Positief

Positief

Zondag 15 mei 2016. Zojuist heb ik nog even een vluchtje gekeken in Reeuwijk bij mijn inmiddels wel goede vriend Willem. De duiven kwamen vlot, binnen 20 minuten waren er een kleine 80 van de kleine 100 ingekorfde duiven. Zo is duiven kijken bijzonder leuk want wat is er in onze sport mooier dan vroege duiven te zien vallen van een wedvlucht. De wedvlucht was overigens Pont St. Maxence. In deze even ten Noordoosten van Parijs gelegen losplaats kon gisteren niet gelost worden omdat de bewolking net boven deze regio niet wilde breken. Aangezien mijn afdeling wel loste in Peronne bood dit mij de gelegenheid om een beetje positieve duivenenergie te tanken.

Dit beetje positieve energie had ik na het debacle dat ik op Peronne meemaakte wel een beetje nodig (hierover later meer onder “Op eigen hok). Al eerder  heb ik uitgelegd dat ik onze sport ook buiten het erf gebruik om inspiratie en motivatie op te doen. Als dit op eigen erf niet helemaal lukt dan maar daarbuiten. Ik zorg erg gewoon voor (of probeer er in ieder geval voor te zorgen) dat ik met betrekking tot onze sport genoeg leuke dingen meemaakt die de negatieve ervaringen compenseren. Er is namelijk binnen onze sport de laatste weken weer veel te veel negativisme en als ik niet oppas  gaat dit ook mijn sportbeleving (teveel) beïnvloeden.  Zowel ’s winters als tijdens het seizoen overigens.

???????????????????????????????

In dit kader bracht ik vorige week een bezoek aan Noordbergum, een dorp in de gemeente Tietjerksteradeel, in de Friesland. Bestemming was de Veldmansweg in dit kleine dorp nabij Hardegarijp. De insiders weten op grond van het adres direct dat ik een bezoek bracht aan de combinatie Atema! Toppers sinds jaar en dag! Afgelopen winter kocht in een bon van Pieter en Jelle en deze kon ik vorige week komen inwisselen.

???????????????????????????????

Het werd een bezoek om niet snel te vergeten. De ontvangst was aller hartelijkst en gezeten in het zonnetje zaten we al spoedig aan de koffie. Duivenmelkers onder elkaar hebben altijd gesprekstof en zeker met zulke topliefhebbers als Pieter en Jelle  is het prima melken. Eerder spraken we elkaar al een tijdje bij de nazit na de verkoop van Willem de Bruijn en tijdens de Gouden Duif Viering. Het goede contact van die gelegenheden kon nu eens op het gemak worden uitgediept!

???????????????????????????????

De combinatie Atema is bij het grote publiek en zeker in het Westen niet super bekend maar de insiders weten wel beter, bij deze mannen zitten klasse duiven onder de pannen. In 1999 en 2001 wonnen ze, toen nog vliegend onder de naam K. Atema & Zoon tweemaal de Gouden Duif  (Nederland) wonnen.  Iedereen die iets van deze competitie weet, weet hoe hard je hiervoor moet vliegen. Dit harde vliegen deed ook de zogenaamde “Super 53” een directe Fernand Marien duif van 2004, die de gebroeders in 2007 naar de Olympiade in Oostende bracht!

???????????????????????????????

De “Super 53” toonde zijn kwaliteiten echter niet alleen op de vluchten maar ook en vooral in het kweekhok. Hij was (en is) bovendien nog steeds zeer vitaal want tot aan het huidige kweekjaar leverde hij nog nageslacht af! Nageslacht dat zeer goed vliegt en wederom weer goed vererft. Het kweekhok zit er mee vol, alsmede het vlieghok. Ook internationaal zijn de nazaten van de “Super 53” zeer geliefd want op de laatste GDV bracht zijn jong het lieve sommetje van 4.000 Euro op en verhuisde naar het land van de rijzende zon!

???????????????????????????????

Het bezit van een dergelijke superdoffer en de jarenlange topprestaties zorgen er voor dat er weinig duivenhokdeuren voor de sympathieke broers gesloten blijven. Vooral bij de gekende tophokken in België zijn Pieter en Jelle kind aan huis. Ze schromen dan ook niet ook om de portemonnee te trekken omdat ze weten dat kwaliteit simpelweg niet komt aanwaaien. Daarnaast wordt er met diverse toppers geruild of samen gekweekt. Hierdoor zitten er in het kweekhok duiven uit de absolute Belgische top (Niels Boecks, Danny van Dijck, Dirk van Dijck, Jan en Rik Hermans, Leo Heremans, Eddy Janssens en Koen en Fernand Marien).

???????????????????????????????

Het aanschouwen van zoveel kwaliteit deed maar weer eens beseffen dat goede prestaties nooit berusten op toeval. Op alle superhokken die ik de afgelopen jaren bezocht zit gewoon in de breedte een betere kwaliteit. Het draait om de duiven en de verzorging is vaak heel overzichtelijk en goed maar de duiven maken het verschil.

???????????????????????????????

Bij de combinatie Atema is dit dus niet anders. Alles is perfect geregeld. De hokken zijn ruim en zitten logisch in elkaar qua maat, beschikking van de volières (zie de foto’s), etc. maar het eerste wat mij bij blijft als ik terug denk aan het bezoek is de enorme kwaliteit van de duiven. Zelfs de oude “Super 53” voelde nog prima aan!

Het tweede dat mij echter bij zal blijven en mij een enorme berg positieve energie gaf was de warme ontvangst en het leuke gesprek. De tijd vloog en na de koffie volgden de puddingbroodjes en de frisdrank (ik drink vrijwel nooit een bierje en zeker niet als ik 170 kilometer terug moet rijden). Pas tegen 17:00 uur toog ik huiswaarts, veel te laat voor de andere afspraken maar het was het helemaal waard! Komende winter zal ik zeker weer proberen een bonnetje van de mannen op de kop te tikken.

Terug naar de vlucht van deze week. Dit was dus een bron van negativisme niet zo zeer de vlucht zelf, maar de aanloop er naar toe en dan vooral het transport naar de losplaats. Bij ons op het ophaalpunt vertrokken de duiven pas om 23:15 uur! Op vrijdagavond welteverstaan en dat is natuurlijk veel maar dan ook veel te laat! Het resultaat was dat deze duiven pas om 6:45 uur op de losplaats arriveerden!

Heel veel zal ik er niet over schrijven want ik wil niet nog meer bestuurders en beslissers tegen mij in het harnas jagen. Ook kreeg ik vorige week al een anonieme SMS met bijzonder onvriendelijke woorden (maar toen ik terugbelde nam de dappere schrijver de telefoon niet op). Ik zal het daarom kort houden: “heren beslissers dit kan niet en mag nooit meer gebeuren en was evenals vorige week te vermijden”.

Het zou het bestuur sieren als men nu wel met een correcte verklaring komt.

De vlucht zelf was een vlucht die wederom de mannen van de jongens scheidde. De sterkste van deze mannen was mijn kameraad Cor Buis Junior uit Aalsmeer. Voor de tweede keer in 3 vluchten klokte hij onder zware omstandigheden de snelste duif van de lossing! Klasse! Ditmaal is het een afdelingslossing en krijgen Cor en zijn vader, die de oude duiven verzorgt, wel hopelijk de terechte eer! Hun 25e getekende (gelukkig nog net een puntenduif), tweejarige duivin vloog ondanks de matige Noord, naar Noordwest ruimende wind toch nog met een snelheid van bijna 1217 mpm naar huis. Ze bleef hiermee een hokgenoot net voor, want naast de eerste plaats was ook plaats twee voor deze topmelkers. De derde plaats op het denkbeeldige podium was voor Henny La Grouw.

De winnaars per rayon:

Rayon A: Jan Kuypers, Alkmaar, 1178 mpm (ook een dubbelslag)

Rayon B: Joop Jansen, Haarlem, 1189 mpm

Rayon C: Janus en Jannus Kat, Westzaan, 1188 mpm

Rayon D: P de Wit, Hoogkarspel, 1176 mpm

Rayon E: Combinatie Geutskens, Purmerend, 1209 mpm

Rayon F: Cor Buis Jr, Aalsmeer, 1216 mpm

 

OP EIGEN HOK

Was het weer huilen met de lamp aan. Niet alleen was het resultaat niet om over naar huis te schrijven (40e tegen 2.449 duiven) ook bleek het een rampvlucht op mijn hok. Van de oude geroutineerde duivinnen bleef de 12-595, Fayah, achter. Ze was in 2014 Duifkampioen Dagfond in de afdeling en vloog dit jaar prima in afwachting van haar sterke vluchten (de dagfond du). Tot aan gisteren, ik vrees dat ze waarschijnlijk is gesneuveld op het veld van eer. Met deze omstandigheden vliegen de duiven laag. Gelukkig liet ik haar afgelopen winter op de foto zetten.

Daarnaast zijn er nog 7 jaarlingen achter. Dit jaar lukt het voor geen meter met de onervaren jaarlingen. Waar ze andere jaren het naar verloop van tijd op pikten lijkt het dit jaar met de meesten maar niet goed te komen. Het is mij eens te meer duidelijk, jongen moeten in hun geboortejaar veel mee! Alle aandacht zal dit jaar dan ook op de junioren gericht worden. Er moet en zal aanvulling komen want het blijkt dat het zonder geroutineerde jaarlingen op den duur toch fout loopt.

Vorig jaar verbloemde mijn uitstekende generatie in eendrachtige samenwerking met Gini het gebrek aan jaarlingen maar dit jaar krijg ik zeer duidelijk de rekening gepresenteerd van 2 jaren zonder fatsoenlijke aanvulling! Hopelijk komt er nog wat na. Vorige week gebeurde dit namelijk ook en bleef de teller staan op 4. Met een dergelijke score zou ik deze week al heel erg blij zijn want tot op heden is er sinds zaterdag 18:30 uur slechts 1 duivin gekomen!

Afwachten maar weer, tot volgende week!

Michel Beekman