Pittige vluchtjes, foute uitslagen en nog van alles  

Pittige vluchtjes, foute uitslagen en nog van alles  

Zondag 16 april 2017. Buiten was het vandaag veelal nat en grijs. Het weer was een beetje vergelijkbaar met gisteren alleen toen kwamen in Aalsmeer de opklaringen een beetje vroeger. Vandaag worden echter met de Noordwestelijke stroming iets meer buitjes aangevoerd. Op de Noordzee lijken meer en bredere opklaringen te liggen maar het is de vraag of dit goede weer nog aan land komt.

Gisteren was dit namelijk ook niet echt het geval. Op zee was het helder maar hoe meer je het binnenland in kwam hoe meer bewolking er was. Wel was de temperatuur in verhouding tot vandaag op onze vluchtdag nog wat beter. Op dit moment wijst het kwik slechts iets meer dan 8 graden aan terwijl gisteren de 10 graden Celsius nog werd aangetikt. Het voelde gisteren echter alles behalve warm onder invloed van de harde en bovenal koude Noordwestelijke wind. Aan de kust was deze wind soms wel kracht 6. Bij ons blies de frisse wind met een kracht van 5 beaufort. Al bij al pittige omstandigheden om duivenvluchten te organiseren.  Het werden dan ook pittige vluchtjes om het mild te verwoorden.

De vlucht vanuit Duffel kende bovendien een valse start. De duiven gingen niet weg van de losplaats. Dat werd gemeld maar viel ook duidelijk op te maken uit de met een uur uitgestelde lossing van de afdeling Midden Nederland. Ook de woonplaats van de winnaar vormt een duidelijke indicatie voor het slechte vertrek. Ondanks de wind schuin op de kop woont de snelste duif van Kring 1 in Den Helder bij Peter de Boer. Een regio waar überhaupt sterk gespeeld wordt. Gisteren was het niet anders.

In Kring 2 viel de snelste duif zoals te verwachten was in het Zuidoosten van de kring bij Rene Bos in Volendam. Ondanks dat de eerste 27 duiven in Waterland vielen lijkt de achterhand nog een beetje gespaard te zijn door het matige vertrek.

De duiven van Kring 3, 4 en 5 stonden in Asse Zellik en moesten wat langer in de manden blijven omdat de weersverbetering slechts langzaam zuidwaarts trok. Om 14:00 konden ze op de vleugels en ook hier was het vertrek niet optimaal maar dat is niet zo vreemd gezien de mate van bewolking. Het was eveneens de vraag of de op voorhand verwachtte overmacht van de centrale voorhand al tot uitdrukking zou komen op een vluchtje van 155 tot 180 kilometer.

De week voorafgaand aan de lossing in Asse Zellik was dit al het gesprek van de dag in duivenmelkers kringen en ook bij het inkorven vroegen we ons af hoe de duiven uit Aalsmeer en Amstelveen het zouden doen tegen de (veel) Noordelijker gelegen concurrentie in de Kringen 4 en 5.

De overmacht bleek nog groter dan verwacht, vooral in Kring 4 want in deze kring staan er bij de eerste 28 duiven maar liefst 26 uit Aalsmeer en omgeving terwijl er in “De Zaan” vier keer zoveel duiven werden ingekorfd. Bij de eerste 100 duiven komt de regio Aalsmeer 74 keer op het papier. Als het concours in de Aalsmeerse verenigingen al is afgelopen loopt het in de Kring nog 10 tot 12 minuten door! Niet zo gek met een overvlucht van 22 tot 28 kilometer. De snelste duif in Kring 4 was voor Gerard van den Bergen uit Kudelstaart.

Deze sterk spelende liefhebber wordt echter in zijn club nog net geklopt door de winnaar van Kring 5, John van Duren uit Amstelveen (Westwijk). De dominantie van de liefhebbers uit de centrale voorhand in Kring 5 is hier iets minder dan in Kring 4 omdat de overvlucht wat korter is, echter bij de eerste 12 ook hier 10 duiven uit de regio De Kwakel en Amstelveen

Over de uitslagen zal echter de komende dagen nog wel het nodige gesproken worden. De criticasters van de nieuwe kringindeling (waaronder ondergetekende) hadden dit beeld namelijk al geschetst voor de afdelingsvergadering waarop het besluit genomen werd …..

De winnaars per kring.

Duffel:

Kring 1: Piet de Boer, Den Helder – 1305 mpm

Kring 2: René Bos, Volendam – 1341 mpm

John van Duren voor het ruime jonge duivenhok

Asse Zellik:

Kring 3: G. Fennis (voornaam niet bekend), Haarlem – 1306 mpm

Kring 4: Gerard van den Bergen, Kudelstaart – 1355 mpm

Kring 5: John van Duren, Amstelveen – 1356 mpm

Van alles en nog wat

Ook zal er de komende dagen nog wel het nodige gesproken worden over de foute uitslagen. Ondanks de meldingen vorige week staan een aantal liefhebbers nog steeds foutief in de (voorlopige) uitslag. Ik kan alleen maar oordelen over de liefhebbers die ik persoonlijk ken maar de hard spelende liefhebber uit Uithoorn staat nog altijd niet in Kring 5 terwijl hij op grond van de geschetste kringen op de kaart van Noord Holland daar duidelijk thuis hoort. Ook de ambitieuze combinatie met de duiven in Schiphol Rijk wordt nog altijd uitgerekend in Kring 5 terwijl deze mannen toch echt in Kring 4 thuis horen. Slordig om het mild te verwoorden en misschien wel hardleers om het iets minder diplomatiek te zeggen. Ik weet namelijk dat er voor beide hokken vorige week direct gereclameerd is!

Overigens is mij ook de positie in de uitslag van de nieuwe afdelingssecretaris niet duidelijk. Hij staat met de afstand en tijd van Duffel in de voorlopige uitslag van de vereniging De Postduif uit Wormerveer van Asse Zellik????? Ook al volgens mij voor de tweede achtereenvolgende week een vreemde situatie, want toen stond hij zelfs in de voorlopige Kring uitslag van Duffel terwijl hij de afstand en tijd had van Roosendaal ….. Onduidelijk en broddelwerk als je het mij vraagt …..

Het was overigens een week met ouderwets veel duivenvertier. Op dinsdag toog ik met sportvriend, dorps- en naamgenoot Michel naar Belgisch Limburg, naar Eric Mebis in Wellen. Mijn dorpsgenoot had jonge duiven besteld bij deze vriendelijke “Vitesser” en deze waren speenklaar. Het werd een amusante dag. Het is altijd leuk spreken met deze duivenmelker in hart en nieren ook al was het bezoek aan Eric kort.

Ook het bezoek aan de voerboer in de straat achter de woonstee van Mebis was opmerkelijk. In een klein dorpje bevindt zich zo maar een uitgebreide duivenvoerzaak. Het is altijd leuk om daar eens te neuzen en te kijken of ze iets bijzonders verkopen. De grote zaak met eenvoudige inrichting had een zeer diep assortiment aan Beyers producten. Het valt mij altijd op hoe weinig het voer en bijproducten in België kosten. De invloed van de extra vrachtkosten is kennelijk groot.

Op woensdagmiddag toog ik nog even langs sportvriend Willem in Reeuwijk. Het was een kort bezoekje in de lunchpauze van Willem omdat ik toch in het naburige Boskoop moest zijn, maar het is altijd leuk om het fanatisme van deze echte topper te zien. Snel tussen de middag de duiven verzorgen en dan weer terug naar de praktijk. Dit betekent de jonge duiven naar binnenhalen die de hele morgen van hun vrijheid genoten en hierna snel de duivinnen naar buiten die vervolgens tussen 13:30 en 17:00 uur buiten blijven. Een systeem dat goed werk getuige de super uitslagen. Ook deze zaterdag had Willem weer de snelste in het supersterke samenspel Gouwe en IJssel.

Ook de donderdag kende een duivenactiviteit. Omdat ik tijdens de NPO bijeenkomst in Akersloot verhinderd was door een tienminuten gesprek op de school van mijn dochter toog ik om 19:00 uur naar IJsselstein. Om het verhaal van GPS2021 eens met eigen oren te horen.

Het was niet druk in het duivenlokaal van P.V. De Groene Olijftak. In afdeling 7 was het besluit al genomen om de voorgenomen statutenwijziging te steunen dus het waren louter nieuwsgierige leden die waren afgereisd naar IJsselstein. Ondanks het kleine gezelschap verhaalde Maurice van de Kruk vol enthousiasme over de plannen om de NPO te verbeteren en de toekomst van de duivensport veilig te stellen. Met een kleine onderbreking was de gepassioneerde spreker tussen 20:15 uur en 22:45 uur aan het woord.

Vooral aan het eind werd het interessant. Toen kwamen de vragen uit de zaal over de heikele onderwerpen, zoals de invliegduiven en de dispensatiegevallen. Op alle moeilijke vragen kwam een duidelijk antwoord, het gaat echter te ver om deze hier letterlijk weer te geven maar het werd wel duidelijk dat ook de midweekse vluchten vallen onder de registratieplicht. Van iedere duif die vervoerd wordt op welke vlucht dan ook moet duidelijk zijn dat deze vervoerd wordt en dat deze is ingeënt.

De overige dagen kwamen een aantal sportvrienden tussen de bedrijven door hun bonnen verzilveren. Altijd leuk om even te spreken met sportvrienden die de moeite hebben genomen om een bon te kopen. Ik ben altijd dankbaar voor het vertrouwen en probeer een ieder iets te geven waarvan ik denk/hoop dat hij er verder mee kan. Er staan nog een paar bonnetjes open en ik zal proberen deze de komende weken ook te leveren.

OP EIGEN HOK

Is de vorm nog niet helemaal zoals het moet zijn maar begint de trein langzaam maar zeker wel op gang te komen. Het is nog wat koud voor mijn volière systeem en ook de nachten zijn nog wat te fris om de echte topvorm op de duivinnen te krijgen. De training verloopt echter behoorlijk. Ze rammen het hok uit en zijn ondanks de grote koppel even weg. Hierna vliegen ze met gemak een uur in een goed tempo.

Deze goede duurconditie bleek ook zaterdag op vlucht. Het was nog net te weinig vorm voor de absolute kop in zowel de verenigings- als de kring uitslag maar het is uitermate bemoedigend dat bij de eerste vier duiven drie jaarlingen zaten. Het betekende wel dat eerste twee duiven geen punten haalden voor de diverse kampioenschappen in de afdeling. Juist deze jaarlingen stonden niet bij de eerste 25. Qua klassering was het in de Kring met een 12e plaats tegen ruim 3000 duiven goed genoeg. Natuurlijk wil je meer maar ik moet realist zijn. Alle topuitslagen werden de laatste jaren altijd gemaakt in de periode dat ik al in mijn korte broek de duiven kon verzorgen.

Het is dus nu zaak om de conditie verder uit te bouwen en te hopen op mooier en vooral warmer weer. Het percentage geeft echter hoop op beter. Van de 84 duiven die geklokt konden worden klasseerden er zich 43 in de prijzen.

De resterende 12 zomerjongen kwamen slecht maar werden bovenal niet geklokt. Komende week zal ik even uitvogelen waarom het systeem op dit hokje niet functioneerde. De week voordien was het nog prima maar zaterdag werd er geen duif geconstateerd.

De rest van de week zal ik proberen weer zoveel mogelijk energie in de duiven te steken. Zowel figuurlijk als letterlijk want als de weersvoorspelling uitkomt krijgen we komende week een identieke vlucht als afgelopen zaterdag. De losplaats is hetzelfde en men voorspelt wederom Noordwesten  wind. Afwachten of dit uitkomt.

Tot volgende week,

Michel Beekman

P.S. Ook deze week maakte ik weer een filmpje. Voor de geïnteresseerden hierbij de link.

https://www.youtube.com/watch?v=GrHIZSyJNeo&feature=youtu.be