Verhitte gemoederen

Verhitte gemoederen

Maandag 16 september 2013. De riem is er bij mij even af. Wat duiven houden betreft dan. Na de laatste vlucht van afgelopen zondag vanuit Nijvel (waarover later meer) is het de komende twee maanden even ‘kalmpjes aan’. Natuurlijk blijf ik mijn gevleugelde vrienden goed verzorgen maar dan zonder de druk om iedere dag drie ploegen duiven te trainen.

De laatste weken was dit geen eenvoudige opgave door het korten der dagen. Alles moest op een holletje. ’s Morgens konden de doffers pas om 7:30 uur los en dan valt het niet mee om voor 9:00 uur op het werk in Haarlem te verschijnen. ’s Avonds konden de duivinnen nog net aan vliegen juist voor het te ver zakken van de zon.

Afgelopen donderdag ging dit bijna mis. Op de laatste trainingsdag van het seizoen dreigde een groepje duivinnen vliegend de nacht in te gaan. Van de kleine 60 duivinnen landden er 35 om even voor 19:00 uur, maar de overige 25 bleven angstig vliegen. Steeds hoger en steeds angstiger. Steeds grotere rondjes ook, een voorbode voor nachtvliegen. Ik wendde mijn blik maar af …. Gelukkig vielen de duivinnen uiteindelijk tegen 19:30 uur …. Wel een opluchting.

Een zelfde gevoel maakte zich van mij meester toen ik vrijdag de duiven in de mand had zitten voor de vlucht vanuit Nijvel. Het is altijd prettig als het werk gedaan is. Zeker na een lang seizoen met veel (prestatie)druk.

De opluchting maakte op zaterdagmorgen direct plaats voor ergernis. Ik was behoorlijk in mijn wiek geschoten. Op de site van de afdeling stond namelijk dat niet Nijvel de losplaats was maar Meer …. De ergste losplaats die er is. Niet alleen verspelen we er altijd (te)veel duiven op. Ook is dit qua afstand veel te kort voor de voorhand (87 km). Voor de achterhand is dit qua afstand natuurlijk wel prima maar zoals menigeen weet woon ik in de voorhand.

De voornaamste ergernis kwam echter voort uit het tijdstip waarop bekend werd dat er van station gewisseld werd. Naar ik begrepen heb stond dit vrijdagavond omstreeks 21:00 op de site. Veel te laat natuurlijk! Vooral als er de hele week al slecht weer voor zaterdag voorspeld wordt en voor zondag goed. Iedereen zat te wachten op een berichtje over bijvoorbeeld het uitstellen van de inkorfdag. Vrijwel niemand rekende op een switch van losplaats.

Een bericht op Facebook leerde mij dat er bij vele melkers sprake was van onvrede. De gemoederen waren behoorlijk verhit. Ik heb zaterdag niemand gesproken die de keuze begreep. Zelfs sprak ik niemand die überhaupt in de keuze gekend was. Zelfs dagelijkse bestuurders waren niet op de hoogte van de verandering van losplaats!

Als schrijver die niet onnodig onrust wil zaaien stak ik mijn licht op bij een aantal direct betrokkenen. Duidelijk werd mij dat bij de keuze voor Meer geen sprake was van breed gedragen bestuursbesluit maar van een soloactie. Een slechte zaak! Vooral omdat dit leidt tot weinig consistent beleid.

Op Meer Jonge Duiven werd bijvoorbeeld de inkorfdag verschoven omdat er zaterdag archaïsch slecht weer voorspeld werd. Wat was er makkelijker geweest om dit voor Nijvel ook te doen. Indien men bang was om dit besluit te nemen  had men ook gewoon vooraf kunnen melden dat de kans op overstaan groot was, mede omdat de weersvoorspelling voor zondag behoorlijk goed was. Iedere liefhebber had dan zijn plan kunnen trekken …. Nu werd men geconfronteerd met een voldongen feit: een mogelijke lossing in Meer.

Gelukkig weigerden de weergoden afgelopen zaterdag mee te werken. Zware slagregens noopten de beslissers uit te stellen. Een verantwoorde keuze, in lijn met alle lossingen van de LC gedurende het gehele seizoen 2013. De LC heeft naar mijn bescheiden mening dit seizoen prima gelost ondanks de lang niet altijd simpele klimatologische omstandigheden.

Op zondag was het weer zoals voorspeld prima en konden de duiven om 9:00 uur in vrijheid gesteld worden. Ze kenden een perfecte vlucht. Onder een typisch Hollandse lucht maken de eerste duiven een snelheid van ruim 1442 meter. De snelste was van good-old Bert Braspenning uit Wijde Wormer! Over het algemeen kwamen de duiven prima en concoursduur bedroeg een minuut of acht. Beter kan vrijwel niet op de laatste vlucht van het seizoen …. En dat na alle het gedoe van de dag ervoor.

De winnaars per rayon:

Rayon A: Peter Beers, Alkmaar

Rayon B: Steef Duijn, Heemskerk

Rayon C: Bert Braspenning, Wijde Wormer

Rayon D: Anne van Meerkerk, Beets

Rayon E: Gebroeders Pouw, Nederhorst den Berg

Rayon F: Willem Klaverstijn Jr.

 

OP EIGEN HOK

Duurde het seizoen een week te lang. De duiven vielen kaal en bij de dagelijkse training vlogen de pluimen in het rond. Geen voorbode voor een goede vlucht. Hetgeen ook bleek afgelopen zondag. De duiven kwamen op een paar na gewoon te laat. De eerste twee waren nog goed op tijd maar hadden onvoldoende voorsprong om de tijd die verspeeld werd met het traditionele rondjes vliegen te compenseren. Gelukkig waren het wel duiven die bij de eerste 35 stonden. Uiteindelijk betekende het een 21e  en een 22e in het rayon F (tegen 1760) duiven. Helaas klasseerden zich maar 12 van de 101 duiven in de prijzen. Gewoon slecht maar het is slecht roeien met roeispannen vol gaten. Ook de getekenden deelden in de malaise. Geen punten in dit klassement. Jammer want met een goede uitslag zou alsnog de stap naar de 1e plaats in het eindklassement mogelijk geweest zijn. Nu lijken de gekende gebroeders Fanger gebruik te maken van de misstap van klassementsleider Johan van Ackooy.

Zo valt er nog iets te wensen voor komend jaar. Eenvoudig zal het niet zijn om de prestaties van dit jaar te verbeteren. Het blijft echter een nobel streven maar zoals gezegd eerst even een paar maandjes rustig aan ….

Tot volgende week!

Michel Beekman