Verliezen

Verliezen

Dinsdag 9 juli 2013. Weer een laat weekstuk. Debet hieraan was het ophalen van een vorige week verloren doffer. Hierdoor ontbrak simpelweg de tijd om het weekstuk te schrijven. Tegenwoordig maken we van het ophalen van iedere gestrande duif die op zondag moet worden gehaald een uitje. Er is in Nederland en omgeving genoeg te doen dus na het ophalen van de duif is het quality time voor het hele gezin. Zo heeft de duivensport ons dit jaar al op de nodige leuke plaatsen gebracht. Op een uurtje wordt dan niet gekeken en vaak zijn we zondagsavond laat terug.

Zo ook deze zondag, wederom naar België. Ditmaal zorgde de hoogspanning in de omgeving van Ruisbroek (gemeente Sint Pietersleeuw) nabij Brussel voor een volgend slachtoffer. Wederom een vleugel uit de kom van een talentvolle doffer. Door de zware omstandigheden zitten de duiven laag en gaan ze dwars door de hoogspanning die de duiven op hun route treffen. Onder Brussel hangt de hoogspanning precies op de vlieglijn en als ze dan laag zitten is het bingo. De jaarling in kwestie werd door een schoolmeester van straat gepakt en gebracht naar een kornuit van zijn overleden grootvader. Deze echte Vitesse liefhebber meldde de doffer keurig en verzorgde hem tot ik in de gelegenheid was hem te halen. De melker in kwestie was niet bepaald in de stemming want van Noyon waren op het moment van mijn bezoek nog veel duiven achter. Oud en jong. Ook zijn overbuurman die uiteindelijk voor het broodnodige oeroude doosje zorgde (ik was in de haast een mandje vergeten, zie foto) was niet in zijn hum omdat hij veel poulegeld verloor. Verliezen van poulegeld is iets dat wij in Noord Holland niet of nauwelijks meer kennen door het uitsterven van het poulen na de introductie van het elektronisch constateren.

Het oeroude doosje

Helaas weet vrijwel iedere melker in Noord Holland helaas wel wat verliezen is. De verliezen met de jonge duiven zijn namelijk dramatisch groot. Op de oefenvluchten ging het al moeilijk maar op de wedvluchten zijn de verliezen dramatisch. Na twee wedvluchten zijn sommige hokken gehalveerd, andere missen een derde van hun jongen. Sommige missen er minder, maar twintig procent is iedereen die ik ken minstens kwijt.

Veel duiven zijn op de dool. Dagelijks zitten er meerdere vreemde jonge duiven op het hok. Wat de oorzaak van de enorme verliezen dit jaar is valt moeilijk in te schatten. Is het het weer (te mooi met harde wind op te staart, en te mooi met een kalme Oostnoordoosten wind)? Komt het door het verduisteren (te kort voor de vluchten stoppen)? Of komt het gewoon door het gebrek aan ervaring? Afgelopen zaterdag  speelde ik op Duffel naast mijn toen nog 54 jongen ook 28 oude duivinnen. De eerste tien duiven die het hok bereikten waren duivinnen. Hierna klokte ik een jonge duif (uiteindelijk nog de vroegste in mijn club) en vervolgens kwamen er 17 duivinnen voordat er zich weer een jong meldde? Vreemd toch. De oorzaak zullen we echter wel nooit weten.

De duiven worden overigens gemeld in alle windstreken en vaak door particulieren. Het percentage gemelde jongen is wel opvallend laag. Van de kleine veertig die ik er zelf kwijt ben inclusief het opleren kreeg ik er tot op heden slechts vier op … Een voor mij doen ongekend laag aantal want ik ben gewend dat ik van minstens vijftig procent bericht krijg. De vraag rijst dus waar de duiven blijven. Verongelukken ze in grote getalen? Ik vermoed van niet want het aantal gewonde jonge duiven valt tot op heden mee. Verdrinken ze in grote getalen? Het zou kunnen gezien het geringe aantal duiven dat gemeld wordt. Echter de plaatsen waar de duiven opgevangen worden wijzen hier niet op. Vallen de duiven dan misschien ten prooi aan de roofvogels? Ook dit behoort tot de mogelijkheden. Vermoeide duiven vormen immers een makkelijke prooi. Het zou ook een verklaring zijn voor het geringe aantal duiven dat in de loop van de tijd nog zijn of haar weg naar huis vind …. Echter zeer vervelend blijft het wel. Ik ben ook bang dat het liefhebbers gaat kosten. De zo broodnodige aanvulling van het duivenbestand staat namelijk op menig hok onder zware druk …..

Ondanks de moeilijke vluchten zijn er natuurlijk ook winnaars. Op de twee nationale vluchten waren het goede bekenden van mij. In de ochtenduren zegevierde Richard van der Berg uit de Kwakel op Cahors en in de middag op de eendaagse nationale dagfondvlucht vanuit Chateauroux ging de zegepraal naar de gebroeders Frans en Hannie Fanger uit Badhoevedorp. Van beider prestatie staat er deze week een reportage van mijn hand in Het Spoor. Het toeval wil dat beide hokken vorig jaar ook tegelijkertijd een NPO-vlucht wonnen. Hieronder zoals inmiddels gebruikelijk de winnaars per rayon:

Duffel:

Rayon A: Sander de Graaf, Limmen

Rayon B: Bas Thiele, Velserbroek

Rayon C: Jon Siemons, Krommenie

Rayon D: Jelger Klinkenberg, Schermerhorn

Rayon E: Gerard Timmer, Purmerend

Rayon F: Harry van Pothoven, Amsterdam

Chateauroux:

Rayon A: H.C. Bosman, Sint Maarten

Rayon B: Carlo van Hazebroek, Haarlem

Rayon C:  Jan & Joke Kaman, Wormerveer

Rayon D: Anne van Meerkerk, Beets

Rayon E: Jaap en Mattie Tump, Landsmeer

Rayon F: Gebr. Fanger, Badhoevedorp

Richard van der Berg

Cahors:

Rayon A: Ed Maat, Limmen

Rayon B: Ysbrand Kaptein, Akersloot

Rayon C: Fred Kramer, Wormer

Rayon D: Ger Bijenhof, Middenmeer

Rayon E: Cor van Zanen, Edam

Rayon F: Richard van der Berg, De Kwakel

Op eigen hok

Was het weer een beetje afzien. Niet qua resultaat want dat ging best aardig. Op Duffel een losse flodder die zorgde voor winst in de club en een 29e tegen 3013 duiven in het rayon. Op Chateauroux wederom een podium vol in de club en een 7e in het rayon tegen 856 duiven. In de afdeling was het goed voor een 20e tegen 5097 duiven. Het afzien gold dus niet de resultaten maar de verliezen. Op Duffel bleven er weer 17 youngsters achter terwijl op Chateauroux de schade bestond uit een doffer en een duivin. Echter een andere duivin stierf kort na thuiskomst op maandag. Laat dit nu net mijn eerste van Morlincourt zijn en de duivin die nog onderweg is de derde van diezelfde vlucht zijn. Au …

Duivensport is echter incasseren dus we vegen de scherven maar weer bijeen. Op woensdag en donderdag de jonge duiven nog maar eens lappen. Kijken wat dit brengt. Zoals altijd dus afwachten maar weer ….

Tot volgende week!

Michel Beekman