Moeizame start Dagfondseizoen
Zondag 25 mei 2014. Weer een week voorbij. Weer een week met een verhaal zoals feitelijk alle weken het geval is. Deze maal is het verhaal van de week de moeizame opening van het Dagfondseizoen. Waar iedereen supersnelle eendaagse fondvluchten verwachtte bleek de werkelijkheid anders. De eerste duiven maakten in alle afdelingen zeer hoge snelheden echter daarachter vielen de snelheden al snel sterk terug. Naar de oorzaak van dit vreemde verloop kan slecht gegist worden. Vermoedelijk zijn er onderweg toch nog forse buien gevallen. Anderen vragen zich af of de inversie de vroege lossingen gehinderd heeft. Weten zullen we het echter nooit.
De vlucht viel dus in de praktijk dus vies tegen. Waar vele melkers gerekend hadden op een makkelijke vlucht met regelmatige aankomsten en daarop ook hun ingekorfde duiven hadden afgestemd, moest men in het algemeen lang wachten. Ook zijn er nog wel wat duiven doorgeschoten. Een sportvriend kreeg een duif gemeld in Delfzijl. Ook komen de achterblijvers slecht na. Hopelijk volgen deze nog want er zijn niet alleen slechte duiven weg.
In Noord Holland was het verloop niet heel anders dan hierboven beschreven. De snelheden vielen daarbij ook nog een beetje tegen. Ten opzichte van bijvoorbeeld de afdeling Zuid Holland komen de snelste duiven uit Noord Holland meer dan 10 kilometer per uur tekort. Ook hiervoor valt niet echt een verklaring te vinden temeer daar de snelheden op de vlucht uit Quievrain die kort voor de Dagfondvlucht vanuit Chateaudun finishten wel hoger lagen dan in alle andere afdelingen. Merkwaardig.
Op de vlucht vanuit Quievrain was het verloop namelijk wel voorspelbaar. De snelste duiven vallen in de voorhand aan de kust. Letterlijk in Zandvoort bij Jaap Kroon. Jaap heeft vorig jaar via clubgenoot Ton Mengerink wat rechtstreekse duiven van Cyriel Lambrechts ‘de nonkel’ van de beroemde Stefaan betrokken en dit legt beide heren geen windeieren. De Belgische sprinter klopt met een snelheid van 1952,426 mpm alle concurrenten in de afdeling. Ondanks de harde wind op de staart vallen de duiven vrij regelmatig.
De concoursduur varieert tussen de 7 en 10 minuten afhankelijk van de ligging van het rayon. Logischerwijs loopt het in de Westelijk gelegen rayons beter dan in die gelegen aan de IJsselmeerkust. Verliezen vielen er niet of nauwelijks te noteren. Ook opmerkelijk want meestal vallen er op een dergelijk korte vlucht met hoge snelheid veel achterblijvers of beter gezegd doorschieters te noteren. De laatste duiven arriveerden in de regel net voor de eerst aankomende duiven van Chateaudun.
De winnaars per rayon:
Rayon A: Gerhard Tromp, Castricum 1922,302 mpm
Rayon B: Jaap Kroon, Zandvoort 1952,426 mpm
Rayon C: Alex Brak, Wormerveer 1923,428 mpm
Rayon D: Marco Braspenning, Wieringerwerf 1905,121 mpm
Rayon E: Nico Buhrs, Amsterdam 1894,323 mpm
Rayon F: Evert van Lammeren en Zoon, Amstelveen 1910,465 mpm
Op de vlucht vanuit Chateaudun was het dus andere koek! De snelheid van de eerste prijsduif was ruim 1717 mpm, de snelheid van de laatste duif in Zuid was 1414 mpm. Een enorm verschil. De vlucht stond dan ook lang open, meer dan 1 uur en dat is met een vlucht met harde wind mee te lang.
De snelste duif van het hele concours viel in de Zaan. In Wormerveer bij Jan en Joke Kaman. Deze gekende Dagfondspelers hebben hun ploeg weer aardig op de rit getuige de overwinning deze week en hun 3e plaats op teletekst vorige week. Meer hierover kunt u deze week lezen in een reportage in Het Spoor.
De snelste duif van de regio Noord viel bij de Helderse topspeler Laurens Hoffman. Hij pakte de eerste 4 duiven zeer vlot en dit waren allen vroege duiven en niet alleen in de regio Noord. Ook meer informatie over deze overwinning kunt u deze week lezen in Het Spoor. Door de nog altijd enigszins merkwaardige regio indeling is Laurens niet de eerste in zijn rayon (rayon A), Deze ereplaats is weggelegd voor de Kruif uit Heiloo. In Zuid is deze duif goed voor de 2e plaats.
Voor de volledigheid de winnaars per rayon.
Rayon A: G. De Kruif, Heiloo 1716,652 mpm
Rayon B: Sam de Jong, Heemskerk 1683.927 mpm
Rayon C: Jan & Joke Kaman, Wormerveer 1717,778 mpm
Rayon D: Grahem Sakey, Abbekerk 1676,146 mpm
Rayon E: Comb. Kelder & Nauta, Landsmeer 1660,389 mpm
Rayon F: Dave van Zon, Amsterdam 1709,401 mpm
OP EIGEN HOK
Ging het qua resultaten prima. Op beide vluchten de eerste in de club en een 3e en een 7e plaats in het rayon op respectievelijk Chateaudun tegen 1758 duiven en op Quievrain tegen 1779 duiven. Op Quievrain was ik zelf de eerste in de uitslag met 4 duiven ondanks het doodgewone aantal van 17 ingekorfde duiven. Het prijspercentage kon wat beter (7/17) maar met de veredelde B ploeg was het geen slechte score.
Persoonlijk vond ik mijn uitslag op Chateaudun niet best ondanks de vroege duif. Dit was helaas ‘een verkeerde’, namelijk de 43e van de lijst. De puntenduiven lieten te lang op zich wachten en toen er uiteindelijk eentje arriveerde bleef deze veel te lang vliegen. Uiteindelijk was het nog de 51e in het rayon maar het kampioenschap wordt alweer moeilijk. Leuk dat grote liefhebber pesten. Minder leuk was ook het achterblijven van wederom 2 duiven waaronder de 12-729 mijn eerste duif van vorige week.
Ook minder leuk was mijn vrijdagavond. De ook al wat oudere zoon van mijn kraakoude buurvrouw besloot nog even het onkruid te gaan maaien. Om 19:30 uur, net 1 minuut nadat ik mijn ploeg latere jongen, die ik van diverse topliefhebbers gekregen heb, in vrijheid had gesteld. Alles ging de lucht in en ’s avonds ontbraken er nog 3. Grrrrmh. Natuurlijk wist de buurman niet dat zijn maaimachine de duiven zou laten schrikken maar leuk is anders. Gelukkig keerden ze uiteindelijk allen terug. De laatste op zaterdagavond echter de zorg en de ergernis waren, er al dan niet terecht, niet minder om.
Tenslotte laat de conditie van mijn 2e ronde jongen ook nog steeds te wensen over. Het lijkt nooit op te houden en soms maakt mij dit wel moedeloos. Hopelijk klaren deze op / stabiliseert de situatie nadat ze ook geënt zijn tegen de pestziekte die al maanden mijn duiven en mijn humeur aantast. Dit staat voor deze week gepland. Afwachten maar weer.
Tot volgende week!
Michel Beekman