Weer duiven onnodig in te veel regen

Weer duiven onnodig in te veel regen

Zondag 24 augustus 2014. Wederom een vroeg weekstuk deze week. Ook nu eerst schrijven en dan verzorgen. Ook deze week is het nog wat vroeg om lawaai in de tuin te maken maar er is dit maal ook een andere reden. Ik wil nog even niet naar de hokken om zodoende de confrontatie met het aantal achterblijvers nog even uit te stellen. In tegenstelling tot bij veel anderen is er hier op de hokken nog wel sprake van een aanzienlijk aantal achterblijvers.

Gisteren waren er op naam van mijn vriendin en zonder chipring 100 onervaren duiven ingemand. 97 duiven van mijn zelf en 3 duiven die ik via de mand weer probeerde terug te krijgen naar hun eigenaar. De 97 duiven van eigen hok bestonden uit 9 duivinnen, zomerjongen van vorig jaar, 53 vroege jonge duiven met veren en 35 latere jongen zonder veren. De laatste groep ging voor de eerste keer mee met de reismand. Zaterdagavond om 21:00 uur ontbraken er nog 18. 6 gladde jongen en 12 kale.

Helemaal onlogisch is dit verlies niet gezien het weerbeeld kort na de eerste aankomsten  van mijn duiven. 4 minuten na het klokken van mijn eerste duif regende en hagelde het namelijk zo hard dat het hemelwater in de bijkeuken terug kwam uit de afvoer van onze wasmachine! In dit weer kwamen de onervaren duiven terecht doordat de meeste als gevolg van de hoge snelheid doorschoten en dus ten Noorden van mijn hok volop in de buien terecht kwamen. De duiven die in het natuurgeweld wel arriveerden zagen er uit als verzopen katten. Door en door nat.

Wederom een slecht getimede lossing en wederom een moeilijke vlucht die naar mijn mening te voorkomen was geweest. Op basis van de meteogrammen  op de site ‘vliegweer voor duiven’ meldde ik vrijdagavond in de club dat een lossing op Roye omstreeks 11:00 uur zou moeten plaatsvinden en dat men geduld zou moeten hebben met de lossing vanaf Duffel (dit werd St. Job). Niet voor 12:00 uur. Tegen de chauffeur van Duffel grapte ik vrijdagavond met een serieuze ondertoon dat hij niet voor 17:00 uur thuis zou zijn. De reden was eenvoudig, de meteogrammen gaven namelijk volop regen buien aan voor de gehele provincie Noord Holland tussen 11:00 en 13:00 uur.

Weerbeeld Europa 23 augustus 2014 1030 uur

Ook een blik op de satellietbeelden op zaterdagmorgen verraadde de buien. Om 10:00 en vooral om 10:30 uur was op de beelden al duidelijk te zien dat er vlak voor de kust op Zee zich kleine  en later grotere buien aan het ontwikkelen waren (een dikke grijze streep vlak voor de kust). Een ieder die Het Weer een beetje volgt weet dat de luchtstroom op dit moment zeer koude polaire lucht aanvoert. Door de orkaan Bertha is de standaard situatie van onze atmosfeer verstoord waardoor de polaire lucht veel makkelijker ons deel van Europa kan bereiken. Deze ijskoude lucht wordt boven de nog warme Noordzee opgewarmd en dan ontstaan de buien op het moment dat ze aan land komen. Doordat de temperatuurverschillen tussen de lucht en het zeewater op dit moment extreem groot zijn ontstaan de zeer intensieve buien die de duiven deze zaterdag voor de tweede achtereenvolgende week op hun pet kregen.

Weerbeeld Radar Europa 23 augustus 2014 1030 uur

Geheel onnodig want op dezelfde satellietbeelden is al de periode met mooi weer te zien waarvan we vanaf ongeveer 13:00 uur konden genieten. Met een beetje meer geduld waren de duiven gewoon droog overgekomen. Of dit tot minder verliezen geleid zou hebben onder mijn jonge duiven zullen we nooit weten maar wat ik wel weet is dat het veel melkers het wachten van duiven in de gietende regen bespaard had! Hoe ergerlijk is dit, wachten van achter een raam of in een hok of schuur opening, duiven zien schrikken van het onweer en bijkans van de planken te zien spoelen bij het maken van een landing ….

In het hierboven genoemde gat  met mooi weer kwamen de jonge duiven die gelost om 11:15 uur gelost werden in Roye prima na huis. Hollandse luchten met duiven die vanuit dit prachtige decor naar beneden kwamen zetten. Hoe mooi kan Duivensport zijn …. Dit gold overigens alleen voor het Zuidelijke deel van de provincie. In het deel boven Alkmaar zorgde regen ervoor dat de snelheid  rap daalde …. De winnaars van rayon A en D werden dan ook pas op plaats 329 en 363 in de afdelingsuitslag aangetroffen. Zucht … Het Weer is ons op dit moment bepaald niet gunstig gezind.

De vlucht vanuit Roye was de eerste van de 3 teletekstvluchten voor de jonge garde. Elbert Uithuisje uit Marken verstoorde de grote rayon F show want hij wist maar liefst 6 duiven van rayon F voor te blijven. Opvallend genoeg valt hierna weer een peloton duiven in rayon E. Het lijkt er op dat de duiven van Roye in golven gekomen zijn. Wellicht veroorzaakt door een buienlijntje kort na de start.

Meer nieuws over de winnaar in Het Spoor der kampioenen.

Hier nu wel de winnaars per rayon, ook van de natoer vlucht vanuit St. Job omdat in Duffel weer eens niet gelost kon worden.

Roye Jong:

Rayon A: Cees de Wildt                                               Castricum                           1320 mpm

Rayon B: Stoker-Heems                                              Haarlem                              1375 mpm

Rayon C: Comb. Molenaar                          Koog aan de Zaan           1382 mpm

Rayon D: Aad Kors                                         Westwoud                         1317 mpm

Rayon E: Elbert Uithuisje                             Marken                                              1393 mpm

Rayon F: Henny La Grouw                          Amsterdam                       1391 mpm

St Job in ’t Goor Oud:

Rayon A: Peter Beers                                   Alkmaar                              1472 mpm

Rayon B: Leo Buiting                                     Lijnden                                1501 mpm

Rayon C: Jan Kuijzer                                      Krommenie                       1525 mpm

Rayon D: Comb. Dirksema                          Hoorn                                  1468 mpm

Rayon E: Dave Sterkeboer                          Den Ilp                                1570 mpm

Rayon F: Beekman-Tilmans                        Aalsmeer                            1563 mpm

St. Job in ‘t Goor Jong:

Rayon A: Piet Zandvoort                             Alkmaar                               1475 mpm

Rayon B: Gerrit Twaalfhoven                    Uitgeest                              1476 mpm

Rayon C: Jan Kuyzer                                      Krommenie                       1495 mpm

Rayon D: Gerard Veken Jr                           Hoorn                                  1460 mpm

Rayon E: Comb. Aberkrom-Baars            Watergang                         1544 mpm

Rayon F: Dirk Baars                                        Kudelstaart                        1552 mpm

 

Het corrigeren van de uitslagen van de natoer vlucht vanuit Meer  van vorige week had de nodige voeten in de aarde maar hierbij toch de winnaars per rayon.

Meer Oud:

Rayon A: J. Molenaar                                    Heiloo                                  1413 mpm

Rayon B: Joop Jansen                                   Haarlem                              1389 mpm

Rayon C: Jan Kuyzer                                      Krommenie                       1432 mpm

Rayon D: Anne van Meerkerk                   Beets                                   1437 mpm

Rayon E: Piet van Kempen                          Weesp                                 1464 mpm

Rayon F: Dick Meerman                              Amsterdam                       1457 mpm

Meer Jong:

Rayon A: J. Kuypers                                       Alkmaar                              1420 mpm

Rayon B: Joop Jansen                                   Haarlem                              1375 mpm

Rayon C: Jon Siemons                                  Krommenie                       1417 mpm

Rayon D: Gerard Veken jr                           Hoorn                                  1446 mpm

Rayon E: Ton Snoek                                       Volendam                          1464 mpm

Rayon F: Henny La Grouw                          Amsterdam                       1432 mpm

 

OP EIGEN HOK

Bezocht ik dinsdag samen met Willem de Bruin de Belgian Masters. Het werd een bliksembezoek aan dit zomerfeest waar weer velen de duiven van deze prestigieuze eenhoksrace opwachten. Vooral veel Belgen maar ook Nederlanders, Duitsers, Engelsen en zelfs melkers (en handelaars) uit het verre Oosten zorgen voor een unieke sfeer op een weiland plus partytent nabij Nevele.

Na een leerzame trip met een vervelende file arriveerden we rond 13:00 uur ter plaatse. Na een smakelijke lunch (barbecue) werd er gewacht op de duiven. Deze waren om 8:30 uur gelost in Tours hetgeen een vliegafstand van 456 kilometer betekende. Het duurde ondanks de prachtige weersomstandigheden iets langer dan verwacht voordat de duiven hun thuisbasis hadden gevonden. Niet helemaal vreemd want een kleine kopgroep heeft het ook moeilijker dan een groot peloton. Om 14:33 uur arriveerde er plotsklaps een groepje van 8 duiven. Ze draalden even met vallen en ook het binnenlopen ging niet helemaal van harte. Uit eindelijk dribbelde er een vetblauwe duif als eerste het enorme hok in. Het bleek een duif van mijn vriend uit Geffen, John van Wanrooy. Een leuk toeval was dat op het moment dat de duiven kwamen ik juist in gesprek was met John (en Henri) en hen dus als een van de eersten kon feliciteren.

Nevele

Na nog een kort rondje en een vluchtige blik op het scorebord keerden we om 14:55 uur huiswaarts. Om even na 17:00 uur arriveerden we in  Reeuwijk en hierdoor was ik ruim op tijd om de duiven te verzorgen. Dit was ook nodig omdat ik op de navluchten nog altijd ‘vooruit’ wil met mijn oude duiven en dan mag de verzorging natuurlijk niet te veel onder een ‘feestje’ als dit leiden.

De vlucht van zaterdag bewees dat de duiven niet geleden hebben onder mijn uitstapje want ze kwamen als duivels. Voorop kwam ‘Eddy’ (11-748) mijn beste doffer op de navluchten van de laatste jaren. Hij behaalde deze kwalificatie door altijd als een komeet op de spoetnik te landen en hierdoor veel tijd te winnen op zijn hokgenoten die veelal bleven en blijven dralen.  Eddy is ook de doffer die op het filmpje van vorig jaar zowat door de spoetnik heen vliegt.

Gisteren was het echter anders want de spoetnik waarop Eddy altijd valt stond dicht vanwege het probleem met de inkorfantennes dat voortdurend optreedt op deze spoetnik (waardoor deze doffer bijvoorbeeld vorige week niet geklokt werd). Hierdoor viel hij niet op de spoetnik maar juist erboven op de rand van het dak. Het kostte een twintigtal seconden om hem naar de andere spoetnik te loodsen. Relatief snel maar juist genoeg om de 1e plaats in de virtuele afdelingsuitslag te verspelen aan Dave Sterkeboer uit Den Ilp. Gefeliciteerd Dave want het is de klok die telt.

Wat resteerde was de eerste in het rayon F bij de oude duiven. Een klassering waar ik vooraf natuurlijk voor teken! Nog opmerkelijker is het als je beseft dat de doffers pas 5 weken rond het hok vliegen!  Bij de aankomsten wisselden de doffers en de duivinnen elkaar namelijk redelijk af en dit had ik absoluut niet voor mogelijk gehouden.

Ook de vroege jonge kwamen behoorlijk goed naar huis want bij zijn thuiskomst werd Eddy vergezeld door een klein duivinnetje. Zonder chipring leverde dit natuurlijk geen klassering op in welke uitslag dan ook. Achteraf wel jammer eigenlijk want ik had de gezichten wel eens willen zien als de totaal onbekende naam ‘Moester’ bovenaan of bovenin de uitslag had geprijkt …. Ik speel mijn jonge namelijk op naam van mijn vriendin. Door het gedoe dat je niet meer op superval mag klokken kan ik mijn jongen op dit moment niet op mijn naam spelen omdat de hokken te ver uit elkaar voor mijn huidige Unikon systeem.

Ook jammer was dat het Unikon systeem zoals gebruikelijk weer de nodige steken liet vallen. De duiven vallen gewoon te snel en te scherp voor het Unikon systeem. Hierdoor weer 6 missers waaronder mijn tweede en derde duif. Ik moet dit maar accepteren en zal er niet meer over zeuren.

Op naar volgende week. Nog 3 vluchten proberen zo vroeg mogelijk te klokken. Afwachten maar wee of dit lukt ….

Tot volgende week,

Michel Beekman