Uitgesteld

Uitgesteld

Maandag 25 mei 2015. Een uitgesteld weekstuk deze week. De reden hiervoor is bijna gelijk aan de titel namelijk de uitgestelde vluchten van dit weekeinde. Hierdoor kwamen de duiven op zondag en aangezien de uitslagen pas laat beschikbaar waren betekende dit ook een uitgesteld weekstuk.

Een kort weekstuk bovendien omdat er ook nog een korte reportage geschreven moet worden over de winnaar van de eerste dagfondvlucht vanuit Chateaudun, de combinatie (Ruud) Moes uit Zaandam. Gelukkig is het 2e Pinksterdag en kunnen de schrijfwerkzaamheden eveneens makkelijk worden uitgesteld al wacht de deadline van ‘Het Spoor’ natuurlijk niet.

Uitgesteld werden dus ook de vluchten en naar mijn bescheiden mening bleek dit voor de tweede achtereenvolgende week een prima zet. De weergoden maken het de lossers de laatste weken overigens bepaald niet makkelijk. De hele week is het mooi weer maar op zaterdag komt er net weer een front langs.

Zo ook dus deze week. Ditmaal bleek het een wel heel vervelend front met een frontale inversie en een windsprong dat lossers en dus duiven in de weg zat. Aan beide zaken hebben duiven een hekel. Alle recente grote rampvluchten hebben zich namelijk voor gedaan door fronten al dan niet in een combinatie met een windsprong (een verschijnsel dat tijdens de passage van een front doorgaans de wind in korte tijd een flink stuk ruimt waarbij windruimingen van 90 tot 120° niet ongewoon zijn).

Als de duiven een front moeten passeren verloopt de vlucht verstoort, denk hierbij aan de rampvluchten van 7 juni 2014 maar vooral aan het beruchte rampweekeinde van 28 juni 2014. Als het front boven de losplaats ligt vertrekken de duiven overigens niet maar lijken de gevolgen minder catastrofaal qua verliezen. Al zorgt dit natuurlijk wel voor een draak van een vlucht en een dito uitslag.

Gelukkig zijn de meeste fronten op de satellietbeelden en weerkaarten goed te zien en hebben de lossingsverantwoordelijken genoeg leergeld betaald om nu zeer adequaat te handelen. Ondanks druk van onwetende liefhebbers, die uit het raam kijken en een streepje blauwe lucht zien en dan hun duiven gelost willen zien, besloten ze namelijk al vroeg op zaterdag de vlucht uit te stellen. Een goede beslissing die op zondag beloond werd met twee prachtige vluchten.

Het weer was op zondag namelijk prachtig, een blauwe lucht met in Nederland een Westelijke wind en onderweg een kalme wind uit Noordelijke richtingen.

In de ochtenduren was de wind onderweg nog zeer zwak want de duiven die op Feluy gelost werden bereikten maar liefst een snelheid van 1493 meter per minuut! Een snelheid waar lang niet iedereen op gerekend had. Door het mooie weer zal menigeen wel al in de tuin of op het dak gestaan hebben maar toch zullen de meeste melkers geschrokken zijn van de snelheid waarmee hun eerste duif kwam aanstuiven. Vooral op de voorhand natuurlijk want daarna werk de tamtam (die in Duivenland tegenwoordig ‘App-groep’ heet) zeer snel.

Zelf werd ik hierdoor overigens ook ‘gered’. Door de ‘App-jes’ uit Zuid Holland dan wel te verstaan. Hier gingen de snelste duiven 1413 mpm  van Peronne (bij Willem de Bruijn) . Deze wake-up call zag ik echter pas rond 10:50 uur. Snel nog even twee sportvrienden geïnformeerd ‘dat ze hard konden gaan’.

De vroegste duiven van Feluy vielen uiteindelijk in de gemeente Aalsmeer (bestaande uit Aalsmeer en Kudelstaart). Van de 14 eerste duiven van het Afdelingsconcours kwamen er 11 uit het veilingdorp. De drie snelste duiven (!!!) waren van Cees van Vliet uit Kudelstaart. Cees is sinds jaar en dag een topper, een echte Vitesse-Midfond-speler in hart en nieren. Hij toonde dit maar weer eens op Feluy. In het sterke rayon F klokte hij er namelijk maar liefst 5 bij de eerste 10 (waarbij er ook nog eens 4 stonden van  Cor Buis, het andere tophok uit Aalsmeer).

Cees van Vliet voor zijn oude hok op een archieffoto

Door de geringe invloed van de wind vielen de verschillen in snelheid tussen de verschillende rayons mee. De winnaars (opvallend genoeg allemaal echte topspelers):

Rayon A: Lex Udo en Steef Duijn, Heiloo – 1482 mpm

Rayon B: Gerard Tervoort en Frits Hasert, Haarlem – 1488 mpm

Rayon C: Nico de Jong, Zaandijk – 1476 mpm

Rayon D: Marco Braspenning, Wieringerwerf – 1464 mpm

Rayon E: Jan en Piet Schutte, Amsterdam – 1479 mpm

Rayon F: Cees van Vliet, Kudelstaart – 1493 mpm.

Door de hoge snelheden op Feluy was het lastig om te bepalen hoe laat de eerste duiven vanuit Chateaudun zouden arriveren. Door de afstand en de opstekende wind zou de snelheid natuurlijk gaan dalen maar de vraag was met hoeveel. Uiteindelijk bleek dit met bijna 200 mpm want de winnende duif van de combinatie Moes uit Zaandam vloog 1295 mpm. Menig melker zal dan ook zenuwachtig rond het hok hebben lopen drentelen waar de duiven toch bleven.

In de uitslag is goed de invloed van de opstekende Westen wind terug te zien. Een wind die af en toe wat ruimde naar Westzuidwest. De Oostelijke kant van de afdeling pakt beduidend beter dan de Westkant. Ook het midden van de afdeling pakte naar verhouding beter dan de voorhand hetgeen logisch is met opstekende meewind.

De duiven hadden het toch lastiger dan gedacht want de concoursduur bedroeg al met al toch zo’n 60 minuten. De duiven kwamen overigens wel prima naar huis want verliezen waren er eigenlijk niet.

De winnaars per rayon.

Rayon A: Cees Nagel, Den Helder – 1247 mpm

Rayon B: Combinatie Wanja en Gabriel de Waard, Velsen Noord – 1265 mpm

Rayon C: Combinatie Moes, Zaandam – 1295 mpm

Rayon D: Anne van Meerkerk, Beets – 1291 mpm

Rayon E: Ton Snoek, Volendam – 1292 mpm

Rayon F: Peter en Mike Bosse, Uithoorn – 1278 mpm

OP EIGEN HOK

Was het een zondag met wisselende stemmingen om deze term nogmaals te gebruiken. Op de vlucht vanuit Feluy viel het aanvankelijk in de club tegen 5e duif (achter 4 van Cor Buis) en 31 van de 49 in de prijzen. Overigens met een zuivere Heremansduivin gekweekt door Piet Rol uit Amsterdam Oost. In groot verband viel het daarentegen erg mee,  12e in het rayon tegen 1650 duiven en 25 in de punten.

Op de vlucht vanuit Chateaudun was het beeld omgekeerd. In de club viel het mee met een 1e en 10 van de 14 in de prijzen, maar in het rayon viel het zwaar tegen (29e tegen 1351 duiven). Wel 10 van de 14 in de prijzen maar de 2e en 3e duif zaten helemaal te laat. Zo goed als we ’s morgens in de club pakten zo slecht was het ’s middags.

Alle duiven kwamen ook echt uit de verkeerde richting (uit het Oosten dus het binnenland). Dit doet mij besluiten toch niet in te grijpen. Het is daarvoor ook al een beetje te laat in de week en misschien is het wel beter om gewoon vast te houden aan het systeem. De twijfel blijft echter knagen. Het gaat al een paar weken niet slecht maar een echte kopduiven kan ik maar niet draaien.

Misschien moet het weer voor mij hok nog eens wat mooier worden. Als ik goed draai kan ik de duiven altijd in korte broek verzorgen en deze kon tot op heden alleen gisterenmiddag uit de kast gehaald worden. Helaas kan hij daar gezien de voorspellingen wel weer voor even in terug.

Afwachten maar weer.   Volgende week weten we meer ….

Tot dan,

Michel Beekman