Seizoensstart, GPS-ringen en Extra NPO-ledenraad

Seizoensstart, GPS-ringen en Extra NPO-ledenraad.

Zondag 4 april 2021. Het is eerste paasdag maar veel merk je hier niet van. Vandaag ontbreek mij daarnaast een beetje de zin om veel te schrijven. Het is dan ook al wat kort dag voor het begin van “Vlaanderens mooiste”. Daarom wordt dit het kortste weekstuk in jaren.

Gedeukte paaseitjes

Seizoensstart – Gisteren was de start van het seizoen. Alle afdelingen, Zuid-Holland incluis ondanks wat tegengesputter van enkele verenigingen naar aanleiding van de vroege ophaaltijden, vlogen een oefenvlucht. Dat het oefenen was bleek dit keer wel zeer duidelijk. Aan de uitslagen vielen nog maar weinig conclusies te verbinden.

De deelname was in de regel gering. Veel grote namen gaven niet thuis in de uitslag, klokten niet of gaven zelfs helemaal niet mee. Iedereen heeft zo zijn eigen voorbereiding op het seizoen. Dit geldt dus ook voor de topspelers. Meedoen of niet meedoen aan een oefenvlucht is altijd een persoonlijke aangelegenheid. Er zijn liefhebbers die altijd meedoen en er zijn liefhebbers die altijd overslaan. Het is maar waarin je zelf gelooft denkt ik. Voor beide keuzes zijn namelijk succesvolle voorbeelden te noemen.

Deze week waren er overigens weinig redenen om niet mee te doen. Het weer was wat fris maar er stond wind uit een Noordelijke richting met een beetje Oost. Ideaal voor een kort vluchtje. Het pak duiven ligt dan toch een beetje uit elkaar en super ver te ver zullen de meeste duiven ook niet gaan bij tegenwind.

Opvallend was ook het grote verschil in lostijden tussen de verschillende regio’s. Vermoedelijk heeft één en ander met lokale weersinvloeden op de losplaats of in het betreffende vlieggebied te maken gehad. Het zorgde in ieder geval voor een goede spreiding van de duiven over de dag en het land want in sommige regio’s arriveerde de duiven voor 10 uur ’s morgens en in andere pas na het middaguur.

GPS-ringen – Gisteren zag ik op Facebook gelukkig ook weer een aantal GPS-tracks. De komst van een Nederlandse contact agent voor de Firma Skyleader uit Taiwan (refly.nl) heeft duidelijk voor een boost van het aantal gebruikers gezorgd.

Zoals de vaste volgers van mijn weekstukken weten heb ik het in kaart brengen van de routes die de duiven vliegen altijd een warm hart toegedragen. Reeds voor mijn laatste jaar waarin ik een tweetal duivinnen een behoorlijk aantal vluchten van een GPS-ring voorzag, volgde ik de echte pioniers op dit gebied op de voet.

Het had vooral mijn aandacht omdat het een beeld gaf (en geeft) van de trek van de duiven en dan vooral bij aflandige wind. Zelf heb ik het nooit meegemaakt dat een duif met een GPS-tracker bij deze omstandigheden werd ingekorfd maar een fondduif van Rieks Lonsain toonde enkele jaren geleden aan dat de duiven bij deze omstandigheden wel degelijk boven zee terecht komen (en zelfs Engeland aandeden). Wellicht dat de nieuwe GPS-gebruikers dit nogmaals kunnen bevestigen.

Overigens schijnt er door het vorige NPO-bestuur een verbod op het gebruik van GPS-ringen tijdens wedvluchten te zijn afgekondigd. Het hoe en waarom hierachter is mij een beetje ontgaan. Ook zou ik wel eens willen weten tijdens welke ledenraad dit bekrachtigd is (want misschien heb ik wat gemist).

Naar mijn bescheiden mening kan het gebruik van deze ringen echter geen enkele kwaad. Het geeft alleen meer inzicht en dat is naar mijn bescheiden mening anno 2021 toch geen slechte zaak. Het is bovendien inzicht dat achteraf verkregen wordt dus persoonlijk snap ik ook de kritiek van sommige Facebook-gebruikers niet. Sommigen beweren dat het gebruik van de GPS-ringen de sport “kapot maakt”. Ik zou echter niet weten op welke wijze.

Het huidige bestuur staat ogenschijnlijk minder afwijzend tegenover het gebruik van de GPS-ringen, al dienen gebruikers nog wel toestemming te vragen om ze op wedvluchten te mogen gebruiken. Iets dat ik overigens ook niet begrijp. Gelukkig hebben enkele van mijn sportvrienden om deze toestemming gevraagd en deze ook gekregen.

Extra NPO-ledenraad – Afgelopen woensdag vond de extra NPO-ledenraad plaats. Veel had dit niet om het lijf. Met een beetje goede wil was de vergadering in vijf minuten reeds afgelopen geweest. Alle kandidaten werden zoals mocht worden verwacht gekozen hetgeen natuurlijk een goede zaak is. Al zal het voor de nieuwbakken secretaris geen eenvoudige opgave zijn in de voetsporen te treden van Gerard van de Aast die als secretaris ad interim een geweldige stijl en een zeer vlotte pen hanteerde.

OP EIGEN HONK

Vierden we Pasen een beetje op Nederlandse wijze met ietwat door het transport gedeukte paaseitjes en door op zaterdagavond een hapje te gaan eten in het enige restaurant met Nederlandse invloeden dat Kuala Lumpur en omgeving rijk is. Het werd een prettig weerzien met onder andere de bitterbal en de moorkop.

Bitterballen

Voor het overige is er echt niets te melden dus besluit ik dit weekstuk in iets meer dan achthonderd woorden. Zoals aangekondigd het kortste schrijfsel in jaren.

Tot een volgende week,

Groet,

Michel