korte de afstand met naar mijn mening ‘slechts’ 50 kilometer in) was een van de beste van de laatste jaren op de dagfond (qua resultaat). Dit neemt echter bij mij het onprettige gevoel over het vliegen op maandag niet weg.

Voor de volledigheid de winnaars per rayon van Orleans en van Cahors, ook al een verregende vlucht maar dan op zaterdag. Waar de duiven van Bordeaux met hoge snelheid naar huis denderden hadden de duiven van Cahors op een iets ander traject het stukken moeilijker. Het concours sloot pas de andere dag en dat is iets wat menig overnachtfondspeler op voorhand niet verwacht had. De winnaar, Dick Ruiter uit Lutjebroek woonde in rayon D, op de achterhand nadat het er lange tijd naar uit zag dat de overwinning zou worden binnen gehengeld door de sterke combinatie Michel Verweij en Peter de Haan uit Mijdrecht.

De winnaars per rayon van Cahors:

Rayon A: Marcel Tromp, Egmond Binnen

Rayon B: Jan, Rick en Rens Hommes, Akersloot

Rayon C: Fred Kramer, Wormer

Rayon D: Dick Ruiter, Lutjebroek

Rayon E: R. Leeuwens, Amsterdam-Noord

Rayon F: Combinatie Verweij – de Haan, Mijdrecht

De winst op Orleans was voor de outsiders Peter Bosse en zoon uit Uithoorn. Peter is jaarlijks goed voor een aantal vroege duiven en ditmaal gebeurde dit op een NPO-vlucht. Het leuke toeval wil dat ik een van mijn eerste reportages in mijn tweede periode als schrijver schreef bij vader Martin. Deze week moet ik ergens een gaatje vinden om bij zoon Peter te schrijven ….

Wederom de winnaars per rayon maar nu van Orleans:

Rayon A: Nico Bleeker, Tuitjenhorn

Rayon B: Gebroeders Beentjes, Akersloot

Rayon C: Gebroeders Kat & Zoon, Westzaan

Rayon D: Anne van Meerkerk, Beets

Rayon E: J. Schutte & Zoon, Amsterdam-Noord

Rayon F: Peter Bosse en Zoon, Uithoorn

 

Op eigen hok

Is het een drukte van jewelste. De jonge duiven krijgen nog een spoedcursus ‘naar huis vliegen’ om hopelijk nog net op tijd klaar te raken voor de eerste wedvlucht. Deze vindt reeds komend weekeinde plaats! Helaas verstoorden de weergoden ook hier de planning een beetje. Vorige week had ik op het werk afgesproken om iets korter te werken echter ik deed het geen dag omdat het weer niet meewerkte (te warm). Op vrijdag nam ik een vrije dag maar toen goot het de hele dag. Het eerste moment om te lappen was zondag. De jonge garde had een roestige start want het duurde meer dan 1.5 uur voordat ze de 2 km tussen losplaats en hok overbrugd hadden. Maandag ging het vanaf dezelfde afstand een stuk vlotter en vandaag dinsdag ging het van 7 km prima. Met een beetje goede wil kan ik ze deze week nog 3 of 4 keer wegbrengen. Hopelijk is het in combinatie met de lessen ‘mand zitten’ van twee weekenden geleden voldoende om de eerste vlucht zonder al te grote kleerscheuren te doorstaan.

In de tussentijd vlogen we dus op maandag Orleans. De duivinnen deden het prima en bevestigden de prima trainingen van vorige week in een dito uitslag. De doffers faalden opnieuw. Ik twijfel dan ook nog of ik ze nog speel ….

Tenslotte nog dit. De site is in een nieuw jasje gestoken door Gerrit Wiersma van GW media. Het stond in de planning voor komende winter maar een vriendelijke hacker zorgde ervoor dat de site eerder gemoderniseerd diende te worden. Niet dat ik iets te verbergen heb maar  ik vind het geen prettige gedachte dat iemand mijn bestanden kan benaderen …. Gerrit werkt(e) snel en goed en het resultaat mag er weer zijn (ook al zeg ik het zelf). Mocht u interesse hebben in een eigen site dan kunt u altijd terecht bij vriend Gerrit. www.gwmedia.nl/Freferenties/ of https://www.facebook.com/pages/GW-Media/335730863221614?ref=hl

Veel leesplezier!

Tot volgende week!

Michel Beekman