Van de hak op de tak

Van de hak op de tak

Zondag 19 juni 2016. De klok wijst al ruim naar 22:00 uur aan. Het was weer een lange inspannende dag. Duivensport op zondag went in mijn geval nooit. Ik wil graag de zondag lekker kunnen rommelen na een vluchtdag op zaterdag. Dit laatste is bij ons in de afdeling al 4 weken niet het geval. Door slecht weer vliegen we helaas al 4 weken op zondag en dit keer zelfs na een inkorving op donderdag.

Een onnodige 3 nachten mand als je het mij vraagt. Het was de hele week al zichtbaar dat er op zaterdag moeilijk gelost zou kunnen worden, dus keek ik afgelopen woensdag en donderdag met enige regelmaat op de website van de afdeling. Ik verwachtte een verschuiving van beide inkorfdagen, d.w.z. oude duiven vrijdag inkorven en de jonge duiven op zaterdag. Echter logica en consequent beleid zijn in duivenland ver te zoeken want de verschuiving kwam er niet. Waarschijnlijk heeft men er nooit aan gedacht om de jongen duiven door te schuiven naar zaterdag en zonder deze beweging was inkorven voor de oude duiven op vrijdag ook niet mogelijk. Jammer, een gemiste kans en het toont maar eens te meer aan dat er qua beleid vaak van de hak op de tak gesprongen wordt.

Nu wil ik niet al te streng zijn voor de bestuurders want we moeten blij zijn met iedere vorm van vrijwillige inzet voor het algemeen belang maar ook uit het gedoe met de site blijkt een “hak op de tak beleid”. Andere jaren waren er nooit problemen maar dit jaar was/is de lossingspagina geheel onbereikbaar op het moment suprême. Enkele weken suggereerde ik (en anderen) al om een Facebook pagina te openen om zo het probleem van de slechte bereikbaarheid te omzeilen. Zoals gebruikelijk moet het dan eerst nog een paar weken misgaan voordat er dan toch actie volgt. Vanaf gisteren middag was daar plotseling een eigen pagina voor Duivensport NH op Facebook. Het leed van de slechte bereikbaarheid en dus het gebrek aan informatie was gelijk geleden. Daarom bij deze nog een ongevraagd advies. Snel het tijdelijke karakter van deze pagina veranderen in een definitieve status. Wellicht vergezeld van een instructie hoe op Facebook te werken voor de liefhebbers die hier niet mee bekend zijn.

Ook erg “van de hal op de takkerig” was de gang van zaken rond de enige opleervlucht van de jonge duiven in afdelingsverband. Er werd dus niet verdaagd qua inkorving en vervolgens vergat men om de jonge duiven een dagje over te laten staan. In tegenstelling tot de afdeling Zuid Holland die wel dit moedige besluit nam, werden de jonge duiven van de rayons B, E en F eerst terug gereden vanuit Bergambacht naar Alphen aan de Rijn (nog slechts 20 kilometer voor de voorhand) om vervolgens de rayons E en F met een verschil van slechts 5 minuten te lossen om 15:20 en 15:25 uur (als ik de tijden goed onthouden heb want ze zijn nergens meer terug te vinden). Een en ander komt erg geforceerd over en een lossing van een eerste vluchtje ruim na 15:00 uur is verre van ideaal voor de junioren … In onze club had niemand mee dus ik heb geen idee hoe de vluchtjes zijn afgelopen …

Ook is het natuurlijk te gek voor worden dat de onderkant van de afdeling nu slechts een enkel vluchtje van zo’n 20 kilometer gehad heeft voordat de eerste wedvlucht op het programma staat. Op de sociale media ventileerde ik al mijn mening dat het het afdelingsbestuur zou sieren als ze zouden ingrijpen. D.w.z. de vlucht van komend weekeinde aanwenden als laatste drachtvlucht. Gezien het feit dat we twee weken achter elkaar Minderhout op het programma hebben staan moet dit geen enkel probleem zijn …. Door deze actie zouden alle jonge duiven gewoon nog een reële kans krijgen om te oefenen …..

Ook dit stukje springt een beetje van de hak op de tak omdat er gewoon veel onderwerpen te behandelen zijn.  Zo zijn de vaste volgers van dit wekelijkse epistel nog verstoken gebleven van de rayonwinnaars van de vlucht vanuit Chateaudun. Deze vlucht verliep overigens vrijwel identiek aan hetgeen ik in mijn vorige weekstuk schreef/voorspelde. De eerste duiven zeilden net tussen alle buien door. Degenen die wat later kwamen hadden overigens minder geluk.

De winst viel in Velserbroek bij Bas Thiele. De man achter de DHP producten weet vrijwel iedere jaar wel een of meerdere knaluitslagen neer te zetten en dit keer gebeurde het op een NPO-vlucht. Zijn tweejarige duivin wist de kaap van de 1500 meter per minuut als één van de twee duiven in de afdeling te slechten door een gemiddelde snelheid van 1508 mpm af te laten drukken. Best knap gezien de windrichting en het lastige weer onderweg.

De winnaars per rayon:

Rayon A: A. Hendriks, Den Helder, 1463 mpm

Rayon B: Bas Thiele, Velserbroek, 1508 mpm

Rayon C: Combinatie Moes, Zaandam, 1494 mpm

Rayon D: F. & F. Sikkelerus, Zwaag, 1455 mpm

Rayon E: Rene Bos, Volendam, 1458 mpm

Rayon F: Martin van der Voort, Amsterdam, 1502 mpm

Deze week stond alweer de vierde Midfondvlucht van het seizoen op het programma. Pont St. Maxence is een vaak bezochte losplaats maar door het inkorten van de vlucht van 2 weken geleden was het de eerste keer dit jaar dat de duiven er daadwerkelijk gelost werden.

Het was gezien de windrichting lastig te schatten hoe laat de duiven zouden arriveren. Zouden ze tegen de 90 kilometer per uur vliegen of zou er teveel Noord in de hoofdzakelijk Westen wind zitten waardoor de snelheid niet boven de 80 kilometer per uur zou komen? Het werd er zoals wel vaker “iets tussen in”. De winnende doffer vloog net geen 85 kilometer per uur. De winnaar huisde op de hokken van Jos Nijman uit Heemskerk. Gezien de windrichting toch wel enigszins verrassend. Op voorhand werden de vroege duiven niet aan de kust verwacht en zeker niet in het midden van het kustgebied.

Wellicht hebben buien op de gebruikelijke vlieglijn er voor gezorgd dat de duiven een Westelijkere koers gekozen hebben. Sommige duiven zagen er bij thuiskomst overigens bijzonder verfomfaaid uit. Ook zijn er toch nog her en der wel wat duiven achter. Gek genoeg kwam er na het uitslaan (zo rond 15:00 uur voor de verenigingen die nog het klassieke systeem van het volgende hele uur na de eerste duif hanteren) geen duif meer door. Hopelijk zakken de duiven morgen nog af, al belooft de weersvoorspelling niet veel goeds.

Zoals gezegd de meeste vroege duiven vielen in het Westelijk deel van de afdeling en dat is ook af te lezen aan de snelheden van de rayon winnaars.

Rayon A: Combinatie Udo-Duijn, Heiloo, 1411mpm

Rayon B: Jos Nijman, Heemskerk, 1414 mpm

Rayon C: Janus en Jannes Kat, Westzaan, 1407 mpm

Rayon D: L.M. Ruyter, Slootdorp, 1372 mpm

Rayon E: Jan en Piet Schutte, Amsterdam , 1403 mpm

Rayon F: Jaap Könst, Aalsmeer, 1411 mpm

????????????????????????

Behalve de vlucht vanuit Pont stond ook nog de klassieker der klassiekers vanuit St. Vincent voor de meerdaagse fondliefhebbers op het programma. De winnende duif in Noord Holland en zelfs in de hele sector II werd geklokt in Alkmaar. Krasse knar Jaap Luitjes was vele jongere melkers weer eens te snel af. Zijn supercrack, de NL2012-1477064, bewees weer eens wat voor topper het is. Na het Duifkampioenschap Marathon in de fondclub Noord Holland in 2015 behaalde hij nu de zege in de sector!

De snelste van de lossing viel in Breda bij Frank Zwiers. In januari 2014 bezocht ik de toen nog coming-man al eens samen met sportvriend Henri. Inmiddels 2 jaar later is de coming-man getransformeerd in een nationale vedette die dit nog maar eens onderstreept met de droomzege op St. Vincent.

 

OP EIGEN HOK

Was ik afgelopen week full time duivenmelker! Aan de vooravond van het jonge duivenseizoen nam ik in het verleden altijd 2 weken vakantie en in de regel pakte dit wel aardig uit. Deze weken werden dan aangewend om de duiven ’s morgens te laten trainen en ’s middags op te leren. De laatste 2 jaar kwam het er echter niet van om vrij te plannen in juni. Wellicht mede hierdoor gingen de jonge duivenseizoen van 2014 en 2015 de mist in.

Omdat er dit jaar toch echt ervaren aanvulling van mijn oude vliegploeg moet komen pakte ik mijn oude systeem weer op. 2 Weken vrij in juni. De eerste week werd gebruikt om de training te intensiveren en de afgelopen week dus om de duiven op te leren.

Ondanks dat de weergoden niet echt meewerkten werden de 190 jongen en jaarlingen van 2015 (die niet eerder gespeeld werden) toch 6 van de 7 dagen weggebracht. Omdat ze bij het hok niet weg wilden trekken werd maandagmiddag begonnen met een vluchtje van slechts 1 kilometer. Op dinsdag waren dit er 3, op woensdag 5, donderdag stond een vluchtje van 7 kilometer op het programma en vrijdag waren dit er 10. Op zaterdag kon er door het moeilijke Weer en de late lossing van de oefenvlucht van de afdeling NH niet gereden worden. Vandaag, zondag, werd na de thuiskomst van de oude duiven de meute nogmaals ingeladen. Ditmaal voor een vluchtje van 18 kilometer. Ondanks het donkere weer op alle losdagen komen de duiven redelijk vlot naar huis. Hopelijk lukt het komende week om ze nog een of twee keer weg te brengen …..

De oude dames gingen en-masse naar Pont St. Maxence. Ook de dagfondploeg die het op Chateaudun deed volgens verwachting, maar net niet vroeg genoeg vloog (zoals ik op voorhand al had aangegeven). Vandaag deden de jaarlingen voor de tweede maal op twee Midfondvluchten goed van zich spreken. De eerste 4 aankomende duiven vlogen vorig jaar slechts 2 vluchtjes.

Het blijft toch opmerkelijk dat duiven die het aanvankelijk zeer moeilijk hadden het steeds beter oppakken. Een bijzonder voorbeeld hiervan is een duivinnetje dat ik kocht van Herman Calon. Als jong haalde ik haar op in Geertruidenberg en 5 weken geleden haalde ik haar op in Eefde. Sindsdien vloog ze al driemaal goed in de prijzen en ditmaal dus bij de eerste 10 in ons sterke rayon. Ze was overigens mijn tweede duif want ze werd nipt geklopt door een andere jaarling duivin die uiteindelijk als 2e in de club en als 3e in het rayon werd afgevlagd. In beide spelvormen was good-old Jaap Könst weer eens de primus interparus. Een mooie prestatie aan de vooravond van zijn 81e verjaardag!

Teleurstellend is wel dat er ook deze week nog duiven achter zijn. Op dit moment ontbreken er nog 3. Geen grootheden maar toch heb ik gewoon graag alle duiven thuis. Overigens ontbraken er bij meer melkers duiven, ook bijvoorbeeld bij sterspeler Cor Buis (ditmaal 4e in het rayon) misten nog 2 duiven het appel. Hopelijk zakt er nog wat af. Dit gebeurde vorige week ook met mijn 2 laatkomers van Chateaudun dus nog niet alle hoop is verloren. Afwachten maar weer.

Tot volgende week!

Michel Beekman