Toch geen week als alle anderen

Toch geen week als alle anderen

Zondag 22 juni 2014. Buiten vliegen duiven. Op zondag vliegen er bij mij op dit tijdstip (’s middags om 14:00 uur) eigenlijk nooit duiven, een beetje uit respect voor mijn buren. Ook omdat ik vaak wat anders te doen heb. Vandaag was het echter geen week als alle anderen want mijn doffers moesten namelijk naar buiten. Voor het eerst sinds ze de laatste vlucht van het vorig seizoen thuiskwamen!

Dit was medio september dus het werd hoog tijd. Ze moeten dit jaar toch nog wel wat vluchtjes mee dus was nu zo ongeveer de laatste kans om ze in los te laten. Waarom zo laat vroeg mijn vriendin? Tja, eigenlijk omdat ik in het voorjaar geen tijd heb gezien mijn werkkring en het feit dat ik al mijn kaarten op de duivinnen zet. Dit laatste zorgt er namelijk voor dat doffers pas worden losgelaten op het moment dat ik vakantie kan nemen. Dit is de komende 2 weken het geval en dit biedt mij dan de kans om ze direct na het vliegen of wat er voor doorgaat naar binnen te halen. Ik wil namelijk niet dat ze dagenlang bovenop de volière lopen te koeren. Hierin huizen overdag mijn duivinnen en dat kan onmogelijk goed zijn.

Vooralsnog is dit laatste vooral wishful thinking. Op dit moment zitten zo goed als alle jaarlingen nog buiten. Het zijn er ook iets meer dan ik mij realiseerde en bovendien is het oude hangende hokje vervangen door een nieuwe dus eventjes de doffers binnen halen op het oude hok is er ook niet meer bij. Maar goed ze hebben tot maandagavond 17:00 uur om binnen te lopen in het juiste hok.

Goed binnenlopen deden ook de duiven van Vierzon. Althans ik heb er niemand over horen klagen. De duiven kregen dan ook op de derde dagfondvlucht van het jaar een cleane vlucht voorgeschoteld, voor het eerst bij deze categorie. Bij vertrek een kalme Noordelijke wind uit richtingen tussen Noordoost en Noordwest. Vanaf Brussel draaide de wind naar Westelijke richtingen. Aan de kust ruimde de wind zelfs naar Westzuidwest. Dit alles onder een aanvankelijk strak blauwe hemel, die gaande weg het traject meer betrok maar nooit helemaal dicht trok. Gewoon prachtig vliegweer!

Dit alles leverde toch grote verschillen op want er was sprake van een kopgroep die zich duidelijk wist los te maken van het peloton. In de afdeling Noord Holland vliegen er 5 duiven sneller dan 1300 meter waarvan de snelste is van winnaar Jos Nijman uit Heemskerk (1311 mpm).  1 duif vliegt nog 1293 mpm en 1 nog 1283 mpm. Vanaf 1279 mpm beginnen de duiven vlotter te vallen. Vooral in de voorvlucht vallen de duiven pas dik als de snelheid is gedaald tot 1277 mpm. Het lijkt er op dat de oplopende wind de duiven op het laatste stuk een behoorlijk aantal kilometers per uur sneller heeft doen vliegen. Hiervan hebben de duiven uit de overvlucht dus langer kunnen profiteren. Althans dat is de theorie, echter dit maakt de prestaties van deze duiven er niet minder om. Een dagfondvlucht met een afstand tussen de 590 km en 650 kilometer waarvan de eerste 450 kilometer met een kalme tegenwind moet worden afgewerkt finishen met snelheden die de 80 kilometer per uur (gemiddeld) benaderen is voorwaar geen kattenpis.

Jos Nijman en Eduard Jan Schutte heffen het glas op de overwinning

De winnende duif is van losser Jos Nijman uit Heemskerk. Jos steekt veel tijd in zijn sport en ook de sport van anderen door wekelijks de duiven te lossen. Daarnaast is hij een fanatiek liefhebber die probeert het onderste uit de kan te halen. Zijn ‘048’ bezorgt hem hetzelfde plezier dat ik vorige week mocht meemaken (of misschien zelfs iets meer omdat het een NPO dagfondvlucht betrof). De winnende duif in de regio Noord is voor de heren Peter en Martijn Regtop uit Den Helder die hun herstart ‘op de tuin’ belonen met een 1e prijs!

De eerste liefhebbers per rayon:

Rayon A:             Combinatie Regtop, Den Helder                        1301,679 mpm

Rayon B:              Jos Nijman, Heemskerk                                      1311,277 mpm

Rayon C:              Gerard Dekker, Assendelft                                  1305,590 mpm

Rayon D:             Fam Vijzelaar, Lutjebroek                                    1279,382 mpm

Rayon E:              Comb. Pouw, Nederhorst den Berg                    1277,670 mpm

Rayon F:              Beekman-Tilmans, Aalsmeer                               1293,348 mpm

Teletekst Vierzon.jpeg

In de vroege ochtenduren arriveerden ook nog de overnachtfond duiven die vrijdagmorgen om 7:00 uur gelost waren in Cahors. Een ochtendlossing dus, maar wel eentje die voor de liefhebbers uit Noord Holland feitelijk net een uurtje te laat gelost werd want geen enkele duif kon de grens tussen Noord- en Zuid Holland in de avonduren slechten. Op de dag van lossing arriveerden er nog wel zo’n 20 duiven in Zuid Holland. Je kunt je dan ook afvragen of een ochtendlossing met een kalme tegenwind wel eerlijk is met de gekozen lostijd. Donderdag na het inkorven voor Vierzon bespraken we aan de bar al bovengenoemd scenario en het kwam helaas precies uit. Ik vraag me oprecht af wie de beslissing neemt en de lostijd vaststelt. Objectief gezien zou dit iemand moeten zijn die niet woonachtig is in de Sector.

Goed, de eerste duiven van Cahors arriveerden zaterdagmorgen vroeg. Ook hier pakte de achterhand beter dan de voorhand. Echter zonder dat hiervoor een concrete verklaring valt te geven. De snelste was voor IJsbrand Kaptein uit Akersloot die toch een goede dag had want hij klokte ook de snelste duif van Pau ZLU. Echt een specialist op de ochtendlossing. Ook hier de snelste liefhebbers per rayon.

Rayon A:             IJsbrand Kaptein, Akersloot                                   964 mpm

Rayon B:              W. Meijling, Beverwijk                                            910 mpm

Rayon C:              Ben van de Peppel, Wormer                                   948 mpm

Rayon D:             Fre de Boer, Bovenkarspel                                       933 mpm

Rayon E:              Arie Pastor, Amsterdam-Noord                             906 mpm

Rayon F:              Gebr. Jacobs, Nes aan de Amstel                           931 mpm

Omdat niet alle uitslagen van de vlucht vanuit St. Vincent vorige week beschikbaar waren ook nog de winnaars van deze vlucht.

Rayon A:             Ed Maat, Limmen                                                      870 mpm

Rayon B:              Comb. Hoogeboom, Heemskerk                            879 mpm

Rayon C:              Vokko Brugge, De Rijp                                             891 mpm

Rayon D:             R. Visser, Grootebroek                                              890 mpm

Rayon E:              Nico Tetteroo, Purmerend                                       874 mpm

Rayon F:              Rinus Lagerberg, Nes aan de Amstel                     915 mpm

 

OP EIGEN HOK:

Was het ook geen week als alle anderen doordat voor de tweede achtereenvolgende maal de rayonoverwinning in rayon F behaald werd. Even zag het er zelfs naar uit dat de tweede achtereenvolgende afdelingszege zou worden geboekt. Echter de oplopende wind speelde mijn eerst aankomende duif, Edmee, een beetje parten. Haar snelheid van 1293 mpm was voor de concurrentie in de directe omgeving naar verhouding verschroeiend hard, maar voor de overvlucht goed te ‘handelen’. Uiteindelijk klasseerde ze zich als 6e over de gehele afdeling en als 5e in Zuid. Dus wederom teletekst.

www.janbreed.nl

Ook niet alledaags was het feit dat ik al mijn 24 gezette duiven binnen 1 uur en 8 minuten na de eerste duif zag thuiskomen. Ze stonden zelfs een tijdje allemaal in de uitslag. Toen het finale klassement werd opgemaakt klasseerden er zich 15 van de 24 in rayon F en 17 van de 24 in de afdelingsuitslag.  Kortom een vluchtweekeinde waarover ik niet anders dan tevreden kan zijn.

Komende week zal ik proberen de doffers in gang te schieten en de jongen te drachten. Eerst nog even 3 stukken schrijven voor Het Spoor!

Tot volgende week!

Michel Beekman