Ron van Rijn Uitgeest, Succes is een keuze

Ron van Rijn Uitgeest, Succes is een keuze

Op de tweede zaterdag van het nog prille jaar ging ik op pad voor een reportage waarvoor al ten tijden van Argenton, oude duiven de kiem was gelegd. Toen sprak ik kort, telefonisch, met de winnaar van de NPO-vlucht Ron van Rijn uit Uitgeest. Ron was tijdens onze gesprek op de zondag na zijn overwinning per trein op weg naar het Limburgse Heuvelland. Zijn vakantiebestemming waar zijn vrouw Linda en de kinderen Eline en Anika al verbleven. Er was dus absoluut geen tijd voor een hokbezoek en daarom werd er afgesproken in de stille tijd eens verder ‘te bomen’. Aldus geschiedde en eind december werd de afspraak dan uiteindelijk daadwerkelijk gepland. Ik keek er naar uit. De successen komen niet voor niets maar zijn de resultante van een duidelijke keuze. Ron speelt namelijk sinds 2008 slechts de dagfond en de jonge duivenvluchten om te winnen. Beide met veel succes (alleen liep het dit jaar met de jonge duiven niet echt naar wens en werd het inmanden gestopt na enkele vluchten).

Ron van Rijn met zijn dochters en een king duif

Ron van Rijn is sinds een drietal jaren de absolute coming man op de Dagfond in de afdeling Noord Holland ondanks zijn wellicht niet zo heel gunstige ligging in het Midden Westen van de afdeling.  Ten opzichte van de veelal dominante voorhand moeten zijn duiven zo’n 30 tot 40 kilometer meer afleggen. Iets waar in de afdeling veel over geklaagd op maar iets waarbij Ron zich niet zo maar neer wenst te te leggen.

If you cannot beat them join them was een gedachte die door zijn hoofd spookt.  Naar de mening van Ron hebben de mannen uit het Zuiden van de afdeling naast de gunstige ligging namelijk ook uitstekende duiven. Toen hij in dus in 2008 koos voor de Dagfond besloot hij dan ook duiven te halen bij de sterkste Dagfondspeler uit de Zuidelijke regio, Henny La Grouw uit Amsterdam West. De gekende kampioen domineerde in die jaren de zware eendaagse fondvluchten met zijn Falco, Melany, etc. en de nazaten hiervan. Ook bij anderen vlogen de duiven van La Grouw de brokken eraf. Bij één van deze bijhokken, van Fred in ’t Veld  uit Haarlem, haalde Ron zijn eerste La Grouw duiven. Later klopte hij direct bij de bron aan en inmiddels wonen er uit alle goede duiven van La Grouw duiven op het kleine kweekhok in Uitgeest.

Deze duiven werden deels zuiver gehouden maar vooral zeer succesvol gekruist met duiven van Ger Lotterman uit Heemskerk (soort van diens gekende vader). Ger is een telg uit een roemrucht duivengeslacht . Zijn vader was een absolute topspeler en deze traditie zet Ger voor getuige zijn NPO-overwinning op de zware vlucht vanuit Orleans dit jaar.

Eén van de duiven waarop de La Grouw duiven zeer goed pakten was Rode Herman. Een rode, enigszins eigenzinnige doffer vernoemd naar zijn schoonvader. Een doffer zonder papieren die werd gekweekt uit een doffer van Gerrit de Boer en een duivin van Gerrit Lotterman. Hij zat zelf tot met 2011 op het vlieghok (en vloog 12x eerste blad) maar drukte toen al behoorlijk zijn stempel op de successen. In 2009 gaf hij Junior, in 2010 Mirthe, 1e duifkampioen dagfond rayon B 2012 en Joris,  2e duifkampioen dagfond rayon B 2013 en in 2012 Tom, NPO-winnaar Argenton. De jongen van 2011 werden opgeruimd. ‘Ze stonden mij niet aan en ik kan slecht tegen veel duiven”, aldus Ron. Ook bij anderen waaronder zijn grote duivenvriend Ger doen nazaten van Rode Herman het prima. Het zijn echter niet alleen de nazaten van deze stamdoffer die het mooie weer maken. In de breedte is het hok van Rijn namelijk ook sterk. Op de laatste dagfondvlucht vanuit Argenton klasseerden zich 8 van de 8 duiven in de prijzen. Niet alleen in de prijzen maar ook vroeg, zo vroeg en goed dat het de beste uitslag in de categorie Dagfond bij de ‘Super-uitblinkende weekeinders’ betekende.

de duivinnen in hun verblijf

Met de vlucht vanuit Argenton is direct het favoriete station van Ron genoemd. Ondanks het feit dat de afstand ruim 700 kilometer betreft wordt er al drie jaar op uitgeblonken. Toeval is dit niet want omdat het de laatste vlucht van het seizoen betreft wordt er geprobeerd nog eenmaal de puntjes op de ‘i’ te zetten. In de twee weken na de vijfde (en een na laatste dagfondvlucht) neemt de animo om te trainen altijd af. Om ze een opkikkertje te geven worden ze de woensdag voorafgaande aan de inkorving zo’n 50 kilometer weggebracht. Doffers en duivinnen worden dan samen losgelaten en ze mogen na thuiskomst een uur bij elkaar blijven. Ze krijgen hierdoor de extra scherpte die er nu al  drie jaar aan een stuk voor zorgt dat er vroege duiven en super uitslagen gemaakt worden op de afsluiter van het Dagfondseizoen.

Verzorging. Met de specifieke benadering van de laatste dagfondvlucht zijn we spelenderwijs gekomen bij het aspect van de verzorging. Deze verzorging zit ingenieus in elkaar en het systeem is ooit tot stand gekomen door tips van Fred in ’t Veld, Henny La Grouw en Gertjan Beute. Ron heeft de verzorging voor mij op schrift gesteld en dit schrijfsel omvat 5 A4-tjes! Ik zal dan ook proberen de belangrijkste elementen samen te vatten.

De vliegploeg wordt midden januari gekoppeld. Hierna brengen ze een ronde jongen groot. Als de jongen een dan of 16 oud zijn worden de duivinnen weggenomen. De doffers brengen dan de jongen groot. Nadat de jongen gespeend zijn krijgen de duiven gedurende 3 weken een rustmengeling om het darmstelsel te reinigen. Vanaf het eerste weekeinde van maart worden de duivinnen verduisterd (13 uur). Op dit moment start ook de verplichte training d.m.v. een helium ballon gemonteerd op een hengel. Wekelijks wordt de vliegduur met 15 minuten verlengd totdat ze een uur vliegen.  Vanaf de start van de training krijgen de duiven tweemaal per week Aktives Eisen over het voer. Zo’n 3 weken voor de eerste wedvlucht wordt er ingeënt tegen Paramixo en de Pokken. Als de duiven zo’n 2 weken vliegen worden ze voorzichtig enkele keren weggebracht.

De gehele accommodatie

In de periode van Maart eindigt ook de periode waarin het drinkwater knoflook bevatte. Alleen in de tussenweek tussen de dagfondvluchten (waarover later meer) krijgen ze nog twee dagen Allicine in het drinkwater.

De Vitesse vluchten worden aangewend om de duiven in het juiste ritme te krijgen. Er wordt niet gespeeld voor het kampioenschap maar de duiven moeten wel goed en liefst ‘en Groupe’ naar huis komen. De voersamenstelling op deze vluchten is een combinatie van basismengeling (3 soorten sportmengeling door elkaar), superdieet en zuivering. In een oplopende samenstelling, d.w.z. steeds hogere percentages basismengeling worden de duiven naar de korte vluchtjes toegebracht. Het snoepzaad en de pinda’s ontbreken niet maar worden in kleinere hoeveelheden gevoerd.  Op donderdagavond en vrijdagmorgen krijgen ze de basismengeling aangevuld met een hoog percentage Energiemix. De duiven worden met een bijna lege krop ingemand. Getoond wordt er niet.

Bij thuiskomst  vinden de duiven grit, snoepzaad en gemalen pinda’s in het broedhok. ’s Avonds krijgen ze wederom de basis mengeling aangevuld met Superdieet en Energiemix. De duivinnen zijn dan alweer terug naar hun afdeling want ze blijven slechts enkele uren bij elkaar.

Na de Vitesse vluchten begint het seizoen pas echt omdat op de Dagfond vol gas gegeven wordt. Vol gas betekent hier met een ploeg van maximaal 24 duiven (12 koppels) de strijd aangaan met de veelal grotere liefhebbers uit de Zuidelijke regionen van de afdeling Noord Holland. Noord Holland is ten tijden van de Dagfond vluchten opgedeeld in twee regio’s, Noord en Zuid. Hierbij dient te worden opgemerkt dat de deelname in Noord ongeveer 1/3 van de deelname in Zuid betreft. Ron van Rijn woont op de Dagfond niet echt gunstig in het noordelijke deel van de regio Zuid. Dit belemmert  hem niet om de strijd aan te gaan. Hieronder zijn aanpak.

Om op de dagfond te excelleren wordt er niet gespeeld op de Midfondvluchten, dit heeft als bijkomend voordeel dat er ook ruimte blijft voor het gezin. In de weekenden dat er een Midfondvlucht op het programma staat worden de duiven op zondagmorgen vroeg (echt vroeg) naar Noordwijk gebracht. Hier vertrekt ‘de platte kar’ omstreeks 7:30 uur richting Roosendaal. Met een beetje geluk zijn de duiven thuis tussen 10:00 en 11:00 uur. De duiven blijven op deze wijze mooi in het ritme en zoals een ieder weet is het vooral voor de duivinnen belangrijk om ze niet stil te zetten. Bijkomend voordeel van deze handelswijze is dat de duiven de laatste 40 a 50 kilometer van Noordwijk naar Uitgeest in een klein koppeltje hun weg naar huis moeten zoeken.

In de week na de dagfond vlucht en voorafgaand aan de lapvlucht vanuit Roosendaal krijgen de duiven een lichte mengeling bestaande uit 25% basismengeling, 25% Superdieet en 50% zuivering met daarbij een klein beetje paddy.

Omdat de prestaties  op de Dagfond de aanleiding zijn voor deze reportage hieronder op dag basis het voerschema van Ron. Te beginnen op zondagavond, op de zondag de week voor het inmanden op de dagfond.

Zondagavond: 25% basismengeling, 25% Superdieet en 50% zuivering(met gerst) plus een snoepje per duif (zoveel als tussen 3 vingers past).

Maandagmorgen: 50% basismengeling en 50% mais aanmaken met Sedochol. Daarnaast ½ koffielepel snoepzaad/hennep per broedhok

Maandagavond: Na het trainen krijgen de duiven eerst wat snoepzaad. Daarna 100% basismengeling. Na 30 minuten wordt het restant weggehaald. Hierna volgen snoep plus pinda’s (gemalen o.b.v. 2 a 3 pinda’s per duif).

Dinsdagmorgen: 100% basismengeling aangemaakt met Aktives Eisen. Na 30 minuten weghalen, hierna krijgen de duiven een ½ koffielepel snoepzaad/hennep.

Dinsdagavond: Voeren in etappes beginnen met 100% vliegvoer en ½ koffielepel snoepzaad/hennep. Het restant wordt wederom na 30 minuten weggehaald. Hierna wordt Energiemix verstrekt ook dit wordt verwijderd naar 30 minuten. Als laatste krijgen de duiven wederom gemalen pinda’s o.b.v. 3 pinda’s per duif.

Woensdagmorgen: 100% basismengeling. Na 30 minuten wordt het restant weggehaald. Hierna krijgen de duiven wederom een ½ koffielepel snoepzaad/hennep per duif. Dit eten ze dan niet helemaal op en de restanten worden verwijderd.

Woensdagavond: 100 % basismengeling aangemaakt met Probac Lecithine olie en Probac Energie. Daarna volgt een mix van cribbs mais en Energiemix. Als laatste volgen de gemalen pinda’s, ditmaal op basis van 4 pinda’s per duif.

In een zogenaamde boosterweek worden de duiven op deze dag weggebracht voor een vlucht van 50 kilometer.

Donderdagmorgen: De dag van inkorving. 505 basismengeling en 50% Energiemix. Na 30 minuten wordt dit voer weggenomen en krijgen ze enkele pinda’s per duif.

Donderdagmiddag 12:00 uur: 50% basismengeling, 25% Superdieet en 25% Energiemix o.b.v. 1 lepel per duif. Na 30 minuten wordt dit wederom weggenomen en krijgen de duiven nog enkele pinda’s

Donderdagmiddag 16:00 uur: Als laatste voer voor de inkorving krijgen de duiven snoepzaad met als doel de kroppen nog gedeeltelijk vol te krijgen (zodat ze in de reismand nog een beetje eten).

Op dondermorgen krijgen de duiven ook een bad zodat ze geheel ontspannen de mand in gaan.

Naast dit voer krijgen de duiven elke ochtend een mengsel van vers grit, zeeweiergrit en maagkiezel. Elke avond krijgen ze een klein lepeltje Multi mineralen in het broedhok (bij de duivinnen op de grond).

Medische begeleiding. Voor het seizoen en voor de start van het jonge duivenseizoen bezoekt Ron Nanne Wolff in Wezep. Tijdens het seizoen wordt eenmaal in de 3 weken een bezoek gebracht aan Hans van der Sluis in Kockengen. Voor het seizoen is de medische begeleiding vrij standaard met als uitzondering dat de paramixo en pokkenenting zo dicht mogelijk op het seizoen wordt gepland (b.v. 3 weken voor de eerste opleervlucht).

In het seizoen is de medische begeleiding heel strikt. Daarom hieronder ook dit schema.

In de week voor de eerste dagfondvlucht wordt het hok uitgerookt met een Koudijs rookblokje. Hiertoe wordt de temperatuur op 15 graden gebracht omdat het blokje dan het beste werkt. Deze behandeling krijgen of de doffers of de duivinnen. Niet alles wordt op een kaart gezet. De andere helft krijt een Orni capsule.

De week na de eerste dagfondvlucht krijgen de duiven die eerder een ornicapsule hadden gekregen de dag na thuiskomst een ontsmetting in de vorm van Ronidazole plus SA mix (Wolff). De anderen krijgen een geelcapsule en op de maandag voor de 2e dagfondvlucht orni rood druppels in het drinkwater.

Na de tweede dagfondvlucht volgt een specifieke behandeling tegen Het Geel middels een capsule of over het voer. Op de zondag voor het inkorven wordt het hok uitgerookt.

Na de derde dagfondvlucht krijgen de duiven op zondag en maandag een ontsmetting in de vorm van Ronidazole plus SA mix (Wolff). Op woensdag voor de inkorving wordt een vitamine B preparaat van Nanne Wolff verstrekt.

Na de vierde dagfondvlucht wordt er een geelcapsule opgestoken en een bezoek gebracht aan Hans van der Sluis om de luchtwegen te laten controleren.

Na de vijfde dagfondvlucht wordt er ontsmet tegen Het Geel, over het voer. Wederom wordt er op de zondag voor de inkorving een Koudijs-blokje gebruikt. Op maandag voor de inkorving wordt er een ornicapsule opgestoken. Op woensdag krijgen  ze een lapvlucht van 50 kilometer.

Enkele overduiven en extra kweekduivinnen in de jonge duivenren

Al met al een best intensieve verzorging die wel leidt tot de gewenste resultaten want Ron van Rijn is al twee jaar de sterkste Dagfondspeler in zijn Rayon (on- en aangewezen). Dit jaar was hij de sterkte Dagfondspeler in de afdeling Zuid. In het afdelingskampioenschap moest hij twee Noorderlingen voorlaten die opmerkelijk genoeg maar een vlucht (van de zes) voor hem zaten
(in meters).

Dit alles wordt gerealiseerd met een kleine kolonie (12 vliegkoppels en 8 kweekkoppels) op een kleine accommodatie bestaande uit 5 kleine afdelingen. 2 voor de jonge duiven (plus rennetjes), 1 voor de duivinnen waarin de duivinnen opgesloten zitten, 1 voor de 8 kweekkoppels en 1 voor 12 doffers. In dit hok zitten 14 broedhokken maar 2 worden er nooit gevuld. Ron is een liefhebber van weinig duiven. Een duif is hem al gauw teveel. Gaat een duif niet mee in het systeem of voldoet hij niet dan wordt deze reeds in het seizoen verwijderd.

Al met al is het duidelijk dat je met een intensieve verzorging van een kleine kolonie goede duiven de strijd kunt aangaan met de ‘groten’. Succes is hier zoals al eerder gemeld een resultante van een duidelijke keuze. De liefhebbers in Noord Holland en daarbuiten zullen de komende jaren nog wel wat te stellen hebben met deze fanatieke liefhebber uit Uitgeest.

Aalsmeer, Michel Beekman