Vogelgriep, najaarskweek en geringe deelname op de dagfond

Vogelgriep, najaarskweek en geringe deelname op de dagfond

Zondag 10 juli 2022. Afgelopen week werd ik “opgeschrikt” door het bericht dat er in Noord-Holland ook vogelgriep geconstateerd was. Namelijk in het dorpje Watergang. Hiermee kwam de vogelgriep figuurlijk dichtbij want nu werden/worden er ook liefhebbers getroffen met wie ik jarenlang de degens kruiste. Natuurlijk voelde ik ook mee met de andere liefhebbers in het land, die eerder getroffen werden, maar het hemd is natuurlijk nader dan de rok.

Hopelijk lukt het de NPO in samenwerking met andere bonden komende winter om de verantwoordelijken in Brussel te overtuigen van de zinloosheid van een maatregel als deze. Het instellen van schutskringen, vervoersverboden, etc. lijkt mij überhaupt nutteloos als de besmetting letterlijk uit de lucht kan komen vallen. Een wilde vogel houdt zich namelijk niet aan welke afbakening van een gebied dan ook.

Vervoersgebied Watergang

Het deed mij echter onmiddellijk terugdenken aan die keer dat ik ook last had van de vogelgriep in de “nabijheid” van mijn hok. Ik moet eerlijk toegeven dat het jaar mij ontschoten was. Ik herinnerde mij echter nog wel dat de najaarskweek, die ik dat betreffende najaar deed, erdoor belemmerd werd. Niet de kweek zelf, maar het uitwennen van de jongen diende te worden uitgesteld omdat het destijds niet was toegestaan om duiven uit te laten.

Ook was het niet fijn voor andere randzaken, maar in het algemeen stond de overlast in geen verhouding tot de narigheid die de duivenmelkers die woonachtig zijn in een schutskring nu treft. Voor degenen die nogmaals willen lezen hoe ik één en ander destijds beleefde hierbij de link: Vogelgriep best wel een beetje lastig | Beekman-Tilmans

Op dit moment is vooral de timing ronduit dramatisch. Er kan letterlijk geen kampioenschap meer worden afgemaakt. Het spel met de oude duiven is in zijn geheel naar de vaantjes, terwijl ook aan de eerste jonge duivenvluchten niet kan worden deelgenomen. Geen jongen kunnen spelen in deze tijd van het jaar is verre van ideaal. Al bieden de navluchten natuurlijk nog enig soelaas.

Ook heb ik begrepen dat de afdeling Noord-Holland voornemens is om extra vluchten te organiseren om de jonge duiven alsnog te kunnen inlassen.  Het zou een goede zaak zijn, ook met het oog op toekomstige verliezen in het seizoen 2023. Niet goed opgeleide jongen spelen is namelijk vragen om verliezen.

Als ik het goed uitgerekend heb zou er op 5 augustus een mogelijkheid moeten zijn om te kunnen inkorven voor een oefenvlucht (op zaterdag 6 augustus). De aansluiting naar de reguliere vluchten wordt dan wel een beetje moeilijk gezien het feit dat de eerste toer van de jongen reeds Quievrain vliegt en de meeste jonge duiven uit het getroffen gebied nog nauwelijks oefenvluchten gehad zullen hebben. Wellicht biedt een vlucht vanuit Hank (en/of omgeving) een oplossing. Plus de week erop een midweekse vlucht vanuit Duffel of zo. Bij een niet te ongunstige wind zouden de duiven dan wellicht alsnog op Niergnies (13/8) gespeeld kunnen worden. Of anders op de natoervlucht vanuit Roosendaal, voor de minderen dapperen.

Najaarskweek. Echter u zult het geloven of niet maar juist gisteren kreeg ik een vraag van een jongere melker over mijn ervaringen met de najaarskweek. Deze enthousiaste melker uit het Oosten van het land vroeg mij naar mijn ervaringen met de najaarskweek. Eén van de vele experimenten die ik deed om een beetje balans te vinden in het overvolle duivenseizoen. En een beetje daarbuiten, al leert mijn huidige bestaan mij dat ik hierin in hoge mate tekortschoot.

Ik antwoordde hem het volgende.

Je zult het niet geloven maar ik moest er gisteren nog aan denken. Aanleiding was de schutskring voor de vogelgriep in Noord-Holland die ook een deel van Amsterdam treft. Ik dacht hieraan omdat ik na mijn najaarskweek geconfronteerd werd met een ophokplicht. Iets dat nu gelukkig niet het geval is, maar mij destijds noopte de jongen 4 weken binnen te houden. Het deed mij afvragen in welk jaar het was maar door je vraag weet ik het weer. In 2014 dus.

Terug naar je vraag. Het is niet gek om te doen want na het seizoen, verzeker je van een paar extra jongen van de duiven die in het seizoen goed draaiden. Vooral als je niet uit de vliegers kweekt in het voorjaar (of hoogstens een paar eitjes verlegt zoals ik deed) is het een extra kans op jongen van de betere duiven. Ook brengt het de duiven meer terug naar de natuur, na een heel jaar op weduwschap.

Wel zijn er een aantal voorwaarden die ik niet helemaal goed ingevuld had.  De belangrijkste is voldoende ruimte. Je moet eigenlijk een extra hokje hebben voor de jongen zodat je ze ongestoord kunt uitwennen en waar je ze bij voorkeur heel het komende seizoen kunt huisvesten. Zodat ze de andere duiven letterlijk niet in de weg zitten. Iets dat ik niet goed geregeld had. Ze zaten bij mij de hele winter in een open volière voor het hok van de doffers. Hoe ik ze in het seizoen 2015 gehuisvest heb, weet ik eigenlijk niet meer zo goed. Vermoedelijk tussen de jongen, die ik toch volop kweekte.

Overigens hadden de oude duiven waarmee in het najaar van 2014 gekweekt was er weinig last van in 2015, want het was één van mijn betere jaren. Wel kwamen ze wat trager door de rui en kun je ze niet te vroeg voor het nieuwe seizoen koppelen. Ik deed dit pas eind Januari, begin Februari dus voor mij was dit geen probleem.

Echt veel goede duiven heb ik er niet aan overgehouden. Mede doordat ik er door een opkomende mist een behoorlijk aantal verspeelde bij het loslaten. Dit is een ander aspect waarmee je rekening moet houden. Je moet ze op open hok kunnen houden in de eerste maanden als je niet dichtbij huis werkzaam bent.

Ook moet je nadenken of en hoe je ze wilt spelen. Volgens mij deed ik dit pas op de jonge duiven vluchten. Als ik het weer zou doen, zou ik ze spelen op de tweede Tour van de Vitesse. Ze zijn dan ongeveer een half jaar oud. Dit betekent wel dat je ze zelf moet opleren.

Uiteindelijk heeft er één mijn verkoop gehaald als ik het mij goed herinner.

Kortom, mits je kunt voldoen aan de voorwaarden is het goed te doen en maakt het de winter leuker omdat je iets meer om handen hebt. Hier moet je natuurlijk wel weer zin in hebben en ook tijd voor hebben.

Zoals u kunt lezen zie ik er nog steeds positieve kanten aan, vermits goed uitgevoerd. Iets dat menig overnachtfondspeler al jaren doet. Al lijken veel aanhanger van deze wijze van kweken ook op hun schreden terug te keren. Of ze zijn zo dapper om de jongen van eind vorig jaar al op de Dagfond te spelen. Iets dat bijvoorbeeld de combinatie Baas en Berg uit de Kwakel deed met hun zomerjongen. Deze zagen nauwelijks mand in 2021, maar kregen een gedegen opleiding in 2022. En met succes want gisteren klokten ze de tweede in de afdeling Noord-Holland vanaf Chateauroux.

Wie wil meer lezen over mijn ideeën over de najaarskweek verwijs ik graag naar het artikel van 26 Oktober 2014. Najaarskweek | Beekman-Tilmans

Weinig deelname Dagfond. Overigens viel mij de deelname aan de Dagfond deze week vies tegen. Alleen in de afdeling Zuid-Holland werd nog een redelijk aantal duiven gespeeld, maar ook daar is 5.700 duiven op de vierde dagfondvlucht van het seizoen veel te weinig. Gek genoeg viel de terugval in deelname in Noord-Holland nog wel mee. Ondanks het vervoersverbod waren dit er nog ruim 2.400. Een aantal dat normaal gesproken op de laatste vlucht wordt ingekorfd.

Helemaal dramatisch waren de aantallen in Zeeland (1.843 duiven) en Limburg (1.390 duiven). Nog niet zolang geleden waren er verenigingen die dit soort aantallen duiven inkorfden op de eerste vlucht van een onderdeel.

Waar in Limburg nog gewezen kan worden op het overvolle programma met onder andere een eigen kampioenschap “Grote Fond”, is de deelname in Zeeland ronduit zorgwekkend. Ook erodeert het de term NPO-vlucht in hoge mate. Een vroege duif blijft prachtig maar tegen zo’n geringe deelname is de titel “1e NPO” die door veel liefhebbers gebruikt wordt een beetje een vlag op een modderschuit.

Overigens was het nergens erg best. Zie het volgende lijstje. Brabant 2000: 2.256 duiven, Oost-Brabant: 2.315 duiven, Midden-Nederland: 2.655 duiven, GOU: 3.768, Oost-Nederland: 3.074 duiven, Noordoost-Nederland: 2.740 duiven en Friesland: 3227 duiven. Al bij al kan er geconcludeerd worden dat de duivensport, en in het bijzonder de Dagfond, het moeilijk heeft. Wellicht was het voorspelde weer voor veel liefhebbers een reden om hun favorieten thuis te houden? Of zijn het de hoge(re) kosten en/of de geringe kans op succes die de deelname zo drukten?  Zeker bij pittige omstandigheden zoals gisteren?

OP EIGEN HONK

Is het een beetje leeg. Dochterlief is voor vijf weken terug naar Nederland, dus is het letterlijk stil in huis. Om de stilte te doorbreken heb ik over twee weken maar weer een klein binnenlands tripje geboekt. Pulau Pangkor zal de bestemming voor twee nachtjes zijn. Een eilandje aan de Westkust. Niet ver en niet super “bounty-achtig”, maar wel gewoon lekker er even een paar daagjes tussen uit.

Maleisië is in dat opzicht ook een prima land, want de zon schijnt vrijwel altijd en het verblijf kost niet veel. En we leven maar één keer, dus tracht ik er zoveel mogelijk van te genieten.

Tot een volgende keer,

Groet,

Michel