Wederom een geweldig weekeinde: Gouden Duif Viering

Wederom een geweldig weekeinde: Gouden Duif Viering

Zondag 22 februari 2015. Op het moment dat ik dit weekstuk tik voelen de oogleden een beetje zwaar. Zwaarder dan gebruikelijk en dat is niet zo gek. Gisteren was namelijk de dag van de Gouden Duif viering in Broechem (gemeente Ramst, België). Het internationale topfeest in Duivenland waar ik nu al 3 jaar bijzonder graag kom.  De insiders weten dan wel genoeg, dit feest is leuk maar ‘zwaar’.

Een feest dat begint op zaterdagochtend vroeg met de reis naar voor mij persoonlijk nog altijd het beloofde land op duivengebied, België. Om 9:00 uur verzamelen bij de voerwinkel van de gebroeders Frans en Hanny Fanger om samen met de oudste en de volgende generaties Fangers, topper Henny La Grouw en drie minder bekende sportvrienden uit Zandvoort af te reizen naar Lier.

Nabij de beroemde markt wordt door deze mannen al enkele jaren een hotel geboekt dat de uitvalsbasis vormt voor het bezoek aan de viering. Het is prima toeven in Lier en het buitenshuis slapen van een nachtje verkies ik graag boven een calvarietocht in het holst van de nacht na afloop van het feest. De eerste maal dat ik ‘Den Boomgaard’ bezocht reed  ik ’s nacht terug in een sneeuwjacht hetgeen niet voor herhaling vatbaar was.

Sindsdien reis ik samen met ‘de Fangers’ en dat bevalt meer dan prima. Ditzelfde gold ook voor het feest dat dit jaar volgens mijn rekensommetje voor de 34e keer georganiseerd werd door Jan en Rik Hermans, de grote mannen achter Sportblad De Duif. De krant die de toch wel zeer prestigieuze Gouden Duif competitie het daglicht deed zien.

Dit jaar mocht ik zelf geen prijs in ontvangst nemen (de enige keer dat ik een echt kansje maakte vergat ik tijdig in te sturen ….). Dit nam echter niet weg dat ik weer een prima middag en avond beleefde.

???????????????????????????????

Indrukwekkend vond ik de huldiging van Rob Timmermans uit Amsterdam Schellingwoude. Deze relatief onbekende liefhebber, die ik al sinds mensenheugenis ken, beleefde zijn ‘finest hour’ toen hij op het podium gehuldigd werd als winnaar van de Internationale competitie Gouden Duif zware fond. Het is toch echt een kippenvel-moment waar iedere liefhebber die ooit de viering bijwoonde van droomt. Een motivatie voor de meeste aanwezigen om er nog een schepje bovenop te gooien qua inzet. Niet dat de meeste aanwezigen dat daadwerkelijk hoeven te doen want de ‘topperdichtheid’ onder de aanwezigen is ongekend hoog.

Het aangename reisgezelschap en de aanwezigheid van al deze toppers ‘maken’ voor mij persoonlijk deze dag tot een hoogtepunt. Gewoon een groot aantal uren gezellig ouwehoeren over duiven en alles wat daarbij komt kijken. Gesprekken met melkers uit alle windstreken, gevoerd met veel wederzijds respect. Met onderwerpen variërend over een gekochte bon en de roofvogelproblematiek met een topper uit Friesland en een crack uit Drenthe tot wat langere gesprekken met sportvrienden uit Zuid Holland (ook allen behorend tot de absolute top).

Ook werd gesproken met vele Belgische sportvrienden. Met oude bekenden maar ook met nieuwe gezichten. Dit laatste is altijd verfrissend, zoals bijvoorbeeld het gesprek over de medische begeleiding met de grote fond-vedette Wim Kempeneers uit Nieuwerkerken. Wim speelt dit spel echt om te winnen en laat werkelijk niets aan het toeval over.

Ook opmerkelijk was de uitspraak die ik Dirk Stickers (van de beroemde combinatie uit Lille) die ik opving toen ik stond te luisteren naar een gesprek dat deze inmiddels ‘wereldberoemde’ Vlaming voerde met een sportgenoot uit Geffen. “Verliefdheid is spannender dan getrouwd zijn’, aldus Dirk. Hij doelde zonder twijfel niet alleen op de menselijke variant hiervan maar bovenal op de impact van verliefdheid bij het spel met de jonge duiven. Op de hokken in Lille wordt er naar gestreefd de junioren zo vaak mogelijk verliefd te laten worden maar een nestje mogen ze niet bouwen.

Op zich geen wereldschokkende uitspraak maar uit de mond van deze zeer gedreven melker klinkt het toch anders ….. We weten met z’n allen dat jonge duiven met verkering vaak het hardst vliegen maar ontdekken dat helaas te vaak pas achteraf. Gouden Duif winnaar seizoen 2013 Dirk probeert te stimuleren en te ontdekken, vooraf welteverstaan.

Ook meer dan leuk waren de diverse korte gesprekken die ik voerde met de passerende toppers. Gewoon even kort een status update. Hoe staat het met de kweek, wat zijn de plannen voor dit jaar, enzovoort. Even kort bijpraten met melkers die je in de loop van het seizoen volgt maar niet elke week in levende lijve spreekt. Zo hoorde ik dat bij mijn vriend uit Geffen al 190 jongen gespeend waren  en dat er in Reeuwijk al een machtig koppeltje rondjes vliegt ….Hier steken mijn 11 geringde jongen wel schril bij af …

De avond vliegt dan ook voorbij. Ons clubje was reeds om 14:35 uur in de zaal en we vertrokken rond 01:00 uur. Na ruim 10 uur communiceren beginnen de stembanden dan wel een beetje tegen te sputteren ondanks het feit dat ze regelmatig gesmeerd werden (in mijn geval meestal met Cola).

Na een gebruikelijk hapje in de Kebabzaak nabij het hotel werd de dag die ’s morgens om 7:00 uur begon om 3:00 uur afgesloten. Leuk maar pittig (vandaar die zware oogleden).

Op zondagmorgen werd ook nog even snel een bliksembezoek gebracht aan de duivenmarkt van Lier. De markt was goed gevuld want de fokkers weten precies wanneer er ‘volk’ in de buurt is. In februari opent ook kweekcentrum Natural haar deuren en ook de bezoekers aan de viering zorgen voor extra omzet doordat de prijzen dan iets hoger liggen.

Ter afsluiting een bezoek aan de markt van Lier

De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat er door ons niet heel zorgvuldig naar de duiven werd gekeken. De meeste duiven toonden zich niet van hun beste kant ondanks het goede weer. Bijzonder was wel dat sportvriend  Hanny Fanger direct de in mijn ogen enige echte talentjes op de markt ontdekte. Ze waren prima opgegroeid en straalden je tegemoet vanuit het mandje. Ze waren ook niet toevallig van een goede liefhebber(met recente uitslagen en een cover van ‘Duifke lacht’ waarop zijn foto sierde).

Deze duiven kostten dan ook gewoon 75 euro per stuk dus die ik heb ze maar laten lopen …. Ik krijg in april sowieso 10 jongen van een Belgische sportvriend en hierin heb ik alle vertrouwen.

Opmerkelijk was de aanwezigheid van veel toppers uit Noord Holland Noord, maar ook uit Oost-Nederland. Ook met deze mannen werd kort gesproken. Altijd leuk. Daarna snel op weg naar huis. Duiven verzorgen.

OP EIGEN HOK

Op zaterdagmorgen werden de voerbakken goed gevuld nadat de hokken nog even snel geschrapt waren. Een ruime 24 uur later betekent dit toch echter een bak stront in het hok. Gelukkig zat het niet muurvast en was na 2 uurtjes alles weer spik en span. Aanvankelijk zou ik de duivinnen er nog afgepakt hebben maar helaas was ik ‘aan het eind van mijn bobijntje’ zoals de Vlamingen zeggen.

Morgen dus maar. Dit kan ook nog geen kwaad want op een enkeling na zitten ze nog geen 10 dagen te broeden. Vanaf morgen begint dus echt het vliegseizoen. Na een weekje ontslakken zal ik de dames met ingang van komend weekeinde de dames weer gaan loslaten zodat ze langzaam weer op gang komen!

Tot volgende week!

Michel Beekman