Opleerkampioenen en uitslagen lezen

Opleerkampioenen en uitslagen lezen

Zondag 1 april 2018. De klok wijst alweer 12:20 uur aan. Op zondag slaap ik tegenwoordig een gat in de dag. Na een week met nachten die vrijwel altijd wat tekort zijn is dit het uitgelezen moment om eens een beetje te luieren. Voor zolang het duurt slaap ik tot een uur of tien om mij daarna te richten op wat huishoudelijke klusjes. In tegenstelling tot de meeste van mijn collega’s heb ik namelijk geen hulp in de huishouding. Ik ben en blijf een zuinige Hollander die toch (nog) niet veel anders te doen heeft op zondagmorgen. De enige hulp die ik heb is  afkomstig van “Darth Vader”. Dit is de naam van mijn automatische stofzuiger. Inclusief Star Wars geluidjes.

20180401_135745

Ideaal als je een relatief groot huis hebt. Je zet het apparaat plus oplaadstation neer op de etage waar het stof opgezogen dient te worden en de rest gaat vanzelf. In de tijd die ik anders kwijt zou zijn aan het stofzuigen vouwde ik nu de was, vulde de machine opnieuw en deed te vaat. Ook poetste ik het aanrecht en verwijderde het stof van TV, tafels en bank. Het lijkt wel een beetje op het groot onderhoud dat ik wekelijkse op zondagmorgen verrichtte in het duivenhok.

Na de gebruikelijke huishoudelijke klusje op zondagmorgen is het nu weer eens tijd om mijn wekelijkse blik te verruimen naar de gebeurtenissen in Duivenland. Of beter gezegd uitslagenland. Gisteren begon namelijk in de enkele afdelingen het nieuwe seizoen. De deelname in Zeeland, Brabant 2000, Zuid Holland en Noord Holland was nog niet honderd procent maar toch kreeg je al een aardige indicatie voor het komende seizoen.

In veel uitslagen stonden de grote namen al bij de kop. Anderen daarentegen moeten nog een beetje aan de vorm werken of lieten gisteren niet het achterste van hun tong zien. Iets dat je wel vaker ziet op opleervluchten waarop geklokt wordt. Je hebt echte opleerkampioenen. Die zijn er nu en die zijn er altijd geweest.

Ik herinner mij nog goed mijn eerste jaren in de duivensport. Zoals bekend had ik toen nog duiven op een volkstuin in Diemen. Vergeleken met de jaren in Aalsmeer was ik toen een heel erg trage starter ondanks dat het seizoen toen (veel) later begon. Ook deed ik in die jaren nog altijd trouw mee aan de opleervluchten (het waren er in die jaren meestal drie, twee op zaterdag plus een midweekse vlucht). Dus ook aan de klokvlucht die in de jaren altijd gehouden werd. Om de klokken, later systemen, te testen en vaak om een zogenaamd paasvluchtje te houden.

Op die vluchtjes kon ik nooit potten breken. In tegenstelling tot de buren aan de overkant van het spoor. Het grote tuincomplex aan het ringspoor in Diemen werd in tweeën verdeeld door het baanvak richting Weesp. Mijn hok bevond zich aan de Noordzijde en de vader en zoon die ook duiven hielden op het tuincomplex zaten aan de Zuidzijde. Elk met hun eigen hok.

Mobiele telefoons bestonden noch niet en om te horen hoe laat ze geklokt hadden beklom ik iedere vlucht na het constateren van de eerste duiven steevast de dijk, liep over de spoorbrug over het baanvak en daalde aan de andere zijde weer af. Bij opleervluchten werd ik na aankomst op hun tuin(en) steevast verrast door de aankomsttijden op beide hokken. Vaak minuten eerder. Niet voor te stellen want vader en zoon waren beide “amateur” in hart en nieren. Duiven voor de hobby en een vroeg prijsje was mooi meegenomen.

Dit vroege prijsje viel steevast op een klokvlucht voor het echte seizoen. Hoe gek het namelijk ook mocht klinken in de weken die zouden volgen en waarop voor de punten gevlogen werd had ik in de uitslag nooit meer last van deze mannen. Een staartprijsje was hun deel. Of juist te laat. Week in, week uit.

Hoe het kwam heb ik mij later wel eens afgevraagd. Voerden ze krap waardoor ze de hele korte vluchtjes nog net aankonden? Hadden ze de duiven eerder los of kwamen de duiven bij mij (en bij de andere beter spelende liefhebbers) later in vorm? In retrospectief vermoed ik een combinatie van dit laatste.

Zo extreem als hierboven beschreven zie je het tegenwoordig niet veel meer. Liefhebbers als de beschreven vader en zoon zijn er letterlijk steeds minder. Ook zie je zeker in de Westelijke afdelingen dat de “groten” vanaf het eerste moment er willen staan. Vaak hebben de duiven van deze hokken nog niet de absolute topvorm maar is de combinatie van kwaliteit en conditie toch al voldoende om goed uit de startblokken te komen.

Daarnaast heb je de traditioneel snelle starters. Mannen die er altijd staan op de eerste vluchten. Ze beginnen vroeger met hun duiven in het systeem te zetten, leren veelvuldig op en zijn er echt klaar voor op het moment dat het seizoen begint. Weer of geen weer, zij zijn klaar. Vaak steken deze mannen hun hele vereniging aan of in ieder geval een deel ervan want dominant spel wil vrijwel niemand ondergaan.

Gisteren waren in de afdeling Noord Holland hiervan ogenschijnlijk weer enkele staaltjes te zien. Echter niet alles is als het lijkt. Ogenschijnlijk heeft de afdeling de duiven opgehaald volgens de routes die gehanteerd worden bij de totale lossing. Hierdoor lijken liefhebbers soms in de verkeerde wagen gezeten te hebben ten opzichte van het rayon waarin ze spelen. Hierdoor staan ze hoger of lager in de uitslag dan ze nu staan.

Ook lijkt het erop dat er lostijden door elkaar gehaald zijn bij de berekening van de uitslagen. Zelfs binnen een Kring uitslag. Bijvoorbeeld in de uitslag van Kring 4. Hierbij is bijvoorbeeld de eerste duif in de Zaan berekend met de correcte lostijd en de eerste duif of beter gezegd alle duiven van PV De Telegraaf) met de verkeerde lostijd (9:50 i.p.v. 9:40 uur).

Om kort te gaan er klopt niets van deze uitslagen. Er kunnen dit keer dan ook zeker geen conclusies aan verbonden worden.Niet zo heel erg deze keer want vanaf volgende week wordt alles in een keer gelost en kan bovenstaande niet meer gebeuren. Het maakt mij echter wel nieuwsgierig wat er is misgegaan.

OP EIGEN HO(N)K

Is en blijft het rustig. Het enige nieuws is dat de verzekering de schade aan de kleine volière veroorzaakt door de januari storm vergoed heeft. Hetgeen betekent dat binnenkort mijn vrienden van HABRU aan de slag kunnen om de schade te herstellen.

Voor het overige niets te melden, dus tot volgende week!. Dan heeft ook mijn oude club weer deelgenomen en dan begint het seizoen pas echt!

Michel Beekman