Wat als ……

Wat als ….

Zondag 11 augustus 2013. Een rustig weekeinde. Dat mocht ook wel eens want na de drukke weken die achter ons liggen. Het is wel eens prettig om de oefen- en wedvlucht in de (late) ochtenduren / vroege middaguren te kunnen afhandelen. De oefenvlucht vanuit Zevenbergsche Hoek moest nog wel even wachten door wat te zware bewolking maar met een lossing om 10:30 en 10:45 uur arriveerden de duiven ruim voor het middaguur. De duiven van de rayons A en B die gelost werden in Numansdorp konden zelfs nog een half uurtje eerder op de vleugels. Waarom er gekozen is voor twee verschillende losplaatsen is mij niet helemaal duidelijk. Natuurlijk de kust lost liever aan de kust maar of het verschil van een kilometer of 15 de doorslag geeft waag ik te betwijfelen.

De duiven van de africhting kwamen goed. De ouden stoven naar huis, de late(re) jongen volgden vlot zonder al te grote te verliezen.

De duiven van de africhting arriveerden op mijn hok een klein uurtje voor de eerste jonge duif van Morlincourt. Op de hokken waar echt goed gedraaid wordt met de jongen was het gat iets je kleiner. Ook de junioren die voor de punten vlogen kwamen gezien de afstand en wind vlot naar huis. Voor het eerst sinds weken zijn er vrijwel geen verliezen.

De snelheid van de winnende duif (het was een NPO-vlucht dus meer hierover in ‘Het Spoor’) lag net onder de 80 kilometer per uur. Winnaar werd Dick Meerman uit Amsterdam West. In de uitslag domineert de voorhand en dan vooral het deel ‘rond de Amstel’ en hoger. De duiven vielen het beste centraal in de voormalige afdeling Amsterdam. De snelheden in de achterhand liepen onder invloed van het beetje Noord in de Westnoordwesten wind wat terug.

De winnaars per rayon:

Rayon A:  J. Kuypers, Alkmaar

Rayon B: Ton Mengerink, Zandvoort

Rayon C: Combinatie Molenaar & Zoon, Koog aan de Zaan

Rayon D: Anne van Meerkerk, Beets

Rayon E: Hein Bolderman, Amsterdam Noord

Rayon F: Dick Meerman, Amsterdam West

 

Op EIGEN HOK

Een weekje na het optrekken van de kruiddampen van het oude duivenseizoen zijn alle rangen en standen bekend. Omdat ik toch zeer benieuwd was naar mijn eindstanden zonder het effect van het ‘niet plaatsen’ van mijn duiven op Morlincourt (door het niet inlezen van het D-bestand) ben ik een beetje aan het rekenen geslagen.

rekenmachine

De uitkomsten bevestigden het beeld dat ik al had. Ik draaide een prima oude duivenseizoen.  Voor degenen die hierin geïnteresseerd zijn de werkelijke eindstanden en de door mij berekende standen waarbij ik op grond van de meters mijn punten bepaald heb die ik op Morlincourt behaald zou hebben als bestuur en controle commissie mij wel opgevist hadden (hetgeen volgens mij technisch wel mogelijk was omdat de digitale bestanden weliswaar niet overeen kwamen maar de papieren, natuurlijk, wel).

Afdeling: Dagfond

Werkelijke eindstand: Geen klassering bij de eerste 40

Door mij berekende eindstand:  2e Dagfond

Rayon:

Dagfond

Werkelijke eindstand:  17e onaangewezen, 4e aangewezen

Door mij berekende eindstand:   5e onaangewezen, 1e aangewezen

Oud:

Werkelijke eindstand: 6e onaangewezen, 1e aangewezen

Door mij berekende eindstand: 2e onaangewezen, 1e aangewezen

District:

Dagfond

Werkelijke eindstand:  26e onaangewezen, 28e aangewezen

Door mij berekende eindstand:   2e onaangewezen, 1e aangewezen

Oud:

Werkelijke eindstand:  12e Onaangewezen, 11e aangewezen

Door mij berekende eindstand: 2e onaangewezen, 2e aangewezen

Kortom een beetje pijnlijk is het wel ……

Tenslotte vlogen mijn jonge duiven nog maar eens een vlucht: Morlincourt. Het ging ondanks de inspanningen niet heel veel beter. Weliswaar minder laat dan vorige week maar nog verre van goed. Wel waren ze eindelijk allemaal een keer op tijd thuis. Dus zal ik blijven proberen te schaven aan de vorm met het oog op volgende week en Sens over bijna 3 weken.

Dit laatste geldt ook voor de doffers. Zij moeten op de navluchten weer aan de bak. Hopelijk doen ze het beter dan op de oude duivenvluchten. De generale repetitie vanaf Zevenbergsche hoek verliep, op het vallen na, niet slecht. Van de 45 doffers klokte ik er 41 in 8 minuten. Na een stilstand van minimaal 3 weken was ik hierover niet ontevreden. Afwachten maar weer wat de wedvlucht vanuit Meer gaat brengen ……

Tot volgende week,

Michel Beekman